فراموشی و ۷ دلیل "بی ارتباط" به آلزایمر!
تهران (پانا) - اگر نگران شرایط حافظه خود هستید، یکی از نخستین اقداماتی که باید انجام دهید بررسی فهرست داروهای مصرفی خود همراه با پزشکتان است.
بهگزارش عصرایران به نقل از "پریونشن"، این که هر از گاهی دچار فراموشی شوید، شرایطی عادی بوده و نباید موجب نگرانی شما شود، اما اگر هر روز در حال مبارزه با این شرایط هستید، ممکن است زمان انجام یک بررسی عمیقتر برای شناسایی دلیل آن فرا رسیده باشید.
البته همچنان نباید دچار هراس شوید زیرا فراموشی مزمن نیز همواره به معنای ابتلا به بیماری آلزایمر نیست. در حقیقت، دلایل مختلفی میتوانند بر حافظه شما تاثیرگذار باشند که در ادامه با برخی از شایعترین آنها بیشتر آشنا می شویم.
دارویی مصرف میکنید که دارای عوارض جانبی بر حافظه است
اگر نگران شرایط حافظه خود هستید، یکی از نخستین اقداماتی که باید انجام دهید بررسی فهرست داروهای مصرفی خود همراه با پزشکتان است. برخی داروهای تجویزی و بدون نسخه میتوانند در حافظه انسان اختلال ایجاد کنند. آنتیکولینرژیکها در صدر این فهرست قرار دارند. این داروها در فعالیت استیلکولین، یک انتقال دهنده عصبی در مغز، تداخل ایجاد میکنند.
آنتیهیستامینها، داروهای ضد بازگشت اسید معده، داروهای بهبود دهنده گرفتگیهای عضلانی و داروهای ضد افسردگی از جمله آنتی کولینرژیکهای شناخته شده هستند که باید مد نظر قرار دهید. از دیگر داروهایی که باید به آنها توجه داشته باشید میتوان به برخی داروهای فشار خون، داروهای آرام بخش، و برخی داروهای مُسکن اشاره کرد. اگر به بروز اختلال در حافظه در نتیجه داروی مصرفی خود مشکوک هستید، با پزشکتان درباره تجویز دارویی جایگزین در صورت امکان صحبت کنید.
به افسردگی مبتلا هستید
زمانی که از نظر روانی دچار مشکل شده اید، حفظ تمرکز روی آنچه پیش روی شما قرار دارد، دشوار میشود که یادآوری آن را بعدا تقریبا غیر ممکن میکند. افسردگی ممکن است شکل بخشهای خاصی از مغز را به واقع تغییر دهد. برخی پژوهشها نشان دادهاند که این بیماری می تواند با تغییراتی در اندازه و عملکرد نواحی مغز که برای مهارتهایی مانند حافظه، سرعت تفکر، توجه و توانایی حل مساله اهمیت دارند، همراه باشد.
الکل مصرف میکنید
نوشیدن الکل میتواند در ذهن انسان اختلال ایجاد کند، اما مصرف بیش از حد آن میتواند به بروز فراموشی نیز منجر شود. پژوهشها نشان دادهاند که حتی مصرف متوسط نوشیدنیهای الکلی میتواند به وخیمتر شدن موقتی شرایط حافظه و تفکر منجر شود. برخی افراد معتاد به الکل پس از سمزدایی و ترک الکل نیز ممکن است هرگز تیزی حافظه و هوشیاری خود را باز نیابند.
سطح تنش و استرس شما بیش از حد است
استرس در عملکرد مغز زمانی که باید اطلاعات را به خاطر بسپارد، اختلال ایجاد میکند. بر همین اساس، شماره تلفنی که به شما گفته شده است، شاید حتی پیش از این که تلفن همراه خود را از جیب خارج کرده و شمارهگیری را انجام دهید از یادتان رفته باشد. در کوتاه مدت، فردی که مضطرب است می تواند در دنبال کردن یک مکالمه با دشواری مواجه شود زیرا وی نشخوار ذهنی درباره یک موضوع نگرانکننده را انجام میدهد. استرس مزمن و شدید حتی بدتر است. این شرایط احتمالا به واسطه مواجهه بلند مدت با هورمونهایی که طی دورههای استرس ترشح شده اند، میتواند اثر چشمگیری بر مغز داشته باشد. حتی درگیری روزانه برای مدیریت قبضهای خانه و برنامههای کاری شلوغ میتوانند مهارتهای حافظه شما را تضعیف کنند. انجام چند کار به طور همزمان، بیدار ماندن تا دیر وقت برای اتمام وظایف، ورزش نکردن و مصرف یک رژیم غذایی ناسالم همگی عواملی هستند که می توانند احتمال فراموشی را افزایش دهند.
