معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به پانا:
شوک «کرونا» بر تامین «غذا» در جهان کوتاهمدت است
نرخ خرید تضمینی گندم در سال جاری ۲ هزار و ۵۰۰ تومان است
تهران (پانا) - معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه نرخ خرید تضمینی گندم در سال جاری 2 هزار و 500 تومان است میگوید ابعاد ویروس کرونا بر بسیاری از بخشها از جمله غذا غامض، پیچیده و غیرقابل پیشبینی است اما به نظر میرسد شوک کرونا بر تامین غذا در جهان کوتاهمدت خواهد بود.
یزدان سیف در نشست خبری ویدیوئی امروز خود با خبرنگاران گفت: نرخ خرید تضمینی گندم بر اساس تصمیم دولت، ۲۵۰۰ تومان تعیین شده است که این نرخ با ۴۷ درصد رشد نسبت به سال گذشته همراه بوده است.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار پانا درباره هشدار نهادهای بینالمللی به خطر بروز قحطی و کمبود تولیدمواد غذایی در جهان گفت: تقریبا از اواسط فوریه و آغاز بحران کرونا در چین خرید برخی از اقلام وارداتی در دستور کار قرار گرفت و خریدهای مناسبی انجام شد. ویروس کرونا در آغاز بخش تقاضای جهانی را تحت تاثیر قرار داد که موجب کاهش و سقوط قیمت برخی از کالاها در بازار جهانی شد و برخی از اقلام تا ۵۰۰ دلار در تن کاهش قیمت داشتند.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: بر این اساس، در سال جاری، کار خرید تضمینی گندم در ۱۲۰۰ مرکز در سراسر کشور صورت خواهد گرفت و در عین حال، مراکز خرید گندم در هفت استان گرمسیر، شامل استانهای خوزستان، ایلام، بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، فارس و کرمان خواهد بود.
وی با بیان اینکه برای خرید تضمینی گندم بیش از ۲۸ هزار میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده، تصریح کرد: بر این اساس، ۱۲ هزار میلیارد تومان آن از محل اعتبارات هدفمندی یارانهها، ۱۱ هزار میلیارد تومان از محل اعتبارات بانک مرکزی و شبکه بانکی و بقیه از محل اعتبارات شرکت بازرگانی دولتی ایران خواهد بود؛ ضمن اینکه باید توجه داشت که نرخ خرید تضمینی گندم در سال ۱۳۹۲ حدود ۵۵۰ تومان بود.
سیف ادامه داد: سال گذشته متوسط انتظار کشاورزان برای دریافت پول خود، از ۲۹ روز سال ۹۷ به ۱۲ روز رسید و امیدواریم این معطلی، امسال کمتر شود؛ این در شرایطی است که در سال ۹۸ حدود ۷ میلیون و ۷۶۱ هزار تن گندم در قالب یک میلیون و ۳۰۰ هزار محموله با متوسط ۶ تن خریداری شد و درآمد متوسط هر کشاورز، قریب به ۳۰ میلیون تومان بود.
وی عنوان کرد: امسال همچنین در بخش خرید کلزا و دانههای روغنی ۵۸۰ هزار تن خریداری خواهد شد که این رقم در سال گذشته، ۴۳۱ هزار تن بود.
اختصاص ۲۲۰۰ میلیارد تومان برای خرید دانههای روغنی
وی افزود: در این حوزه قریب ۲۲۰۰ میلیارد تومان دولت منابع برای خرید دانههای روغنی فراهم کرده تا با حمایت خود در این بخش بتوانیم جهش تولید را برای تولید کنندگان بخش کشاورزی رقم بزنیم. ضمن اینکه در این حوزه حدود ۳۲۶ مرکز خرید در سراسر کشور وجود دارد که در حال حاضر ۱۱۰ مرکز خرید آن فعال است.
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولت ایران در مورد واردات کالاهای اساسی و مورد نیاز کشور در شرایطی که ویروس کرونا بیش از ۲۰۰ کشور جهان را در بر گرفته است،گفت: متاسفانه اخبار و مطالبی در رسانهها مطرح میشود که موجبات نگرانی برای تامین کالاهای اساسی فراهم میکند. در حالی که تولید و لجستیک قابلیت توقف ندارد و این دو مقوله در جریان است.
سیف افزود: البته ممکن است در برخی کشورها برای تدوین پروتکلهای بهداشتی به صورت موقت تعطیلی در بخش تولید یا سایر بخشها اعلام شود، اما این موضوعات کوتاه مدت و میان مدت خواهد بود و با وضع پروتکلهای بهداشتی قطعا روند تولید و جابجایی کالا و انتقال آن هم ادامه خواهد داشت.
تجارت گندم و کالای اساسی نباید قطع شود
وی با تاکید بر اینکه عملا قابل تصور نیست که عرضه و تجارت گندم و کالاهای اساسی قطع شود، گفت: در حال حاضر ما در حال بارگیری کالاهای اساسی مورد نیاز کشور از سه کشور هستیم که این کالاها تا چند هفته دیگر به کشور وارد خواهد شد. بنابراین مشکلی برای تامین کالاهای اساسی نخواهیم داشت.
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولت ایران با بیان اینکه شیوع ویروس کرونا منجر به شوک تقاضا به خصوص تقاضا برای مواد غذایی شد، گفت: این امر منجر به افزایش قیمت مواد غذایی در برخی کشورها شده به خصوص قیمت روغن به صورت افسار گسیخته افزایش یافته اما همانطور که کشور چین ظرف یک و نیم تا دو ماه ویروس کرونا وضعیت خود را کنترل کرد، پیشبینی میشود که در اغلب کشورها بتوانند این کنترل را انجام دهند و به یک سطح ایمنی برسند.
سیف افزود: قطعا شوک وارد شده بر بخش عرضه و تقاضا کوتاه مدت است و ما نگرانی نسبت به تامین کالاهای اساسی نداریم، ضمن اینکه بر اساس پیشبینیهایی که پس از بروز شیوع ویروس کرونا در کشور چین انجام دادیم، خریدهایی در حوزه تامین کالاهای اساسی انجام شد و بخشی از آن هم اکنون وارد کشور شده و ذخایر کافی در این بخش وجود دارد.
پیش بینی خرید ۱۱ میلیون تن گندم در سال جاری
معاون وزیر صنعت ، معدن و تجارت در ادامه بیان داشت: پیش بینی میشود در سال جاری حدود ۱۱ هزار میلیارد تومان گندم به قیمت تضمینی از کشاورزان خریداری شود ضمن اینکه هنوز تصمیم قطعی برای خرید گندم توسط بخش خصوصی ابلاغ نشده و امیدوارم دولت طی هفته جاری این موضوع را تعیین تکلیف کند.
فعلا تغییری در نرخ ارز کالاهای اساسی اعلام نشده است
وی در مورد تامین ارز کالاهای اساسی و قیمت آن گفت: اگر قرار بود در قیمت ارز کالاهای اساسی تغییری ایجاد شود اعلام میشد بنابراین فکر میکنم قیمت ارز کالاهای اساسی تغییری نداشته باشد.
معاون وزیر صنعت همچنین به اصلاح الک خرید گندم اشاره کرد و گفت: الک خرید گندم به الک استاندارد بین المللی ۲ در ۲ تغییر یافته و هماهنگی لازم برای تامین و توزیع این الک در مراکز خرید انجام شده است.
سیف اظهار داشت: قیمت گندم برای مصارف نان کشور تغییری نیافته است و دولت مبلغی حدود ۲۰ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان یارانه گندم و آرد و نان در سال ۹۹ در نظر گرفته است.
