نبویان: شاید در روزهای آینده توافق هستهای صورت گیرد
در توافق آمده است غربیها روی کاغذ خواهند نوشت تحریمها را غیب یا برداشتهایم و ایران باید به سمت اجرای تعهدات برود/ آقایان گفتند تنها تحریم ۲۰ نفر را برمیدارند
تهران (پانا) - عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس با ارائه گزارشی از روند توافق هستهای، از عدم رعایت نکاتی از مصوبه مجلس در این توافق انتقاد کرد.
سیدمحمود نبویان در نشست علنی صبح امروز (شنبه، ۷ اسفند) مجلس شورای اسلامی در تذکری بیان کرد: شاید روزهای آینده قرار باشد توافق هستهای انجام شود اما اگر دقت کنیم در این توافق آنچه که مطلوب نمایندگان و ملت ایران است، وجود ندارد. اگر به دولت سابق انتقاداتی داشتیم بحث هیکلی و شخصی نداشتهایم.
نماینده مردم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مشکلات زیادی در این توافق وجود دارد که ما باید به هوش باشیم، به طور مثال درباره لغو تحریمهای آیسا*(۱) و کاتسا*(۲) مطلقا تعهد ندادند. در لیست (sdn) که لیست رفع تحریم ۲۰۰ نفر مد نظر بود به ۹۸۰ مورد رسید اکنون آقایان گفتند تنها تحریم ۲۰ نفر را برمیدارند و بر روی همین موضوع توافق میکنند.
وی تأکید کرد: درباره کانورشن یعنی تبدیل ارز تعهد ندادهاند که انجام میشود یعنی وقتی نفت میفروشیم معلوم نیست درآمدی ارزی آن را بتوانیم به دست بیاوریم. در بحث تحریمها آمریکا مطلقا تعهد نداده است که از برجام خارج نشود. متأسفانه دوستان تیم قبلی مذاکرات مسئولین اصلی این مذاکرات هستند، نمیخواهم اسم بیاورم، ما سه گروه داریم؛ گروه تحریم، گروه هستهای و گروه اجرایی. مسئولین این کمیتهها همانند کسانی هستند که برجام را فتحالفتوح میدانستند، باید به این مورد خیلی توجه کنیم.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم با تأکید بر اینکه ما میتوانیم از طرف غربی تضمین بگیریم تا در کنگره آن را تصویب کند، گفت: شاید بگویند کنگره مخالفت کند، این در حالی است که اکثر اعضای کنگره آمریکا دموکرات هستند و بایدن هم از همین جریان است. لازم نیست که مصوبه کنگره به آن صورت باشد، ما سه نوع داریم، یک دستور اجرایی و یک دستور اجرایی کنگرهای داریم که برای آن رأی نصف به علاوه یک کافی است.
نبویان افزود: متأسفانه در توافق آماده شده این موارد وجود ندارد، به جای آن که آنها به ما تضمین دهند از برجام خارج نمیشوند از زبان ما در این توافق آمده است که ایران میگوید بایدن گفته است مادامی که ایران به وظایفش عمل میکند، آمریکا از تعهداتش خارج نمیشود یعنی به جای اینکه ما از او تعهد بگیریم، از ما تعهد میگیرد.
وی عنوان کرد: درباره اجرا هم قرار بود آمریکا تحریمها را لغو کند، از سوی ما راستی آزمایی شود سپس در مجلس گزارش داده شود بعدا نمایندگان اجازه توافق را بدهند که متأسفانه هیچ کدام از این مراحل وجود ندارد. آن طور که من اطلاع دارم آمده است که غربیها روی کاغذ خواهند نوشت تحریمها را غیب یا برداشتهایم و ایران باید به سمت اجرای تعهدات برود.
۱) لایحه تحریم ایران و لیبی یا ایلسا (ILSA) از لوایح کنگره بود که بر شرکتهایی که با ایران و لیبی کسب و کار کنند تحریم اقتصادی اعمال میکرد. در ۳۰ سپتامبر ۲۰۰۶، این لایحه به لایحه تحریم ایران یا آیسا یا ایسا (ISA) تغییر نام داده شد، چرا که دیگر به لیبی اعمال نمیشد، و تا ۳۱ دسامبر ۲۰۱۱ تمدید شد. آیسا، لایحهای به منظور اعمال تحریم بر اشخاصی است که سرمایهگذاریهای معینی به طور مستقیم و شایان توجه انجام دهند که به ارتقای قابلیت ایران برای توسعه منابع نفتیشان کمک کند، یا اشخاصی که چیزهای معینی را صادر کنند یا قابلیتهای هوانوردی را ارتقا دهد یا توانایی برای توسعهٔ منابع نفتیش و دیگر مقاصد را ارتقا دهد.
۲) کاتسا: قانون مقابله با دشمنان آمریکا از طریق تحریمها موسوم به قانون کاتسا قانونی است که با رأی قاطع کنگره و سنای ایالات متحده آمریکا، علیه ایران، روسیه و کره شمالی به تصویب رسید، تا از طریق تحریم با آنچه اقدامات خطرناک این کشورها در قبال آمریکا و متحدانش خوانده شدهاست، مقابله کند. این لایحه توسط دونالد ترامپامضا و رسماً به قانون تبدیل شد.
ارسال دیدگاه