مین‌های کرونایی سینما توسط کدام تخریبچی‌های سینما خنثی شد؟

اولین اکران آنلاین در شرایط کرونا متعلق به کدام فیلم است؟/ «خورشید» در اکران حضوری و فروش میلیاردی در آنلاین‌ها شکست خورد/ آیا «قهرمان» مردم و سینما را آشتی داد؟

تهران (پانا) - در این دو سالی که از شرایط کرونایی سینمای ایران می‌گذرد درمجموع ۴۸ فیلم در سینماها نمایش داده شده است که سهم سینمای ۱۴۰۰ تعداد ۱۸ فیلم است. در این شرایط اقتصادی نه فیلم‌سازها تمایلی برای ساخت فیلم جدید دارند و نه رغبتی برای به نمایش گذاشتن فیلم‌های ساخته شده وجود دارد. با این وجود ۳ کارگردان شناخته شده در عرصه فیلم‌سازی در بزنگاه‌های مهم آنلاین شدن اکران ها و دو سال بعد در زمان بازگشایی دوباره سینماها در شرایطی که دیگر سالن های سینما تماشاچی نداشت، با گذشتن از فیلم‌های مهم و حتی جهانی ‌شان توانستند روزنه امیدی در تاریکی سینمای کرونازده ایران ایجاد کنند.

کد مطلب: ۱۲۲۹۲۷۵
لینک کوتاه کپی شد
مین‌های کرونایی سینما توسط کدام تخریبچی‌های سینما خنثی شد؟

سال ۹۹ با شوک پاندمی کرونا آغاز شد و اکران نوروزی سینماها لغو شد اما از اواخر فروردین شیوه تازه‌ای از نمایش فیلم‌های سینمایی پدید آمد و آن اکران آنلاین در پلتفرم‌های شناخته شده بود. تجربه تازه‌ای که مسیر سختی را برای جلب‌توجه سینماداران سنتی باید طی می‌کرد اما «ابراهیم حاتمی کیا» خط شکن این مسیر می‌شود.

ریسک حاتمی کیا و اولین اکران آنلاین
فیلم «خروج» که فیلم خبرساز سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر در بهمن‌ماه سال ۹۸ بود، دو ماه پس از نمایش در این جشنواره و از اواخر فروردین ۹۹ بدون ورود به چرخه اکران، وارد عرصه نمایش اینترنتی شد. در نهایت نیز اکران آنلاین این فیلم پس از دو ماه و با فروشی معادل ۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان به پایان رسید. استقبال مخاطبان از اکران آنلاین فیلم «خروج» در شرایطی که سینماگران از فیلم‌سازی ناامید شده بودند باعث شد تا برخی فیلم‌سازان و تهیه‌کنندگان دیگر نیز برای ورود به این عرصه وسوسه شوند.
«ابراهیم حاتمی کیا» برای اولین بار فیلم مهمش را پیش از آن که بر روی پرده نقره‌ای سینماها درخشد، به اکران اینترنتی در ‌آورد و پخش آنلاین این فیلم موج تازه‌ای در سینمای کرونازده سینمای ایران ایجاد کرد. دقیقاً در روزهایی که اکثریت مردم خانه‌نشین شده بودند و آمارها نشان می‌داد که مخاطبان فیلم و سریال در شبکه‌های اجتماعی و به‌خصوص مخاطبان «وی او دی ها» افزایش قابل‌توجهی داشت، برخی از سینماگران به این فکر افتادند که از بستر فضای مجازی و اکران آنلاین، آثار تولیدی خود را در معرض دید عموم علاقه‌مندان قرار دهند. نخستین فرد از اهالی سینما که چنین پیشنهادی را ارائه کرد، «علیرضا داود نژاد» سینماگر پیشکسوت کشورمان بود، اما اولین نفری که این پیشنهاد را عملی ساخت، «ابراهیم حاتمی کیا» بود. فیلم خروج محصول سازمان هنری اوج بود و البته باوجوداینکه فیلم خیلی زود به فضای دانلود غیرقانونی راه پیدا کرد، اما مسبب شکستن سدی شد که خیلی از اهالی سینما آن را راهکاری مفید برای خلوت کردن صف اکران می‌دانستند و هنوز هم می‌دانند.
فیلم‌های اکران شده در سال ۹۸
در سال ۹۸ که به‌عنوان آخرین سال رونق سینماها از آن یاد می‌شود، نزدیک به ۵۰ فیلم روی پرده رفته‌بود که شامل «آشفتگی» فریدون جیرانی، «نبات» پگاه ارضی، «سمفونی نهم» محمدرضا هنرمند، «روسی» امیرحسین ثقفی، «سال دوم دانشکده من» رسول صدرعاملی، «دارکوب» رضا گوران، «شاه کش» وحید امیرخانی، «مردی بدون سایه» علیرضا رئیسی، «درخونگاه» سیاوش اسعدی، «خانه پدری» کیانوش عیاری، «تورنا ۲» سید جواد هاشمی، «تپلی و من» حسین قناعت، «۲۳ نفر» مهدی جعفری، «نیوکاسل» محسن قصابیان، «قسم» محسن تنابنده، «کلوپ همسران» مهدی صباغ زاده، «مسخره‌باز» همایون غنی‌زاده، «قصر شیرین» رضا میرکریمی، «جان دار» حسین امیری و پدرام پورامیری، «ایده اصلی» آزیتا موگویی، «هزارتو» امیرحسین ترابی، «منطقه پرواز ممنوع» امیر داسارگر، «ماجرای نیمروز، رد خون ۲» محمدحسین مهدویان، «ایکس لارج» محسن توکلی، «جهان با من برقص» سروش صحت، «زیر نظر» مجید صالحی، «چشم و گوش بسته» فرزاد موتمن، «مطرب» مصطفی کیایی، «کاتی و ستاره» رضا مجلسی، «لیلاج» داریوش یاری، «امیر» نیما اقلیما، «معکوس» پولاد کیمیایی، «پول کثیف» خسرو معصومی، «مشت آخر»، مهدی فخیم‌زاده، «شکستن همزمان بیست استخوان» جمشید محمودی، «کروکودیل» مسعود تکاور، «چاقی» راما قویدل، «خداحافظ دختر شیرازی» افشین هاشمی، «سونامی» میلاد صدرعاملی، «جانان» کامران قدکچیان، «پیلوت» ابراهیم ابراهیمیان، «یادم تو را فراموش» علی عطشانی، «نرگس مست» سید جلال الدین دری، «برمودا» رهبر قنبری، «خوب، بد، جلف ۲» پیمان قاسمخانی و «دوئت» نوید دانش می‌شوند.
نماینده اسکار ۲۰۲۱ در اکران آنلاین پرفروش شد
اکران نوروزی فیلم «خورشید» و شکستی که در گیشه کرونازده سینمای سال ۹۹ تجربه کرد منجر به این شد که بسیاری از سینماگران از اکران فیلم‌های‌شان بر روی پرده سینما امتناع کنند اما جرقه حضور این فیلم در اکران آنلاین و فروش میلیاردی‌اش اتفاقات دیگری را برای سینمای ایران رقم زد.
حضور فیلم خورشید در اکران آنلاین از آنجایی اهمیت داشت که توانسته بود به موفقیت‌های جهانی بسیاری برسد و حتی نماینده ایران در اسکار ۲۰۲۱ شد. این فیلم به‌عنوان نماینده سینمای ایران در بخش مسابقه اصلی (رقابتی) شیر طلایی در هفتاد و هفتمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم ونیز انتخاب و برنده جایزه فانوس جادویی این جشنواره شد. همچنین به انتخاب منتقدان هالیوود ریپورتر در شمار بیست فیلم برتر دو جشنواره ونیز و تورنتو در سال ۲۰۲۰ قرار گرفت.
فیلم «خورشید» محصول سال ۹۸ و بهترین فیلم سی‌وهشتمین دوره جشنواره فجر به کارگردانی «مجید مجیدی» و تهیه‌کنندگی مشترک با «امیر بنان» است که در هفتاد و هفتمین دوره جشنواره ونیز هم در بخش اصلی مسابقه حضور داشت و موفق به کسب جایزه شد. این فیلم یکی از پنج فیلم اکران نوروزی بود که اواخر اسفندماه سال ۹۹ روی پرده سینماها رفت و با توجه به تعطیلی‌های هر از گاهی سینماها در پی موج‌های چندگانه کرونا و بی‌رغبتی دیگر فیلم‌ها برای اکران، به همراه چهار فیلم دیگر بیشتر از موعد مرسوم برای اکران نوروزی روی پرده ماندند. این فیلم در مجموع ۹۰ هزار و ۹۲۱ بلیت فروخته شده را از آن خود کرد اما وقتی به اکران آنلاین رسید شرایط دیگری برایش رقم خورد.
حضور خورشید بر روی پرده سینما چندان دوام نداشت و در نهایت در ۳۱ تیرماه ۹۹ به‌صورت آنلاین در نماوا و فیلیمو اکران شد. فیلم خورشید در گیشه سینمای آنلاین رقم ۲ میلیارد و ۷۲۷ میلیون و ۶۳۰ تومان را به ثبت رساند.
فیلم‌های اکران شده سال ۹۹
به این ترتیب در سال ۱۳۹۹، فقط فیلم‌های «شنای پروانه» محمد کارت، «آقای سانسور» علی جبارزاده، «دیدن این فیلم جرم است» رضا زهتابچیان، «زن‌ها فرشته‌اند ۲» آرش معیریان، «پیشی میشی» حسین قناعت، «بی‌حسی موضعی» حسین مهکام، «آن شب» کورش اهری، « آبادان یازده ۶۰» مهرداد خوشبخت، «تا ابد» امید امین نگارشی، «روزهای نارنجی» آرش لاهوتی، «دریا موج کاکا» علی سراهنگ، «قتل عمد» سعید دولتخانی، «اینجا هم باران می‌بارد» نادر طریقت، «خورشید» مجید مجیدی، «هفته‌ای یکبار آدم باش» شهرام شاه‌حسینی، «تک خال» مجید مافی، «خون شد» مسعود کیمیایی و «لاله» اسدالله نیک‌نژاد روی پرده سینماها اکران شدند و «خروج» حاتمی‌کیا هم اکران آنلاین شد.
حضور قهرمانانه اصغر فرهادی بر روی پرده سینما
بعد از گذشت دو سال نفس‌گیر کرونایی سرانجام واکسیناسیون سراسری انجام شد و با کاهش آمار فوتی‌ها سیاست‌گذاران سینما در آخرین روزهای حضورشان بر مسند تصمیم گرفتند تکانی به وضعیت سینماهای کشور بدهند و به‌طور ناگهانی خبر از اکران فیلم‌های شناخته شده‌ای دادند که منجر به تعجب همگان شده بود. شورای صنفی نمایش خبر از اکران فیلم‌های تازه‌نفسی داده بود که بسیاری از کارشناسان معتقدند این فیلم‌های برای بازگشت مخاطب به سالن سینما یک فرصت طلایی است.
اولین نشانه‌های بازگشت مخاطب به سالن‌های سینما هم فروش میلیاردی فیلم اصغر فرهادی در دو هفته اکران است. بعد از این موفقیت شورای صنفی نمایش با اعلام خبر اکران فیلم‌های تازه تلاش بر استمرار رونق گیشه‌های سینما دارد. فیلم سینمایی «قهرمان» به کارگردانی اصغر فرهادی، از چهارشنبه، پنجم آبان اکران خود را در سراسر ایران آغاز کرد. این فیلم بامداد چهارشنبه، با هشت سانس فوق‌العاده در سینماهای تهران اکران شد و از پنجشنبه در ۱۵۷ سالن در سراسر ایران، به نمایش درآمد. فروش فیلم قهرمان درحالی‌که فقط دو روز از اکران آن می‌گذرد به عدد ۳۱۹ میلیون و ۸۷۶ هزار تومان رسیده است.
جدیدترین ساخته اصغر فرهادی، فیلم قهرمان است که اولین بار در تیرماه امسال در جشنواره بین‌المللی و معتبر کن به نمایش گذاشته شد. این فیلم مورد استقبال چشمگیر بینندگان و منتقدان قرار گرفت و جایزه بزرگ هیئت‌داوران را به دست آورد.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار