ظریف: ایران زمانی آماده مذاکره است که تمام تحریم‌ها لغو شود

ضرب الاجل مجلس، موضوعی داخلی بین دولت و مجلس است؛ این یک ضرب‌الاجل برای جهان نیست/ به دنبال توسعه تسلیحات هسته‌ای نیستیم و این موضع نهایی ایران است/ آمریکا به تعهداتش بازنگردد، اقدامات دیگری از سوی ایران انجام خواهد شد/ به هیچ وجه مذاکرات تازه‌ای درباره برجام انجام نخواهد شد/ خانم وندی شرمن انگلیسی نمی‌داند

تهران (پانا) - وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد ایران تنها زمانی آماده مذاکره خواهد بود که تمام تحریم‌های آمریکا لغو شود.

کد مطلب: ۱۱۶۵۳۳۹
لینک کوتاه کپی شد
ظریف: ایران زمانی آماده مذاکره است که تمام تحریم‌ها لغو شود

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، محمدجواد ظریف روز یکشنبه و همزمان با سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران، در مصاحبه با شبکه پرس تی وی گفت: زمانی که همه امضاکنندگان برجام به تعهداتشان عمل کنند، ایران هم به مذاکره برای از سرگیری برجام باز میگردد.

وی گفت: طبق بند ۳۶ برجام که به ایران اجازه برداشتن گام‌های چاره‌ساز و علاجی در برابر نقض عهد دیگر اعضا می‌دهد، حالا امریکا از توافق خارج شده و مرتکب نقض قطعنامه شورای امنیت شده و دیگران را تهدید کرده که از همکاری با این توافق اجتناب کنند.

ظریف گفت: ما گام‌هایمان را در راستای برجام برداشتیم و آن را نقض نکردیم بلکه با هدف چاره‌سازی و علاجی برای این توافق، گام‌های کاهش تعهدات را برداشتیم.

ضرب الاجل مجلس، موضوعی داخلی بین دولت و مجلس است

ظریف با اشاره به اقدام اخیر مجلس شورای اسلامی در تعیین ضرب الاجل ۵ اسفند برای محدودکردن اجرای پروتکل الحاقی گفت: این یک ضرب الاجل برای جهان نیست و یک اولتیماتوم نیست. این یک موضوع داخلی بین مجلس و دولت است. اما ما دموکراسی هسیتم و موظف به اجرای قوانین کشور هستیم. مجلس قانونی تصویب کرده و ما باید آن را اجرا کنیم. ایران کشوری است که به قوانین احترام می‌گذارد و قوانین را نقض نمی‌کند.

چیزی برای پنهانکاری نداریم

وزیر امور خارجه درباره سفر جاری مدیرکل آژانس به تهران گفت: آقای رافائل گروسی خواستار ملاقات از ایران شد و ما آن را پذیرفتیم. ما چیزی برای پنهانکاری نداریم و به دنبال توسعه تسلیحات هسته‌ای نیستیم و این موضع نهایی ایران است. ما هرکز به دنبال تسلیحات کشتار جمعی و هسته‌ای نیستیم.

ظریف افزود که اسرائیل اقدام به توسعه دیمونا کرده است دیمونا تنها کارخانه ساخت و تولید بمب اتمی در منطقه خاورمیانه است و کاملا سری است اما آیا ما هیچ ابراز نگرانی از سوی جو بایدن یا انگلا مرکل و یا مکرون (درباره دیمونا) شنیده‌ایم؟

نمی‌خواهیم مسیر فعالیت آژانس در ایران را مسدود کنیم

وی گفت: ما با رافائل گروسی به عنوان نماینده قدرت‌های بزرگ گفت و گو نمی‌کنیم بلکه به عنوان کسی گفت‌و‌گو می‌کنیم که نماینده ایران هم هست. او نماینده‌ای از جانب اسرائیل محسوب نمی‌شود چون اسرائیل اصلا عضوی از آژانس نیست. لذا ما با رافائل گروسی درباره قوانین کشورمان صحبت می‌کنیم که این به معنی اجرای تصمیمات مجلس است. در عین حال، نمی‌خواهیم بن‌بستی ایجاد شود که آقای گروسی نتواند به وظایف خود برای اثبات صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران ادامه دهد.

ظریف با تاکید بر این مهم که ماهیت برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز بوده و این ماهیت تغییری نخواهد کرد، گفت: ایران نشان داده که قصد توسعه تسلیحات هسته‌ای را ندارد و غرب نیز باید روابط اقتصادی با ایران را عادی سازد.

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران گفت: طرف‌های اروپایی و آمریکایی به تعهدات برجامی خود عمل نکرده و ایران هم سطح تعهدات خود در قبال این توافق را تنزل داده است. کاهش تعهدات ایران بازگشت‌پذیر خواهد بود به محض آنکه غربی‌ها به اجرای تعهدات کامل خود بازگردند ما نیز بلافاصله به تعهدات کامل خود باز خواهیم گشت.