به یک مشکل سلامت مزمن یا تشخیص داده نشده مبتلا هستید
هرگونه بیماری که میتواند بر جریان خون به سمت مغز تاثیر بگذارد، مانند دیابت، پرفشاری خون یا کلسترول بالا میتواند موجب انسدادهای ذهنی شود. انواع دیگری از شرایط سلامت مانند کم کاری تیروئید، کمبود ویتامینها و بیتعادلیهای هورمونی نیز می توانند موجب مشکلات حافظه شوند. به طور خاص، عفونتهای دستگاه ادراری در افراد مسن میتواند موجب سردرگمی ناگهانی و موقت شود. برای بررسی دقیق دلیل بروز فراموشی و حصول اطمینان از این که مسالهای نگران کننده وجود ندارد میتوانید به پزشک مراجعه کنید. در برخی موارد، تنها مصرف یک مکمل ویتامین به بازیابی قدرت مغز کمک خواهد کرد.
شما فقط خسته هستید
این که هشت ساعت یا بیشتر خوابیده اید همواره به معنای آن نیست که استراحتی با کیفیت بالا داشتهاید. پژوهشها نشان داده اند افرادی که زمان کمتری را در خواب عمیق سپری میکنند با مشکل بیشتر در حافظه خود مواجه هستند. گاهی اوقات، همه آنچه نیاز دارید یک چرت انرژی بخش، حتی اگر مدت کوتاهی طول بکشد، است تا مغز شما تقویت شود. اگر به رغم استراحت با احساس خستگی غیرعادی مواجه هستید، باید برای بررسی دلیل این شرایط به پزشک مراجعه کنید. به عنوان مثال، آپنه خواب میتواند مغز را از دریافت اکسیژن کافی محروم کرده و موجب تغییراتی در خونرسانی به مغز شود که به مرور زمان میتواند اثر منفی بر حافظه و توانایی تفکر شما داشته باشد.
در حال پیر شدن هستید
با افزایش سن، مغز ممکن است همانند دیگر اندامهای بدن، مانند پوست که دچار چین و چروک بیشتر می شود یا مفاصل که انعطافپذیری و روانی حرکت خود را از دست میدهند، نشانههای فرسودگی را نشان دهد. احتمال ابتلا به آلزایمر پس از ۶۵ سالگی بسیار بیشتر میشود، اما فراموشی خفیف حتی شایعتر است. از اینرو، اگر در فراگیری مهارتهای جدید با دشواری مواجه هستید یا درباره واژههایی که قصد استفاده از آنها در یک جمله را دارید بیشتر فکر میکنید، نباید بلافاصله دچار هراس شوید. دشواری در یافتن واژههای مناسب و وارد شدن به یک اتاق و فراموش کردن این که چرا آنجا هستید از شایعترین شکایات افراد مسن هستند.
اگر مشکلات حافظه بر زندگی روزانه شما تاثیر میگذارند، مراجعه به پزشک بهترین گزینه است. به عنوان مثال، این که هنگام رانندگی در مسیری جدید خروجی را رد کرده یا اشتباه دور بزنید، غیر عادی نیست، اما اگر به طور مکرر هنگام رانندگی دچار اشتباه می شوید، به ویژه در مسیرهای آشنا، مراجعه به پزشک برای بررسی دقیق شرایط بهترین گزینه است. به طور همزمان، ورزش، دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم و بهرهمندی از یک شبکه پشتیبان قوی ممکن است به تیز نگه داشتن حافظه شما برای مدت زمانی طولانیتر کمک کنند.
ارسال دیدگاه