سعید معدنی*
رابطه واکسیناسیون و بهبود روابط اجتماعی
ظهور بیماری کرونا برای بشریت پیشرفته و جامعه توسعهیافته امروز حیرتآور و در نوع خودش جالب بود. اگرچه انسانها در طول تاریخ چنین اتفاقاتی را به دفعات تجربه کردهاند اما اتفاق اخیر به دلایلی منحصر به فرد بود.
برای مثال در آغاز قرن بیستم (صد و سه سال پیش) شاهد وقوع آنفلوانزای موسوم به اسپانیایی بودیم که باعث کشته شدن صد میلیون نفر از جمعیت دو میلیاردی (آن مقطع) جهان شد که در نوع خود فاجعه بوده و حیرت آور است، اما امروزه بیماری کرونا بهخاطر رشد آگاهی انسانها، تشخیص زودهنگام ویروس، شناسایی شیوه سرایت آن، اطلاعرسانی و پیشگیری بموقع با وجود هشت میلیارد نفر جمعیت در جهان کشتههای این بیماری مهلک به مراتب کمتر از آنفلوانزای اسپانیایی بوده و کل کشتهها در جهان با گذشت قریب به یکسال و نیم، به سه و نیم میلیون نفر هم نرسیده است.
این امر نشان دهنده رشد علم پزشکی و سایر دانشهای بشری طی یک قرن اخیر است. با این مقدمه به سراغ موضوع یادداشت میرویم. اصولاً دو چیز در زندگی انسانها اصل و مهمتر از همه چیز است؛ یکی «سلامتی» و دیگری «امنیت». این دو اگر در جامعهای نباشند حتماً مردمانش نابود خواهند شد، اما حتی اگر یکی از این دو آسیب ببیند باز هم جامعه نرمال و با نشاطی نخواهیم داشت. بیماری کرونا به خاطر شیوع سریع آن، هر دو عنصر «امنیت» و «سلامتی» را به خطر انداخته است. امروزه ما هم نگران سلامتی خود و هم اطرافیان و هم نگران امنیت جامعه به خاطر کسادی اقتصاد و افزایش بیکاری هستیم. اینکه مبادا بیکاری باعث شود جرایم زیاد شده و امنیت جامعه بهخطر بیفتد. اگر از این منظر به جامعه و انسانهایش نگاه کنیم «واکسیناسیون» در کوتاه مدت سلامتی و در دراز مدت در بهبود امنیت جامعه مؤثر خواهد بود.
واکسینه کردن افراد و تضمین سلامت آنان موجب افزایش ارتباط و حضور اجتماعی، رونق کسب و کار، بالا رفتن کیفیت آموزش در مدارس و دانشگاهها میشود. همچنین به کاهش استرس و از سوی دیگر افزایش امید و نشاط افراد جامعه کمک میکند، البته واکسینه شدن یک قشر و طبقه یا مردم یک کشور کفایت نمیکند بلکه زمانی بشر در همه جوامع امنیت کامل مییابد که تمام مردم واکسینه شوند. امیدواریم با واکسینه شدن همه مردم ایران و مردمان جهان، دوباره زندگی افراد و روابط اجتماعی به روال عادی خود برگردد و امید و نشاط و امنیت در جامعه بشری افزایش یابد. نسل ما در این سالها و ماهها تجربه گرانسنگی را از سر میگذراند. امید است به مدد تکنولوژی پیشرفته ارتباطی و دیجیتالی، تجربیات خود را برای نسلهای بعدی به یادگار بگذاریم.
*جامعه شناس
منبع: ایران
ارسال دیدگاه