چگونه میلیاردها دلار خاک از بین میرود
تهران (پانا) - فرسایش آبی و بادی در استان کرمان باعث از دست رفتن ۲۷۵ میلیون تن خاک در سال در استان کرمان میشود و میلیاردها دلار خسارت به این سرمایه وارد میکند.
به گزارش ایسنا، مهدی رجبی زاده، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان، بهمناسبت روز جهانی خاک، به تشریح اهمیت خاک در حیات بشری پرداخت و گفت: خاک بستر تولید و تهیه غذا در ابعاد مختلف تلقی می شود.
وی ادامه داد: در جایی که خاک قابلیت کشت و کار داشته باشد می توانیم در آنجا کشاورزی را توسعه دهیم و همچنین در مکان هایی که خاک از وضعیت خوبی برخوردار است، پوشش مرتعی خوبی در بر دارد و خوراک دام را تامین می کند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان از اهمیت حفظ خاک سخن به میان آورد و اظهار کرد: در خصوص کمبود آب شاید بتوان از طرق مختلف راه حلی پیدا کرد، اما راهکاری برای جبران تخریب خاک وجود ندارد زیرا بین ۴۰۰ تا ۷۰۰ سال زمان نیاز است که یک سانتیمتر مکعب خاک از سنگ مادر تولید و قابل زراعت و کشاورزی شود.
وی در ادامه میزان فرسایش خاک در ایران را چهار برابر میانگین جهانی اعلام کرد و گفت: در کشور ایران، فرسایش خاک از طریق آبی یا بادی در حال رخ دادن است، به طوری که میانگین سالانه فرسایش آبی حدود ۱۶ تن در هکتار و نرم فرسایش بادی سالانه حدود ۱۰ تن در هکتار است، در حالی که میانگین جهانی چهار تن است.
رجبی زاده با بیان اینکه فرسایش بادی به دلیل کاهش پوشش گیاهی رخ می دهد، عنوان کرد: کرمان یک استان کم بارش است، بنابراین پوشش مرتعی ما ضعیف است و این موضوع زمینه فرسایش بادی و حتی آبی را فراهم می کند و مطالعات چهار ساله علمی روی رویدادهای طوفان های شرق استان نشان داد که میزان فرسایش سالانه خاک در مناطق شرقی و مناطق مشابه این منطقه حدود ۴۰ تن در هکتار است که این یک زنگ هشدار تلقی می شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان مطرح کرد: متاسفانه به دلیل برداشت های بی رویه از آب های زیرزمینی در استان و کشور باعث شده که به آب های شور برسیم به طوری که آبی که از چاه های استان کرمان برداشت می شود یا آب شور یا لب شور است و این آب به مرور خاک را شور می کند و در نتیجه با گذشت زمان زمین های کشاورزی به زمین های غیرقابل کشت تبدیل می شوند.
وی خطر شور شدن خاک در ایران و جهان را مشهود دانست و اظهار کرد: اگر بتوانیم جلوی شور شدن خاک را بگیریم، باردهی خاک را تقویت کرده ایم و یکی از راهکارهای آن اجرای طرح های آبخیزداری است.
رجبی زاده افزود: از ۱۰.۵ میلیون هکتار حوضه های آبخیز شمال استان کرمان در حدود ۱.۵ میلیون هکتار آن طرح های آبخیزداری اجرا شده است.
فرسایش خاک یکی از مهم ترین مسائل و مشکلات زیست محیطی است که امروزه با آن مواجه هستیم؛ بهره برداری های روز افزون و عدم مدیریت صحیح انسان بر محیط طبیعی تأثیر زیادی بر تشدید روند تخریب خاک و فرسایش دارد.
ارسال دیدگاه