تصمیمی برای افزایش قیمت نان در سال ۹۹ اتخاذ نشده است
وی همچنین با اشاره به توییت نوبخت در مورد قیمت گندم بیان داشت: براساس آن توییت برداشت آن است که قیمت گندم مصرفی در سال ۹۹ افزایش نمی یابد و قیمت نان هم در هر استان هم به استانداران محول شده است.
وی افزود: البته تا امروز هیچ گونه تصمیمی برای افزایش قیمت نان در سال ۹۹ اتخاذ نشده است و همان افزایش ۱۰ درصد در سال گذشته اعمال میشود.
سیف گفت: گفتنی است در سال جاری در استان مازندران، افزایش قیمت نان اعمال شد زیرا این استان افزایش قیمت نان در سال ۹۸ را اجرا نکرده بود اما با دستور دولت این افزایش قیمت هم متوقف شد و قیمت نام در این استان به قیمت سابق برگشت.
وی در خصوص ارزیابی کیفیت نان کشور بیان داشت: بر اساس بررسی انجام شده بر روی ۹ هزار و ۴۰۰ نمونه نان سنتی به این نتیجه دست یافتیم که دامنه کیفیت نان خوب است و این دامنه در اسفند ماه سال ۹۸، ۷۸ ارزیابی شده که نشان میدهد که نسبت به ماه گذشته ارتقاء کیفیت داشته است.
معاون وزیر صنعت از استقرار سامانه خرید آرد برای نانوایان آزاد پز و همچنین پروژه استقرار حمل آنلاین آرد نانواییها در جهت کنترل و نظارت بر کامیونهای حمل آرد نان خبر داد وگفت: پیشبینی میشود این پروژه تا سه ماه آتی به بهرهبرداری برسد.
سیف از سامانه دیگری در جهت ارتقاء ظرفیت بخش حمل و نقل سیستم گندم و آرد و نان خبر داد وگفت: در این پروژه پرداخت آنلاین کرایه حمل بار به رانندگان کامیونها پیشبینی شده و ظرف سه ماه آینده پروژه هم محقق خواهد شد.
سال ۹۸ اقدامات انجام شده برای واردات بینظیر بود
وی در ادامه گفت: در حوزه تامین وتوزیع کالاهای اساسی سال ۹۸ سال بینظیری برای شرکت بازرگانی دولتی محسوب میشود زیرا در این سال اقدامات خوبی در حوزه واردات برای جبران تسریع کالاهای اساسی انجام شد.
معاون وزیر صنعت اظهار داشت: در سال ۹۸ به میزان ۱۰ میلیون و ۶۷۴ هزار تن گندم برای تولید نان، آرد و سایر محصولات و مشتقات توزیع شد که نسبت به سال ۹۷ حدود ۸۰۰ هزار تن کاهش داشت و این امر ناشی از اختیار خرید گندم توسط کارخانجات بود که به همین میزان کارخانجات از کشاورزان گندم خریداری کردند و بر این اساس برآورد میشود صد در صد نیاز گندم سال گذشته از محل تولیدات داخلی تامین میشد.
سیف گفت:در حوزه برنج سال گذشته شرکت بازرگانی دولتی ایران به میزان ۲۳۰ هزار تن برنج در ایام پر مصرف سال توزیع کرد که نسبت به سال قبل آن ۵۳ درصد رشد داشته است.
وی اظهار داشت: برای تامین و کنترل بازار روغن کشور در سال ۹۸ به میزان ۵۴۰ هزار تن روغن توسط شرکت بازرگانی دولتی به بازار عرضه شد که این میزان نسبت به سال ۹۷، ۸۵ درصد افزایش داشته است.
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران همچنین از واردات یک میلیون و۴۸۰ هزار تن شکر با ارز ۴۲۰۰ تومانی در سال گذشته خبر داد و گفت: از این میزان حدود ۶۴۰ هزار تن شکر توسط بخش خصوصی و با همان ارز ۴۲۰۰ تومانی به کشور وارد شده است.
سیف با تاکید بر اینکه در زمینه ذخایر کالاهای اساسی هیچ نگرانی وجود ندارد، گفت: بر اساس اقدامات انجام شده تا ماههای آینده انبارها مملو از کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم است.
وی اظهار داشت: ۴۵۰ هزار تن کالای اساسی از بندر چابهار وارد کشور شده ضمن اینکه در حال اتمام و انجام پروژههای مختلف از جمله اتمام پروژههای عمرانی در این بندر هستیم.
سنگکیها از ابتدای امسال اجازه استفاده از آردهای دیگر را ندارند
معاون وزیر صنعت در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا نانواییهای سنگک مجاز به استفاده از آرد تافتون و بربری برای پخت نان هستند، گفت: تا پایان سال گذشته نانوایان سنگک این مجوز را داشتند که برای روشن شدن رنگ نان از آردهای دیگر استفاده کنند اما بر اساس تصمیم شورای ساماندهی گندم و آرد از ابتدای سال جاری امکان خرید سایر آردها وجود ندارد و در سامانه بانک سپه که از طریق آن نانوایان خرید نان را انجام میدهند فقط آردهایی با درصد مشخص سبوس گیری قابل خریداری است.
سیف همچنین در مورد واردات برنج اظهار داشت: تا نیمه آذر سال ۹۸ حدود ۶۱۰ هزار تن برنج توسط بخش خصوصی به کشور وارد شده است. این در حالی است که واردات برنج کشور در سال گذشته حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن بوده است که حدود یک سوم از این مقدار در سه ماهه آخر سال وارد کشور شده است.
وی گفت: بانک مرکزی و دولت ارز مورد نیاز واردات برنج را تامین کرده و برنج مورد نیاز کشور بر اساس میانگین مصرف ماهانه به کشور وارد شده و باید در انبارهای بخش خصوصی وجود داشته باشد و هیچ توجیهی در حوزه کمبود برنج توسط بخش خصوصی پذیرفتنی نیست. ضمن اینکه تمهیدات لازم برای جلوگیری از افزایش قیمت آن انجام شده است.
توزیع برنج برای تنظیم بازار ماه رمضان
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران اظهار داشت: ۶۹ هزار تن برنج برای تنظیم بازار ایام پایانی سال در کشور توزیع شد و برای تنظیم بازار ماه مبارک رمضان توزیع این کالا از یک هفته قبل از ماه رمضان آغاز میشود.
توزیع ۹۰ هزار تن کالای اساسی برای تنظم بازار ماه رمضان
سیف در ادامه در خصوص تامین کالاهای اساسی مورد نیاز برای تنظیم بازار ماه رمضان بیان داشت: بر اساس اقدامات انجام شده ۳۰ هزار تن برنج، ۳۰ هزار تن شکر، و ۳۰ هزار تن روغن برای تنظیم بازار ماه رمضان در نظر گرفته شده است.
وی همچنین در مورد رعایت بهداشت نانواییها و نظارت بر آن با توجه به شیوع ویروس کرونا اظهار داشت: پروتکلهای بهداشتی توسط اتحادیه و استانداران به نانواییها ابلاغ شده و نانواییها ملزم به رعایت این پروتکلها هستند و در صورت تخلف واحد متخلف پلمپ خواهد شد.
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران گفت: در آخرین گزارشی که از لرستان به دستم رسیده است ۱۱ واحد متخلف نانوایی به دلیل عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی در زمان شیوع ویروس کرونا پلمپ شده است.
قطع سهمیه آرد نانواییهایی که پروتکلهای بهداشتی را رعایت نکنند
سیف اظهار داشت: در جلسه شورای گندم و آرد تصمیمات جدیدی اتخاذ شده چنانچه اگر واحد نانوایی پروتکلهای بهداشتی را در زمان شیوع ویروس کرونا رعایت نکنند نه تنها واحد مذکور پلمپ خواهد شد بلکه سهمیه آرد آنها قطع و در اختیار نانواییهای صنعتی قرار میگیرد.
ارسال دیدگاه