وی گفت: زمانی که طرف‌های مقابل به اجرای تعهدات کامل خود بازگشتند آنگاه مذاکراتی خواهد بود که این مذاکرات برای تغییر این توافق و افزودن بندها و موارد اضافی به آن نخواهد بود چون درباره همه چیز از جمله جدول‌های زمانی، مسائل منطقه‌ای، مسائل موشکی قبلا بطور مفصل بررسی شده و به آن پرداخته شده است بنا بر این ما قصدی برای بحث وبررسی در این خصوص نداریم اما می‌خواهیم در این باره صحبت شود که چگونه می‌توان تضمین کرد که اقدامات قبلی آمریکا دوباره تکرار نشود. طرف مقابل باید در این زمینه به اطمینان بدهد.

در ادامه این گفت‌و‌گو، ظریف در پاسخ به این سوال که آیا در صورتی که ضرب‌الاجل ایران برای محدودشدن بازرسی‌های آژانس اجرا شود، این به معنای قطع یا برچیده شده دروبین‌های نظارتی آژانس در سایت‌های هسته‌ای ایران خواهد بود؟، گفت: این‌ها چیزهایی است که امروز با مدیرکل آژانس درباره آن صحبت می‌شود اما طبق چیزی که براساس تصمیم مجلس از ما خواسته شده، این است که فیلم‌های ضبط شده توسط دوربین‌ها در اختیار آژانس قرار نگیرد. البته یک موضوع فنی است و سیاسی نیست و این تصمیمی نیست که من بخواهم بگیرم بلکه در سطح فنی اتخاذ خواهد شد. اما قطعا آژانس دیگر فیلم‌های ضبط شده توسط این دوربین‌ها را دریافت نخواهد کرد. قبلا آژانس به این فیلم‌ها بطور اتوماتیک دسترسی داشت البته نه بصورت آنلاین و مستقیم.

آمریکا به تعهداتش بازنگردد، اقدامات دیگری از سوی ایران انجام خواهد شد

ظریف تاکید کرد: مادامی که امریکا به تعهدات خود بازنگردد، اقدامات دیگری از سوی ایران اتخاذ خواهد شد و این اقدامات امروز و در جریان سفر مدیرکل آژانس به تهران، در محل سازمان انرژی اتمی ایران با او صحبت خواهد شد.

ظریف با اشاره به اینکه تاکنون تغییری در رفتار بایدن در قبال ایران نسبت به دولت قبلی آمریکا مشاهده نشده است، گفت: بایدن مدعی است رویکرد فشار حداکثری دولت ترامپ، شکست حداکثری بوده است. اما اصولا و در عمل سیاست دولت قبلی را ادامه می‌دهند و آن را تغییر نداده‌اند.

وی تاکید کرد: مشکل آمریکا این است که معتاد به تحریم، اعمال فشار و قلدری شده است. اما این سیاست‌ها در کشوری با هزاران سال تاریخ موثر واقع نخواهد شد. تنها یکی از امپراتوری‌های ایران عمری طولانی‌تر از تمام تاریخ آمریکا داشت. بنابراین این فراز و فرودها در تاریخ ایران، تنها مقاطع کوتاه بوده است. بنابر این آنها بپذیرند که در برابر ایران، سیاست قلدری، فشار، فشار حداکثری کارساز نیست.

ظریف خطاب به دولتمردان کنونی آمریکا گفت: آنچه آن‌ها الان باید انجام دهند این است که چشمان خود را باز کنند و یک ارزیابی درست از گذشته نه تنها از عملکرد دولت ترامپ بلکه از همه دولت‌های قبلی در قبال ایران داشته باشند. سپس در خواهند یافت که در برابر این، تنها احترام است که می‌تواند کارساز و موثر واقع شود.

وی تاکید کرد: آمریکا برای بازگشت به برجام، باید مجوز این بازگشت را بدست بیاورد و نمی‌تواند بطور خودکار به این توافق بازگردد. آمریکا قبل از لغو تحریم‌ها نمی‌تواند به برجام بازگردد. برجام به عنوان یک توافق ۱۵۹ صفحه‌ای چیزی نیست که یکی از اعضای آن هر زمان که دلش بخواهد بگوید که به آن نیاز ندارد و می‌خواهد از آن خارج شود. اصلا چنین چیزی قابل قبول نیست.

ظریف درباره دانشمند شهید دکتر محسن فخری‌زاده گفت که مساله وی ربطی به آژانس نداشته و تمامی موارد بی‌پایه واساس ساخته و پرداخته رژیم صهیونیستی است. وی تاکید کرد: هرچه بین ما و آژانس بنابر آنچه مصوب شده است باید محرمانه بماند چراکه درغیر اینصورت هیچ کشوری اجازه نخواهد داد تا از سایت‌های آنان بازرسی به عمل آورند.

ظریف در ادامه گفت که برای کشوری که دانشمندانش در عملیات تروریستی در گذشته و اکنون نیز به تازگی دکتر فخری‌زاده به شهادت می‌رسند، رازداری از سوی آژانس امر مهمی است.

ظریف: وندی شرمن انگلیسی بلد نیست

ظریف در پاسخ به این پرسش که وندی شرمن از اعضای تیم مذاکره کننده دولت اوباما درباره برداشته شدن تحریم‌ها گفته است که طرف ایرانی به درستی متوجه این معنی نشده است گفت که وندی شرمن یک سمت غیرسیاسی و یک روز نیز در شورای امنیت یا سازمان ملل به سرنبرده است تا معنای حقوقی کلمات را بداند.

ظریف با اجتناب از اینکه نمی‌خواهد به خانم شرمن توهینی کرده باشد صریحا گفت: بنا بر معانی و مفهومی که در عبارت نوشتاری قطعنامه‌های شورای امنیت و سازمان ملل بکار رفته می‌شود «lifting» به معنای «removing» بوده و اینجاست که باید بگویم خانم شرمن انگلیسی نمی‌داند و این بدان معنی نیست که من انگلیسی بلد نیستم! وقتی که انگلیسی من وارد مفاهیم و معانی سازمان ملل شود به مراتب بهتر از انگلیسی خانم شرمن است.

وی افزود: اگر بنابر بازی با کلمات بود که این خیلی بهتر بود تا آمریکا در برجام باقی می‌ماند تا از آن خارج شود حال آنها خواهان بازگشت به برجام هستند تا چراکه اصرار بر تغییر برجام دارند. تفکر هژمونی آنها (طرف آمریکایی) این است که «آنچه که از من است، از من است» اما «آنچه که از توست باید درباره اش مذاکره کرد». واژگانی که در برجام به کار رفته است در سایر موارد نیز به کار رفته آنچنان که بولتون نیز از آنها استفاده کرده است چراکه بولتون برخلاف خانم شرمن حداقل سابقه ۲ سال حضور در سازمان ملل را داشته است. بولتون می‌داند که چه در برجام وجود دارد. بنابراین من خیلی متاسفم که به وندی شرمن بگو ناگزیرم با وجودی توهینی که خانم شرمن کرده است این وی بوده که معنی برداشته شدن (lifting) تحریم‌ها را در متن برجام نمی‌دانسته و نه ما.

ظریف در ادامه گفت که به هیچ وجه مذاکرات تازه‌ای درباره برجام انجام نخواهد شد، چراکه این یک توافق کامل و با ارزشی است که توسط قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل مورد تایید قرار گرفته است.

فشارهای آمریکا ایران را از وابستگی به نفت نجات داد

ظریف با اشاره به بی‌اثر بودن فشارهای امریکا علیه ایران گفت که آن ها با چنین اقداماتی ایران را به کشوری تبدیل کردند که دیگر متکی به فروش نفت نیست و در حال حاضر، وابستگی ایران به نفت کمتر از ۲۰ درصد است.

وی تکمیل کرد: البته این در حالی است که ما می خواهیم درآمدهای نفتی خود را داشته باشیم و از آن برای توسعه کشور استفاده کنیم.

ظریف از اعلام آمادگی ایران برای کمک به پایان دادن به جنگ یمن گفت: ما به مارتین گریفیتس (فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن) گفتیم که ایران آماده هرگونه کمکی برای پایان دادن به این جنگ است.

وی عنوان کرد که عربستان سعودی در آوریل ۲۰۱۵ ادعا کرد که ظرف سه هفته بر یمن مسلط می شود، اما با همه تجهیزات نظامی و امکاناتی که در اختیار داشت، نتوانست در این شش سال به خواسته خود برسد.

ظریف در ادامه گفت که عربستان سعودی و امارات سالانه نزدیک به یک میلیارد دلار برای خرید تجهیزات نظامی هزینه می کنند؛ اما نتوانستند بر امید و اراده مردم یمن پیروز شوند.

وی گفت: این جا بحث سلاح نیست، امیدوارم همه بیدار شوند و بفهمند که جان انسان ها مهم است.

وی در خصوص عادی سازی روابط برخی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی گفت: کشورهای عرب همسایه، دوست دارند که امنیت را از دیگر کشورها بخرند. ظریف ادامه داد که عربستان سعودی ابتدا به سراغ صدام حسین رفت. اما تمامی سلاح هایی که برای او خریداری کردند، علیه خودشان استفاده شد.

ظریف به حمایت های عربستان از تلاش های ترامپ برای مقابله با ایران اشاره کرد و افزود: اکنون که دیگر ترامپ رفته است، عربستان به اسرائیل روی آورده است. آیا واقعا عربستان، امارات و بحرین فکر می کنند که نتانیاهو می تواند از آن ها محافظت کند؟ این تصور که می توان امنیت را از بیرون خریداری کرد، باید از بین برود.

وی خطاب به این کشورها ادامه داد: تنها کاری که نتانیاهو می تواند انجام دهد این است که جنگ را به کشور شما بکشاند. اما ما قصد جنگ و درگیری با شما را نداریم، ما می خواهیم با تمامی کشورهای همسایه خود، روابط خوبی داشته باشیم. ما از یک تاریخ و سرنوشت مشترک برخورداریم و از هم جدا نیستیم. نتانیاهو نیز همانند ترامپ رفتنی است و شما تنها خواهید ماند، پس برای همه ما بهتر است که به دیگران متکی نباشیم و به مردم و کشورهای همسایه خود اعتماد کنیم.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار