ریزش سنگین بورسهای جهان
تهران ( پانا) - بیشتر شاخصهای بورسی مهم جهان با ریزش بسته شدند.
به گزارش بانک جهانی، روند ابتلا به کرونا در برخی از کشورها همزمان با بازگشایی کسب و کارها مجددا حالت صعودی به خود گرفته و همین مساله زنگ خطر بازگشت موج کرونا در جهان را تقویت کرده است. با این حال به نظر می رسد هزینه قرنطینه برای اقتصاد کشورها آنچنان سنگین بوده است که خیلی از آن ها ترجیح می دهند به هر قیمتی شده فعالیت های اقتصادی را ادامه دهند. استیون منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا گفته است حتی در صورت بروز موج دوم همه گیری، دولت قصدی برای اعمال یک قرنطینه سراسری دیگر ندارد و فعالیت کسب و کارها ادامه خواهد یافت و دولت از آن ها حمایت می کند.
تاکنون بیش از هفت میلیون و ۵۵۶ هزار و ۴۶۰ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین ۴۲۲ هزار و ۱۰۳ نفر جان خود را از دست دادهاند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به آمریکا با ۱۱۵ هزار و ۹۲۵ نفر، انگلیس با ۴۱ هزار و ۲۷۹ نفر، برزیل با ۴۰ هزار و ۲۷۶ نفر، ایتالیا با ۳۴ هزار و ۱۶۷ نفر و فرانسه با ۲۹ هزار و ۳۴۶ نفر بوده است.
بانک جهانی در گزارش جدید خود از چشم انداز اقتصادی جهان پیشبینی کرده است متوسط رشد اقتصادی کشورها در سال جاری تحت تاثیر شیوع کرونا و تعطیلی گسترده کسب و کارها به منفی ۵.۲ درصد برسد که بدترین عملکرد از زمان جنگ جهانی دوم خواهد بود. به جز چین، رشد اقتصادی پنج قدرت اقتصادی دیگر منفی خواهد بود که در این بین آمریکا و ژاپن رشد منفی ۶.۱ درصدی و ۱۹ کشور عضو منطقه یورو (از جمله آلمان، فرانسه و ایتالیا) به طور متوسط رشد منفی ۹ درصدی را تجربه خواهند کرد که نشان میدهد کرونا به بحرانی بدتر از رکود بزرگ سال ۲۰۰۸ برای اقتصاد جهانی تبدیل شده است.
اگرچه بانکهای مرکزی بزرگ در سراسر جهان به تزریق نقدینگی به بازارهای مالی ادامه می دهند، اما نسبت به توانایی بانک ها برای تداوم رویکرد حمایتی کنونی یا نگه داشتن نرخ بهره در سطوح منفی تردیدهایی وجود دارد. نرخ بهره اکنون در امریکا ۰.۲۵ درصد و در منطقه یورو، سوئیس و ژاپن منفی است.
از سوی دیگر، تنشهای بین آمریکا و چین بر سر مساله هنگ کنگ پس از برخورد نیروهای امنیتی هنگ کنگی با معترضین این کشور شدت یافته است. آمریکا در تازهترین اقدام خصمانه خود علیه چین اعلام کرد که در هر هفته تنها اجازه ورود دو هواپیمای مسافری چینی به خاک این کشور را خواهد داد. رسانهها هم چنین از احتمال موافقت دونالد ترامپ با تحریم برخی از مقامات چینی به بهانههای حقوق بشری و دخالت در امور هنگ کنگ خبر دادهاند.
چارلی ریپلی - کارشناس بازار در موسسه"الیانس اینوستمنت - گفت: معامله گران منتظر انتشار دادههای بیشتری هستند تا مشخص شود احتمال بروز موج دوم همه گیری چه قدر جدی است. روند احیای اقتصادی آغاز شده اما ریسک های قابل توجهی در مسیر باقی مانده است.
بورس آمریکا
در وال استریت، همه شاخصها ریزشی بودند تا جایی که هر سه شاخص اصلی بورسی در سطح پایین تری از روز قبل خود بسته شدند. شاخص «داوجونز ایدانستریال اوریج» با ۶.۹ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۲۵ هزار و ۱۲۸.۱۷ واحد بسته شد.
شاخص «اس اند پی ۵۰۰» با ۵.۸۹ درصد ریزش تا سطح ۳۰۰۲.۱۰ واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی آمریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با ۵.۲۷ درصد ریزش در سطح ۹۴۹۲.۷۳ واحدی بسته شد.
بورسهای اروپایی
پس از توافق فرانسه و آلمان بر سر اجرایی شدن بسته محرک مقابله با کرونا در سطح اتحادیه اروپا اکنون انتظار می رود در مجموع حدود یک تریلیون یورو اعتبار برای تقویت رشد اقتصادی و حمایت از کسب و کارها تخصیص داده شود که نیمی از این مبلغ توسط مکانیزم ثبات اروپایی تامین خواهد شد. با این حال خبرگزاری سی ان بی سی از اختلاف نظر چهار کشو عضو اتحایده اروپا یعنی اتریش، هلند، دانمارک و سوئد با سایر اعضا بر سر جزئیات اجرای این بسته خبر داده است.
در حال حاضر رشد اقتصادی هر چهار اقتصاد بزرگ اتحادیه اروپا (آلمان، فرانسه، ایتالیا و اسپانیا) منفی شده است و کارشناسان نسبت به در پیش بودن سختترین سال اقتصادی دو دهه اخیر در این اتحادیه هشدار داده اند. از سوی دیگر مساله برگزیت کماکان کانون توجه معاملهگران اروپایی است، هر چند که اختلافات بین طرفین به حدی بالا است که کسی امیدوار به یک توافق زودهنگام نیست.
میشل بارنیه، مذاکره کننده ارشد اتحادیه اروپا در امور برگزیت در اظهاراتی مایوس کننده گفته است که نمی توان مذاکرات برگزیت را بدون هیچ دستاورد خاصی تا ابد ادامه داد. وی پیشتر نیز با اشاره به اینکه در طول هفتههای اخیر اتحادیه اروپا و انگلیس هیچ دستاورد محسوسی در مذاکرات نداشتهاند، گفته بود: این طور به نظر می آید که شاید طرف انگلیسی به این نتیجه رسیده است که نیازی به داشتن یک توافق با بروکسل وجود ندارد.
همچنین خبرگزاری رویترز گزارش کرده است که انگلیس با اتحادیه اروپا بر سر دسترسی به بازارهای مالی و بانکی این اتحادیه دچار اختلافات جدیدی شده است. صنعت مالی یکی از اصلیترین بخشهای اقتصاد انگلیس است و این کشور حساب ویژهای بر روی آن در دوران پسابرگزیت برای تقویت رشد اقتصادی خود باز کرده است. به گفته منابع آگاه، پیشنهاد انگلیس برای امضای پیمان ویژه روابط مالی با مخالفت اتحادیه اروپا مواجه شده است.
فرانک تسوی، کارشناس بازار سرمایه در موسسه " ولیو پارتنرز" گفت: چیزهای زیادی وجود دارد که باید به آنها پرداخته شود. با وجود آن که کم کم نبض بازگشت اقتصاد به سطوح عادی به تپش می افتد اما هنوز ریسکهای مهمی را پیش رو داریم که می توانند در تعیین مسیر پیش رو بسیار موثر باشند.
در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص "فوتسی ۱۰۰" بورس لندن با ۳.۹۹ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۶۰۷۶.۷۰ واحد بسته شد. شاخص "دکس ۳۰" بورس فرانکفورت در آلمان با افت ۴.۴۷ درصدی و ایستادن در سطح ۱۱ هزار و ۹۷۰.۲۹ واحدی به کار خود خاتمه داد و شاخص "کک ۴۰" بورس پاریس با ریزش ۴.۷۱ درصدی در سطح ۴۸۱۵.۶۰ واحد بسته شد. در مادرید شاخص "ایبکس ۳۵" ۵.۰۴ درصد پایین رفت و به ۷۲۸۷ واحد رسید.
بورسهای آسیایی
در معاملات بورسهای آسیا، شاخصها عملکرد بدی داشتند؛ تا جایی که شاخص "نیک کی ۲۲۵" بورس توکیو ژاپن با ریزش ۲.۸۲ درصدی تا سطح ۲۲ هزار و ۴۷۲.۹۲ واحدی پایین رفت. شاخص "هانگ سنگ" بورس هنگ کنگ ۲.۲۷ درصد پایین رفت و در سطح ۲۴ هزار و ۴۸۰.۱۵ واحد بسته شد. در چین شاخص "شانگهای کامپوزیت" افت ۱.۰۹ درصدی را تجربه کرد و در سطح ۳۹۹۵.۵۸ واحد بسته شد.
در استرالیا شاخص "اس اند پی اس اند ایکس ۲۰۰" بورس سیدنی با ۳.۰۵ درصد کاهش و ایستادن در سطح ۵۹۶۰.۶۴ واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخصهای مهم آسیایی، شاخص " تاپیکس" ژاپن نزولی بود.
نفت
در بازار طلای سیاه روند قیمتها نزولی بود. هر بشکه نفت "وست تگزاس اینتر مدیت" با ۸.۶۶ درصد کاهش به ۳۶.۱۷ دلار رسید و نفت خام برنت دریای شمال با ریزش ۸.۱۲ درصدی به ازای ۳۸.۳۴ دلار در هر بشکه مبادله شد.
طلا و نقره
همچنین در بازار فلزات گرانبها، بهای هر اونس طلا با صعود ۰.۲۴ درصدی نسبت به روز قبل در سطح ۱۷۲۷.۷۸ دلار معامله شد. هر اونس نقره با افت ۰.۲۶ درصدی به ازای ۱۷.۷۵ دلار مبادله شد.
ارسال دیدگاه