غلامرضا جمشیدیها*
همکاری همهجانبه برای سازگاری با کرونا
تاکنون در زندگی بشر اینگونه که ویروس کرونا وارد جامعه شده و برای مدت زیادی افراد را درگیر کرده، چنین تجربهای وجود نداشته است. حداقل تا ۱۰۰ سال پیش و در نسل کنونی، بیماریها به این شدت طولانی نبودند. وقتی صحبت از بیماری به میان میآمد، مدت زمان کوتاهی را شامل میشد؛ بهعنوان مثال نهایتاً ده روز تا یک ماه افراد درگیر بیماریها بودند، اما ظاهراً کرونا از آن دسته از ویروسهایی است که به این راحتی و به این زودیها نمیخواهد دست از سر بشر بردارد.
باید انسانها یاد بگیرند که چگونه با این ویروس زندگی و با آن سازگاری برقرار کنند، یعنی به نوعی باید به زندگی کردن با ویروس کرونا عادت کرد. زندگی شهری و اجتماعی باید دوباره برقرار شود. مدارس، مساجد و دانشگاهها در حال بازگشایی هستند. باید سعی کنیم که ادامه مسیر دهیم. همچنان که گفته شده، این ویروس، در فصل پاییز هم ممکن است، دوباره افراد را درگیر کند، پس باید خود را برای سازگاری طولانی مدت با آن آماده کنیم. این روزها روشهای نوینی برای ادامه حیات در شرایط جدید به وجود آمده که در قدیم وجود نداشته است؛ بهعنوان مثال، همین بحث دنیای مجازی است که ما امروز آن را تجربه میکنیم. به ناچار باید بیشتر از دنیای مجازی استفاده کرد، بویژه در مورد مدارس و دانشگاهها از دنیای مجازی بسیار میتوان بهره برد.
اینکه بگوییم مدت طولانی افراد در خانه بمانند، مشکلات زیادی برای اجتماع ایجاد میشود، بهعنوان نمونه با یک ماه ماندن در خانه، بحث اقتصاد و معیشت شهروندان، بشدت تحت تأثیر قرار میگیرد. این در حالی است که زندگی اجتماعی باید ادامه داشته باشد. پس به ناچار باید ابزارهای قابل استفاده مورد نظر قرار گیرد. در شرایط کنونی، برای کاهش آسیبهای ناشی از ویروس کرونا نیازی به مسافرتهای غیرضروری نیست و مردم باید به این درک برسند که از مسافرتهای غیرضروری خودداری کنند. در این میان، دستگاههای دولتی نیز باید شرایط را برای راحتتر شدن و سازگاری با کرونا آماده کنند. یکی از طرحهایی که در این زمینه کمککننده بود حذف طرح ترافیک در پایتخت بود. نمونه دیگر، بومی شدن دانشگاههاست که دانشگاه آزاد این تجربه مثبت را داشته است. باز شدن دانشگاهها، باز شدن خوابگاهها را میطلبد و در یک اتاق ۱۰ نفره تمامی افراد ممکن است، در معرض آسیبهای ناشی از ویروس قرار بگیرند، پس در این خصوص هم وزارت علوم و همچنین وزارت آموزش و پرورش باید موارد ضروری را لحاظ کنند. هم در خصوص استفاده بیشتر از فضای مجازی و هم در زمینه بومیسازی دانشگاهها باید اقدامات بیشتری صورت بگیرد. با وجود اینکه ممکن است، در فصل سرد سال هم دوباره درگیر این بیماری شویم، بهتر است که مدارس و دانشگاهها کار خود را از همین تابستان آغاز کنند تا جلو مشکلات بعدی گرفته شود. همه دستگاهها، چه دولتی و چه غیردولتی و همه شهروندان باید همکاری کنند تا همسازی اجتماعی به وجود بیاید.
*جامعهشناس
منبع: ایران
ارسال دیدگاه