گزارش پانا از نشست خبری جشنواره فیلم کوتاه تهران

حواشی جشنواره فیلم کوتاه تهران به روایت موسوی؛ لابی‌من هستم؟

بهترین اتفاق دوران مدیریت من «اسکارکوالیفاید» شدن جشنواره فیلم کوتاه تهران بوده است/ تنها جشنواره های سه کشور مسلمان ایران ،ترکیه و مصر مورد تایید اسکار هستند/ من یک لابی من حرفه ای هستم؟ / هند بیشترین فیلم را به جشنواره فیلم کوتاه تهران ارسال کرده است

تهران (پانا) - دبیر جشنواره فیلم کوتاه تهران می گوید تصور منتقدین از او این است که وی یک لابی‌من حرفه ای است و می تواند یک فیلم را به اسکار یا جشنواره های بین المللی بفرستد.

کد مطلب: ۱۲۲۳۲۲۸
لینک کوتاه کپی شد
حواشی جشنواره فیلم کوتاه تهران به روایت موسوی؛ لابی‌من هستم؟

صادق موسوی صبح امروز در نشست خبری سی‌و‌هشتمین جشنواره بین‌المللی فیلم‌کوتاه تهران که در سالن ۲ سازمان سینمایی واقع در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد ضمن تبریک سالروز امامت حضرت ولیعصر(عج) و تبریک ماه مبارک ربیع‌الاول گفت: این جشنواره توسط انجمن سینمای جوانان ایران و با دبیری بنده برگزار می‌شود. در طی ۲۴ سال فعالیت بنده، ۵ سال است که مسئولیت دبیری این رویداد را دارم و به زعم من در این سال‌ها شاهد ارتقای سطح کیفی جشنواره از هر حیث بوده ایم.

وی ادامه داد: هنوز تا نقطه آرمانی فاصله داریم اما به دلایل متعدد این جشنواره می‌تواند بهترین و معتبرترین جشنواره سینمایی باشد. چون ژانر فیلم کوتاه به دور از مناسبات اقتصادی حاکم بر سینمای حرفه‌ای و ژانر خلاق و نوآورانه‌ای که دارد و به دلیل حضور فیلمسازان جوان و نوآور قابلیت ارتقا دارد. در بخش بین‌الملل نیز توانستیم امسال تنها جشنواره «اسکار کوالیفاید» در ایران شویم. ضمن این که میان کشورهای مسلمان فقط ما، مصر و ترکیه جشنواره ای مورد تایید آکادمی اسکار داریم.

موسوی در بخش دیگری از سخنان خود به حاشیه های موجود در بخش ملی جشنواره اشاره کردو افزود: در ابتدا به دلیل سوتفاهمات پیش آمده باید بگویم که بخش مسابقه ملی ما ارتباطی به اسکارکوالیفاید ندارد و جایزه بزرگ در بخش مسابقه بین‌الملل جشنواره به آکادمی اسکار معرفی می‌شود. این رویداد سینمایی به واسطه حضور فیلمسازان و حمایتی که سازمان سینمایی طی چهار دهه از این جشنواره به عمل آورده است توانست این امکان را کسب کند که جزو تاییدیه اسکار باشیم. اسکار می‌داند که ما جزوی از جمهوری اسلامی ایران هستیم و از بیش از ۶۰۰۰ اثری که برای ما ارسال می‌شود تنها می‌توانیم با وجود قواعد اسلامی تنها یک درصد از این آثار را برگزینیم. ضمن این که داوران بخش بین‌الملل فیلم اصلی را تماشا می‌کنند اما چیزی که در ایران اکران می‌شود، مطابق با قوانین و ضوابط‌های ایرانی است و آکادمی اسکار نیز از این ماجرا خبر دارد.

وی خاطرنشان کرد: خوشحالم که این حق در دوره من و همکارانم استیفا شد. پارسال ۴۵۰۰ اثر در بخش بین‌الملل ثبت نام کرده بودند و امسال بیش از دو هزار اثر نیز اضافه شدند. یکی از دلایل ما جوایز ارزی بود که در بخش جایزه بزرگ پنج‌هزار یورو هدیه می‌دادیم، موقعیت ما در منطقه و صنعت سینمایی که وجود داشت و قدمت این رویداد، مولفه‌هایی بود که نشان از اعتبار جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران دارد.

وی افزود: من پنج سال است که دبیر جشنواره هستم اما برای اولین بار ایمیل فیلمسازان خارجی را دریافت کردیم که به چه علت فیلم ما در جشنواره نیست؟ چون در کل جهان، تعداد ۱۲۷ جشنواره اسکار کوالیفاید هستند و ۶۷ تا از آن‌ها تنها در آمریکا برگزار می‌شوند و ایران عزیز ما سومین کشور مسلمانی است که از این امتیاز برخوردار است. ژاپن، کره جنوبی، سنگاپور، مصر و ترکیه و ایران تنها کشورهایی هستند که جشنواره‌هایشان اسکار کوالیفاید هستند.

موسوی به پرونده اسکارکوالیفاده شدن جشنواره فیلم کوتاه تهران اشاره کردو گفت: در ابتدا پرونده درخواست اسکارکوالیفاید ما ریجکت شد برای این که جزو جشنواره‌های رایگان بود. ما علت را به آکادمی توضیح دادیم که این ماجرا به دلیل تحریم‌ها است و این‌گونه ما تنها رویدادی شدیم که اسکارکوالیفاید هست و ظرف ده روز به ۴۵۰۰ فیلم ثبت‌نامی، ۲۱۰۰ فیلم خارجی از اقصی نقاط جهان اضافه شد و چنین رخدادی مهم‌ترین دستاورد جشنواره بود و باعث ایجاد حساسیت‌های بیشتری نسبت به جشنواره نیز شد.

مدیرعامل انجمن سینمای جوان یادآور شد: داوران امسال جشنواره، به دلیل «اسکارکوالیفاید» شدن این رویداد تراز بالاتری داشتند. نزدیک به ده درصد آثاری نیز که در بخش بین‌الملل حضور دارند، آثار ایرانی را تشکیل می‌دهند. بیشترین فیلم از هند ۶۲۱ فرانسه،با ۵۹۰ فیلم اسپانیا، با ۵۸۶ فیلم برزیل، با ۲۷۲ فیلم ایتالیا، با ۲۷۴ روسیه و در مراتب بعدی چین، ترکیه و... حضور داشتند در این جدول کمترین آن ۶۲ فیلم از پرتغال بوده است. ۱۲۸ کشور خارجی به این رویداد اثر ارسال کرده‌اند و این افتخار بزرگی برای جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران هست هرچند که به خاطر تحریم‌ها مبلغ جوایز ارزی کاهش یافته است.

اعتراضات جنس‌های مختلفی داشت

وی اضافه کرد: در بخش ملی نیز باید بگویم که همه از رویدادهای این روزها آگاه هستیم. به لحاظ رشد کمی ما امسال بیشترین آثار را داشتیم.
موسوی در ادامه سخنان خود یادآور شد: ۱۷۷۵ فیلم در بخش‌های مختلف به جشنواره اثر ارسال کردند که از این میان ۱۲۵ اثر در کل انتخاب شدو این یعنی ۷ درصد آثار راه پیدا کردند و ۹۳ اثر بیرون ماندند. در بخش داستانی هم تنها ۴ درصد آثار توانستند در جشنواره شرکت کنند.

موسوی در ادامه درباره برخی اعتراضات اخیر صورت گرفته در حاشیه برگزاری جشنواره فیلم کوتاه تهران گفت: اعتراض‌ها جنس‌های مختلفی دارند اما مهم‌ترین منطق برای نبودن بسیاری از آثار صرفا محدودیت فرصت است.زیرا ۱۶۵۰ اثر به ناگزیر از جشنواره بیرون ماندند و از این میان اگر ده درصد آن‌ها معترض باشند یعنی ۱۶۵ نفر فقط معترض فعال داریم. من می‌فهمم که بچه‌ها با سختی‌های بسیار به ساخت آثارشان مبادرت می‌ورزند.

سعی می کردم خودم را در جریان گلایه ها جای فیلمسازان قرار بدهم

وی افزود: جان کلام این است که همه نیاز به دیده شدن دارند به هر حال جوان هستند و خود را متعلق به حوزه فرهنگ و هنر می‌دانند. با مشقت فیلم تولید می‌کنند به امید دیده شدن. می‌دانم که هر سال دلخوری‌هایی پیش می‌آید اما ای کاش رویدادی بود که همه این فیلم‌ها می‌توانستند در بستری دیده شوند. همه این فضای پر خشم به خاطر کمبود امکانات است. در این مدت توهین هایی‌ به من شد که تنها با این موضوع توانستم آرام شوم که خودم را جای آنها می‌گذاشتم. آنها فکر می‌کردند برخی حمله می‌کردند و شب پیام می‌دادند که ناراحت نشو. من یا هر کسی دیگری که مسئولیت می‌پذیریم باید خودمان را سیبل کنیم چون به هرحال برخی از آنها به حق است.

موسوی خاطر نشان کرد: قبل از هرچیز مانند سلیقه، باند و... باید بدانیم یک جمعیت چهل هزار نفری داشتیم که فیلم‌هایشان بیرون مانده و باید آنها را درک کرد. اگر حتی ۱۲۵ فیلم بی نقص را هم انتخاب می‌کردیم بقیه نمی‌توانستند این موضوع را بپذیرند. امیدوارم جشنواره‌های دیگر، پلتفرم‌ها و دیگر رویدادها بتوانند این فرصت را برای جوانان فیلم کوتاه فراهم کنند تا این فیلم‌ها دیده شود این انتظار بزرگی نیست.

وی ادامه داد: نکته دیگری که می‌خواهم بگویم درباره سیاست های جشنواره است اگر دوستان ما یک‌بار فراخوان را بخوانند بسیاری از مسایل حل می‌شود این جشنواره توسط وزارت فرهنگ و ارشاد و با بودجه بیت‌المال برگزار می‌شود و باید در چارچوب سیاست‌های آن نقد شود. ما جشنواره ای خنثی نیستیم. بسیاری از جشنواره‌ها در جهان ممکن است محدودیت نداشته باشند اما در ابتدای فراخوان نوشته بودیم چه اولویت‌هایی داریم. مثلا فیلم‌های امیدبخش، با محوریت همبستگی اجتماعی و سرمایه های اجتماعی و... مورد قبول بود. اگر دو فیلم با دو موضوع متفاوت و با کیفیت برابر باشند حتما آن فیلمی را انتخاب می‌کنیم که درباره خانواده باشد. حتی در جایزه ها هم گفته ایم بیشتر به فیلمی جایزه می‌دهیم که درباره همبستگی اجتماعی باشد برخی فیلم‌ها را کنار گذاشتیم چون کاملا مغایر با اولویت‌ها بود. دست کم در این پنج سال از همه آقایان و خانم‌ها شنیده‌ام که ۱۰تا ۱۵ فیلم شاخص هستند، برخی در سطح دو و نسبت زیادی در رده سوم کیفیت قرار دارند. اگر بخواهیم بسته رفتار کنیم باید تنها ۱۵ فیلم انتخاب کنیم. چند سال پیش کمی فضا را باز کردیم اما بقیه گفتند چرا همه فیلم ها راه پیدا کرده است بنابراین کار سختی را همیشه پیش رو داریم.

دبیر جشنواره سی و هشتم توضیح داد: ما سه مولفه اصلی داریم. همه فیلم‌ها باید از شورای پروانه نمایش مجوز بگیرد. امسال پنج فیلم مجوز نگرفت و چهار فیلم اصلاحیه خورد. این فیلم‌ها به لحاظ کیفی هم باید حداقل‌هایی داشته باشند و دیگر اینکه باید در چارچوب اولویت‌ها باشند. ما چیزی را پنهان نکردیم این سه پارامتر برای ما مهم بود. آن چهار فیلمی را که شورا رد کرد، ما قبول کرده بودیم برخی فیلم‌ها خوب بودند اما جامعه ستیز بودند و با سیاست‌های اعلامی ما مغایرت داشتند.

وی درباره انتخاب عنوان مشاوران انتخاب آثار در دوره سی و هشتم گفت: ما در سال کنونی عنوان مشاوران انتخاب را داشتیم. آنها برخی از فیلم‌ها را که در جشنواره‌های دیگر برگزیده شده بودند، اصلا انتخاب نکردند، در بخش بین‌الملل هم مکانیسمی طولانی برای انتخاب داشتیم. شنیدم می‌گفتند برخی فیلم‌ها دیده نشده اما همه فیلم‌ها دیده شد. ترکیب مشاوران انتخاب امسال ما تکراری نبوده است. دوستان ما در سایز استان ها می‌گویند باندی هست اما ترکیب ما یک نفر دو نفر که نیستند تمام تلاش ما این بود که ترکیبی جدید را برای این موضوع انتخاب کنیم.

موسوی در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: ما به تک تک مشاوران انتخاب زنگ زدیم و گفتیم ۱۰ برگزیده آثارتان را به ما معرفی کنید و آن‌ها را دوباره دیدیم. جالب اینجا است که سه فیلمی که ما خیلی ناراحت شدیم که نبودند و در جشنواره حضور نداشتند اصلا جزو معترضین نبودند. ما حتی هیچ لیست ۸۰ تایی نداشتیم که سه تای آن‌ها بخواهد حذف شود. برای مثال یکی از معترضین به من می‌گفت که من هفتم شدم و بسیار توهین کرد اما رتبه فیلمش ۳۱۷ بود یا فیلم‌ دیگری که پیگیری کردم رتبه‌اش ۸۲۶ بود و می‌گفت من جزو این ۸۰ فیلم بودم.

وی بیان کرد: در جشنواره‌های خارجی نیز کانسپت‌ها (موضوع) و مفاهیم ایرانی فیلمسازها بودند که حرف داشته و باعث درخشندگی آثار ایرانی بودند. رویدادهایی چون «ایسفا» و... هستند و دوستان می‌توانند در این جشنواره‌ها به خوبی دیده شوند. برای مثال بر اساس اولویت ما فیلمی که درمورد حقوق کودک است برای من ارجحیت دارد به فیلمی که درباره آلودگی هوا است.نه به این معنا که آلودگی هوا مهم نیست بلکه قطعا همه این موضوعات معضل هستند اما ما با محوریت آیین‌نامه‌ای که داریم تصمیم‌گیری می‌کنیم.
موسوی در بخش دیگری از سخنان خود به انتشار ۱۱ کتاب در حاشیه برگزاری این جشنواره اشاره کردو گفت: برای اولین بار برای این جشنواره چون «اسکارکوالیفاید» شده است افتتاحیه ای برگزار می‌کنیم و آن‌جا از تیزر جشنواره، ۱۱ کتابی که منتشر کردیم و.... رونمایی می‌کنیم. در جشنواره امسال ۲۰ نشست تخصصی داریم که ۸ مدرس ایرانی و ۱۲ مدرس بین المللی درباره موضوعات روز بحث و مناظره می‌کنیم و محوریت زیادی به موضوع سینمای تجربی قائل شده ایم. ۱۱ عنوان کتاب منتشر کردیم چراکه رویکرد ما مبتنی بر دانش‌افزایی است.

موسوی با اشاره به بخش انتشارات جشنواره گفت: در اختتامیه کتاب فهرست نگاری دهه ۹۰ جشنواره را معرفی خواهیم کرد. جشنواره سی و هشتم همچون سال گذشته در پردیس سینمایی «ایران مال» برگزار می‌شود و آن ها اسپانسر ما هستند و بسیاری از موارد جشنواره را به صورت رایگان در اختیار ما قرار می‌دهند. فضای باز و ارتفاع سقف‌ها برای ما تعیین کننده بود، مسافت برای خیلی از عزیزان اذیت‌کننده بود اما من روزگاری را به خاطر دارم که اگر چک انجمن پاس نمی‌شد، حتی برای بنر زدن نمی‌توانستیم وارد سالن شویم.
وی درباره سامانه میزبان آنلاین جشنواره گفت: ما امسال پلتفرم «هاشور» را برای اکران داریم که فیلمسازها می‌توانند مختارانه اثرشان را برای اکران در پلتفرم‌ها ارائه دهند.
دبیر جشنواره درباره نکوداشت فرشته طائر پور در جشنواره بیان کرد: برای بخش نکوداشت از زنده‌یاد «فرشته طائرپور» که عضو هیات امنای انجمن سینمای جوانان ایران نیز بودند یاد خواهیم کرد.

در ادامه این نشست رسانه ای سی و هشتمین جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران به پاسخ گویی به سوالات اهالی رسانه اختصاصی یافت.

موسوی درباره نامه‌ای که دو نفر از اعضای آکادمی اسکار در جهت ابطال آثار قرار است ارسال کنند، پرسید. دبیر جشنواره در پاسخ گفت: وطن‌پرستی نیز درجه‌ای دارد و هرکسی در جایگاهی از این مدار می‌ایستد. اتفاقی که رخ داده اصلا در بخش «اسکار کوالیفاید» نیست. امیدوارم این نگرانی‌ها صرفا فقط بابت بی‌اطلاعی باشد. هرکسی صاحب اختیار است و می‌تواند نامه بنویسد. دولت و وزارت ارشاد برای این مهم تلاش کردند و مستندات ارائه شده باعث شد که جشنواره در این سطح قرار بگیرد و هرکسی هرجوری که صلاح می‌داند می‌تواند عمل کند.

وی همچنین درباره اکران آنلاین فیلم‌ها گفت: صاحبان اثر سه ماه پیش همان موقع تصمیم گرفته بودند که در بخش آنلاین باشند یا نه. مربوط به امروز و دیروز نیست. نگرانی‌ها هم مشخص است یک فضای بیمارگونه می‌تواند این باشد که یک نفر بر اساس خصومت شخصی فیلم ها را ضبط و در اینترنت پخش کند و این چنین مانع ورود فیلم به جشنواره‌های دیگر باشد. امیدوارم امسال بچه‌ها اجازه بدهند بیشتر فیلم‌ها به بخش آنلاین بیایند.

دبیر جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران درباره نحوه انتخاب پنج فیلم ایرانی که به بخش بین‌الملل راه پیدا می‌کنند،گفت: درباره سفید پوش باید توضیحی بدهم. ما سال گذشته هیات انتخاب بخش بین‌الملل را داشتیم. هیات انتخاب بخش ملی هرکدام فیلمی را انتخاب کردند فیلم‌ها را به هیات انتخاب بخش بین‌الملل دادند. اتفاقا فیلم «سفیدپوش» آقای فهیمی در بین آنها نبود من پیشنهاد کردم آن را ببینند اما گفتند شایستگی ندارد. آنها پنج فیلم انتخاب کردند یک فیلم را هم دبیر جشنواره به آن اضافه کرد در آیین نامه بندی هست که با اختیار و سهم خودم یک فیلم را می توانم انتخاب کنم که ۶ فیلم شد. در حالی که دوستان به آن رای نداده بودند. داوران بخش بین‌الملل همه فیلم‌های ایرانی و هر ۶ فیلم را دیدند که «سفیدپوش» از میانشان انتخاب شد من متهم شدم که به داوران فشار آورده ام اما من یک بارهم با آنها حرف نزدم. سوالم این است که داوری که اعتباری دارد چطور اعتبار خود را به حراج می‌گذارد و به فیلمی که من انتخاب کرده‌ام رای می‌دهد؟

وی ادامه داد: فیلم «سفیدپوش» در جشنواره‌های مهم اسکارکوآلیفاید جهان هم انتخاب شد. آیا من به دبیران آن جشنواره ها هم نامه زدم و گفتم آن را انتخاب کنید؟! این ها توهماتی است که باید روشن شود. من نه فیلمسازم نه سینما خوانده ام. هیچ انتفاعی هم ندارم اما فیلم «سفیدپوش» را انتخاب کردم و امسال به مشاوران انتخاب گفتیم فیلم‌های خود را انتخاب کنند. در نهایت دو فیلم داستانی، دو فیلم انیمیشن و یک فیلم مستند معرفی شد تا در کنار آن ۶۰ فیلم بین‌المللی دیده شود اما این به این معنا نیست که در این بخش حتما فیلم ایرانی انتخاب شود.

دبیر جشنواره افزود: پروگرمرها و ... وقتی دارند پکیج خود را می‌بندند به تنوع خیلی توجه می‌کنند. دنبال هسته اصلی قصه و حال و هوای متفاوت آن می‌گردند. امسال هم در بین داستانی های راه یافته به بخش بین الملل هم تلقی ما این است که آثار خوبی هستند و هر دو تولید انجمن هستند که فرهنگ ایرانی را معرفی می کنند. هر فیلمی که از اکتبر پارسال تا ۳۰ سپتامبر امسال انتخاب می‌شد می‌توانست به اسکار معرفی شود که آن فیلم «سفیدپوش» بود.

وی درباره تعداد فیلم هایی که بنا بر اجازه صاحبانشان در پلتفرم میزبان جشنواره نمایش آنلاین خواهند داشت، عنوان کرد: ۸۰ فیلم از ۱۲۵ فیلم ایرانی حاضر در دوره سی و هشتم اجازه دادند فیلمشان در پلتفرم‌ها اکران آنلاین شود و بیش از یک سوم از صاحبان آثار تنها موافق با نمایش اثرشان روی پرده سینما در طی روزهای جشنواره هستند.

مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران درباره فراخوان بخش بین‌الملل گفت: این فراخوان در اسفندماه منتشر شد و اولویت آن ارزش های اخلاقی انسان معاصر بود. آنجا ممکن است فیلمی بیاید که از نظر اندیشه فیلم خوبی باشد اما صحنه های برهنگی داشته باشد. مجبوریم این بخش‌ها را حذف کنیم فیلمی را هم مشکل محتوایی و هم مشکل پوششی داشته باشد، نمی‌توانیم انتخاب کنیم. این پنج فیلمی که از بخش ملی آمده‌اند ابتدا باید شایستگی حضور در بخش ملی را داشته باشند بعد به بخش بین‌الملل بیایند.ابتدا باید مطابق ضوابط بخش ملی باشند. همه فیلم‌های خارجی باید پروانه نمایش بگیرند. آنها فرایندی به مراتب سخت‌تر دارند. ما یک بخش جنبی هم داریم اما چون فیلم ها روی پرده می‌آیند همه آنها از قبل مجوز گرفته اند.

وی در پاسخ به سوال حامد قریب از هنرآنلاین درباره تولیدات انجمن سینمای جوانان ایران گفت: انجمن سه مولفه دارد، یکی تولید فیلم است. انجمن بزرگترین مدرسه سینمایی کشور است که مشابه آن را در جهان نداریم. در فرایند آموزش مقوله کشف استعداد را هم داریم. آنها باید فیلم پایان‌نامه تولید کنند. ما در این بخش هم به بچه‌ها کمک می‌کنیم. لذا مقوله کشف استعداد جزو آثاری می‌شوند که ضعف دارند اما آنها را کمک کرده‌ایم با این حال سال گذشته تعداد زیادی فیلم را به تلویزیون فروختیم لذا بخش زیادی از فعالیت انجمن به دلیل تجربه‌های اول فیلمسازان، فیلم‌های آماتوری خواهد بود.

موسوی درباره اکران فیلم‌های کوتاه در گروه هنرو تجربه گفت: در ارتباط با نمایش فیلم‌های کوتاه، اکران هنر و تجربه کمی فرصت و فضا را فراهم کرده است. پیشنهاد دیگرمان این بود که در ابتدای پخش فیلم‌های بلند در سینماها یک فیلم کوتاه پخش شود اما سینماداران استقبال نکردند. همچنین پروانه نمایشی که گرفته می‌شود برای یک نوبت نمایش است.

دبیر جشنواره درباره تاثیر تغییرات مدیریتی بر تغییرات سیاستی انجمن سینمای جوانان ایران در حوزه تولید گفت: تولیدات انجمن در شورایی در سطح وزارت‌خانه شکل گرفته بود که هدفمند بودجه خود را خرج کنیم. سرمایه اجتماعی به عنوان چالش به ما گفته شده بود و قرار شد یارانه و بودجه مخصوص فرهنگی صرف فیلم‌هایی شود که منجر به افزایش سطح سرمایه‌های اجتماعی و مقوم همبستگی اجتماعی باشد.

وی گفت: درواقع باید فیلم‌هایی ساخته شود که امید به آینده را از بین نبرد و نشاط موجود را زایل نکند. تلاش ما در این خصوص بود و همان رویکرد را با خود به جشنواره آوردیم. آموزش، تولید و رویداد باید در جهت منافع ملی ایران امروز باشد.

موسوی ادامه داد: من یک‌بار خدمت آقای خزاعی رسیدم و درباره موضوعات مربوط به انجمن صحبت کردیم. اما رویکردهای جشنواره دو سال پیش انتخاب شده بود. لازم می‌دانم بگویم که من راجع به تولیدات محدود انجمن و جشنواره و آثار حاضر در آن مسئول هستم. حتما فیلم‌هایی هم در جشنواره امسال هستند که شاید صد در صد در راستای جشنواره امسال نباشند اما امیدوارم بتوانند شما را راضی کنند.

موسوی همچنین درباره فیلم‌های سانسور شده پرسید که چرا نمی‌توان آن‌ها را با آثار دیگر جایگزین کرد: ما در پنج سال گذشته هیات انتخاب داشته‌ایم و هرچه که می‌گفتیم در راستای چارچوب جشنواره انتخاب کنید به ما می‌گفتند که ما آرتیست هستیم و بر این مبنا انتخاب می‌کنیم. درنتیجه از آن‌جایی که من خودم باید پاسخگو باشم باید مسئولیت را برعهده بگیرم. فیلم «کاریز» ساخته هادی آفریده که جایزه هم گرفته است توسط مشاوران انتخاب ما قبول نشد که این فیلم جزو ۲۵ اثر راه یافته بخش مستند باشد. درنتیجه وقتی دبیر چنین مسائلی را می‌بیند باید تمهیدی را فراهم کند که اعمال قدرت داشته باشد. من دست کم سه فیلم به لحاظ تکنیکی خوب را مجبور شدم که کنار بگذارم چون مغایر با ارزش‌های جشنواره بود. ۵ فیلم موفق به دریافت جایزه نشد و ۴ فیلم هم اصلاحیه خورد.

دبیر جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران در پاسخ به خبرنگار پانا درباره احتمال اکران ویژه فیلم‌های حذفی در جشنواره گفت: روز گذشته محمد خزاعی زنگ زد و گفت می‌خواهی فیلم اضافه کنی گفتم نه. چند نامه به دستم رسیده که صاحبان فیلم‌ها تقاضای بازنگری داشتند حتی یک فیلم با محوریت سردار شهید سلیمانی داشتیم که گفتند هیات انتخاب به این دست از مفاهیم توجه کافی نکرده است. اما در آیین‌نامه بندی نیاورده ایم که امکان تجدید نظر وجود دارد، نامه‌ها را دیدم اما در آیین‌نامه این بند بازنگری وجود ندارد. بهترین فیلم معنوی هم بیاید دیگر به لیست اضافه نمی‌شود چون به نظرم پایبندی به قوانین بهتر است. فکر کردم ممکن است سال دیگر نباشم اما سنگ بنایی گذاشته باشم که ممکن است مشکل‌زا باشد. توجه داشته باشید مجوز به اسم دبیر صادر می‌شود، اماکن دبیر را می‌شناسند، وزارت ارشاد هم دبیر را می‌شناسد بنابراین انتخاب‌ها مهم هستند. با نظر خودم گفتم سه فیلم به جشنواره نیایند چون بسیار فیلم ضد مردمی بودند ولی به لحاظ تکنیکی فیلم هایی خوب بودند. حتی همان‌ها را اگر دستکاری کنیم دیگر آن ضربه را ندارند و این خوب نیست.

وی درباره میزان رضایت از عملکرد خود در انجمن سینمای جوانان ایران گفت: سال اولی که به انجمن آمدم به سختی توانستم سیمرغ فیلم کوتاه را به جشنواره فیلم فجر بازگردانم. یک بار دیگر محدودیت زمانی فیلم کوتاه را در جشنواره فیلم فجر داشتیم و امیدوارم این موضوع هم حل شود.
اگر بگویم در این پنج سال از خودم راضی بودم که بسیار کوتاه نظرانه است. تلاش کردم سطح برگزاری جشنواره به استانداردها نزدیک شود. با این حال بازگرداندن سیمرغ فیلم کوتاه و اسکار کوآلیفاید شدن از دستاوردهای خوب دوره ماست. بین رویاها و واقعیت‌های موجود فاصله زیاد است. ۲۴ سال کار کردم و هفت سال است در حوزه سینما هستم. بخت یار بود اما سال آخر حضورم در انجمن بهترین سال بود. خدا خواست، بخت هم با ما یار بود که توانستیم از این درخت پر ثمر محصول بچینیم. از اینکه فیلمسازان فیلم کوتاه از من گاهی ناراضی هستند، غمگین هستم دوست داشتم راضی تر بودند. عمده اعتراض‌های دوستان این است که چرا چهره‌ها تکراری است، اما امسال چهره‌ها متفاوت شد یا می‌گویند چرا پول به شهرستان ها کمتر داده می‌شود اما ما پیچینگ را به شهرهای مختلف بردیم. تمام تلاش ما این بوده که با تعدد افراد، شفاف سازی و... جلوی مفاسد را بگیریم این در حالی است که بودجه ما بسیار اندک است. اگر جاهایی از خودم خرسند هستم به مدد همکاران و یارانم بوده است.
وی در بخش دیگری از صحبت‌هایش گفت: ۲۱۹ اثر از تولیدات انجمن در جشنواره ثبت‌نام کردند که ۲۸ فیلم به جشنواره راه پیدا کردند.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار