در اداره ثبت اختراعات ایران انجام شد؛
ثبت اختراع «کیت رنگسنجی بر پایه نانوذرات طلا جهت تشخیص کیفی و کمی یون نیتریت»
تهران (پانا) - کیت رنگسنجی اختراعی عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی که برپایه نانوذرات طلا ساخته شده و امکان تشخیص دقیق و سریع کیفی و کمی یون نیتریت را فراهم میکند در اداره ثبت اختراعات ایران ثبت شد.
بر اساس گزارش پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، فروغ قاسمی، عضو هیأت علمی بخش نانوتکنولوژی و مخترع این کیت خاطرنشان کرد: نیتریت از جمله ترکیبات نیتروژنه است که علیرغم مفید بودن در سطوح کم در غلظتهای بالا، اثرات بسیار نامطلوبی بر محیط زیست، سلامت انسان و دیگر موجودات زنده دارد و از این رو، کنترل دقیق، سریع و در محل نیتریت، حائز اهمیت است.
وی تصریح کرد: روشهای آزمایشگاهی با وجود حساسیت بالا به دلیل گران بودن، زمانبربودن و نیاز به اپراتور آموزش دیده، چندان رضایت بخش نیستند و بنابراین لازم است روشهای ساده، کم هزینه، دارای حساسیت ذاتی بالا و با قابلیت پاسخ سریع و با کاربری آسان گسترش یابند.
عضو هیات علمی پژوهشگاه با بیان این که روشهای رنگسنجی مبتنی بر نانوذرات پلاسمونیک به ویژه نانومیلههای طلا به دلیل ویژگیهای مطلوب شیمیایی و نوری نسبت به روشهای دیگر برتری دارند، خاطرنشان کرد: حسگر طراحی شده در این اختراع بر اساس برهمکنش نانوحسگر پلاسمونی و نیتریت عمل میکند که به صورت تغییر رنگ و طیف، تشخیص کیفی و کمی یون نیتریت را میسر میکند. در این اختراع از نانوذرات طلا با ساختار میله ای شکل به عنوان عنصر شناساگر و از اکسیداسیون نانوذرات به عنوان مکانیسم سنجش استفاده شده است.
به گفته دکتر قاسمی، تشخیص کیفی براساس مشاهده گستره وسیعی از رنگها شامل قهوه ای، سبز، آبی، بنفش، صورتی و آبی است؛ بنابراین این امکان وجود دارد که با چشم غیرمسلح و در محل از مقادیر نیتریت در نمونه های حقیقی مطلع شویم. تشخیص کمی نیز بر اساس طیفهای اسپکتروفتومتری و با استفاده از منحنی کالیبراسیون میباشد.
وی با بیان این که کارایی عملی حسگر توسعه یافته در تعیین نیتریت و نیترات در نمونه های آب، عصاره خاک و محصولات غذایی تأیید و کیت ساخته شده بر این اساس به عنوان اختراع ثبت شده است، تصریح کرد: روش جدید پیشنهادی به عنوان یک روش مناسب و قابل رقابت با سایر روش های اندازه گیری نیتریت - نیترات، معرفی شده است.
ارسال دیدگاه