آییننامه «رعایت حقوق پیروان صابئین مندایی ایران» روی میز دولت
تهران (پانا) - معاونت حقوقی رئیسجمهوری آییننامه رعایت حقوق پیروان صابئین مندایی ایران را تدوین و به هیئت دولت ارائه کرد.
به گزارش «پایگاه اطلاع رسانی دفتر هیئت دولت»، نظر به تاکید قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بر کرامت و ارزش والای انسان و آزادی توام با مسئولیت او در برابر خدا به عنوان یکی از پایههای ایمانی نظام جمهوری اسلامی، همچنین باتوجه به اهمیت حقوق مساوی برای همه مردم ایران از هر قوم و قبیله بدون هرگونه تبعیض، معاونت حقوقی رئیسجمهوری آییننامه رعایت حقوق پیروان صابئین مندایی ایران را تدوین و به هیئت دولت ارائه کرد.
صابئین مندایی یکی از اقلیتهای دینی ایران هستند که بیشتر در جنوب غربی ایران و استان خوزستان سکونت دارند و جمعیتشان در ایران حدود ۲۵ هزار نفر و در خوزستان حدود ۸ هزار نفر است. در آیه ۶۲ سوره بقره، آیه ۶۹ سوره مائده و آیه ۱۷ مبارکه حج قرآن کریم، دین صائبی از جمله ادیانی است که مانند اسلام، یهودیت و مسیحیت موردتوجه قرار گرفته است. همچنین باتوجه به فتوای مقام معظم رهبری نیز صابئین در حکم اهل کتاب بوده و هرگونه مراوده، معامله و معاشرت با آنها جایز است.
علاوه براین، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران کرامت و ارزش والای انسان و آزادی توام با مسئولیت او در برابر خدا (بند ۶ اصل دوم) را به عنوان یکی از پایه های ایمانی نظام جمهوری اسلامی دانسته که ضمن پیش بینی حقوق مساوی برای همه مردم ایران از هر قوم و قبیله بدون هرگونه تبعیض (اصل ۱۹)، بر تساوی همه ملت در برابر قانون و داشتن حقوق مساوی (اصل ۲۰) تاکید کرده است.
با این اوصاف، دولت جمهوری اسلامی ایران و مسلمانان موظف شدهاند نسبت به افراد غیر مسلمان با اخلاق حسنه و قسط و عدل اسلامی عمل نمایند و حقوق انسانی آنان را رعایت کنند (اصل ۱۴). افزون بر این، براساس منشور حقوق شهروندی، همه شهروندان از کرامت انسانی و تمامی مزایای پیش بینی شده در قوانین و مقررات به نحو یکسان بهرهمند هستند (ماده ۷) و اعمال هرگونه تبعیض ناروا به ویژه در دسترسی شهروندان به خدمات عمومی نظیر خدمات بهداشتی و فرصتهای شغلی و آموزشی ممنوع است (ماده ۸) و در نهایت، توهین، تحقیر یا ایجاد تنفر نسبت به قومیتها و پیروان ادیان و مذاهب و ... ممنوع است. (ماده ۱۰)
ضمن اینکه مطابق ماده واحده اجازه رعایت احوال شخصیه ایرانیان غیرشیعه در محاکم مصوب ۱۳۱۲ «نسبت به احوال شخصیه و حقوق ارثیه و وصیت ایرانیان غیرشیعه که مذهب آنان به رسمیت شناخته شده محاکم باید قواعد و عادات مسلمه متداوله در مذهب آنان را جز در مواردی که مقررات قانون راجع به انتظامات عمومی باشد به طریق زیر رعایت کنند:
۱- در مسائل مربوط به نکاح و طلاق عادات و قواعد مسلمه متداوله در مذهبی که شوهر پیرو آن است،
۲- در مسائل مربوطه به ارث و وصیت عادات و قواعد مسلمه متداوله در مذهب متوفی،
۳ - در مسائل مربوط به فرزند خواندگی عادات و قواعد مسلمه متداوله در مذهبی که پدرخوانده یا مادرخوانده پیرو آن است.»
با توجه به مراتب فوق، معاونت حقوقی رئیسجمهوری آییننامه رعایت حقوق پیروان صابئین مندایی ایران را تدوین و به هیئت دولت ارائه کرده است و این آییننامه مراحل بررسی خود را در کمیسیون لوایح هیئت دولت طی میکند.
ارسال دیدگاه