گاوداران خراسان شمالی در محاصره مشکلات
تهران (پانا) - خراسان شمالی یکی از قطبهای دامپروری و تولید شیر و گوشت در کشور است.
بهگزارش ایسنا، پنج هزار و ۲۸۷ راس دام سنگین در ۱۱۱ گاوداری صنعتی استان در حال پرورش هستند، اما با این میانگین از تولید دامداران این منطقه دچار مشکلاتی هستند و اتاق بازرگانی بجنورد بهمنظور حل مشکلات این افراد جلسهای را برگزار کرد که تعدادی از دامداران مشکلات خود را بیان کردند.
گاودار برای خرید نهاده باید از دو تا سه ماه قبل پول نقد پرداخت کند
محمد تقی گرایلی یکی از گاوداران خراسان شمالی گفت: یکی از مشکلات اساسی گاوداران در این استان تامین نهادههای دامی است.
او افزود: برای اینکه نهادههای دامی بهدست گاودار برسد، دامدار باید از دو سه ماه قبل پول را به فروشنده پرداخت کند و بعد از دو تا سه ماه نهاده خریداری شده بهدست او برسد.
گرایلی ادامه داد: اگر تحویل خوراک دام به گاودار به روز شود، مشکلی برای او بهوجود نخواهد آمد، اما در حالحاضر گاودار باید همیشه دغدغه تامین نهاده دام خود را داشته باشد.
نوسان قیمت دام، دامدار را بیچاره کرده است
او اظهارکرد: از سوی دیگر نوسانات قیمت، گاودار را بیچاره کرده است، تا یکی دو ماه گذشته قیمت یک گاو به ۳۰ میلیون تومان رسید اما اکنون این قیمت به ۱۵ میلیون تومان رسیده است و سبب شده تا دامدار متضرر شود.
نبود یک کارخانه فعال لبنی در خراسان شمالی
یکی دیگر از گاوداران حاضر در این جلسه در ادامه بیان کرد: یک کارخانه لبنی فعال در این استان وجود ندارد که دامدار بتواند شیر تولیدی خود را تحویل آن دهد و این شیر یا باید تحویل مراکز جمعآوری شیر شود و یا اینکه به کارخانجات لبنی خارج از استان تحویل داده شود.
او از نرخ سبوس نیز گلایه کرد و گفت: اکنون گاودار سبوس با قیمت دولتی را با نرخ یک هزار و ۱۰۰ تومان خریداری میکند این در حالیست که مقدار سبوسی که از بخش دولتی به یک گاودار تحویل داده میشود تا ۵۰ درصد نیاز است و مابقی را باید از بازار آزاد تهیه کند که قیمت بازار آزاد بالا است.
نبود نقدینگی گاودار را درگیر دلال و واسطه میکند
گلستانی یکی دیگر از گاوداران خراسان شمالی در ادامه افزود: کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش یکی از مشکلات اساسی دامداران این استان است چراکه وقتی سرمایه لازم را نداشته باشد برای تامین نهاده و .... مجبور است که درگیر واسطه و دلال شود.
او بر ارائه تسهیلات کمبهره تاکید کرد و ادامه داد: جهاد کشاورزی تسهیلات ۱۲ درصد به دامدار ارائه میدهد اما ارائه تسهیلات با این نرخ نیز برای دامدار بالا است و صرفه اقتصادی ندارد.
فروش سبوس با قیمت بالاتر از ۱۲۰۰ تومان، خارج از شبکه و توسط متخلفان صورت میگیرد
احمد داوطلب، مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی همچنین در پاسخ به توضیحات گاوداران استان گفت: به استناد مصوبه تاریخ ۳۰/۹/۹۸ توزیع سبوس در سطح کشور از طریق سامانه جهاد کشاورزی با قیمت ۱۰۰۰ تومان است.
او افزود: البته سبوسی که با قیمت یک هزار و ۷۰ تا یک هزار و ۱۰۰ تومان نیز به فروش میرسد از طریق اتحادیه صورت میگیرد و فروش هر سبوسی با قیمتهای بالاتر و ذکر شده، خارج از شبکه و توسط متخلفان صورت میگیرد.
داوطلب ادامه داد: از آنجاییکه گاهی اوقات میزان خرید نهادههای دامی از سوی یک دامدار اندک است و دامدار بهصورت مستقیم نمیتواند خرید را از سامانه انجام دهد، برای خرید سبوس با قیمت دولتی باید از طریق اتحادیهها وارد عمل شود.
او خاطرنشان کرد: فروش سبوس با قیمت یک هزار و ۲۰۰ تا یک هزار و ۴۰۰ رسمی نیست و خارج از شبکه توسط افراد متخلف صورت میگیرد.
این مقام مسئول در ارتباط با این مشکل که گاودار مجبور است برای خرید نهاده دامی از یک تا دو ماه قبل وارد عمل شود و پول را پرداخت کند نیز توضیح داد: پیگیریها برای حل این مشکل انجام شده است و مکاتبه شده تا شرکتهای وارداتی بعد از اینکه پول را برای فروش نهادهها دریافت میکنند، فاصله ارائه آن را کمتر کنند که البته وضعیت نسبت به گذشته تا حدودی بهتر شده است.
او تصریح کرد: اتحادیه برای خرید یک نهاده، سرمایه خود را واریز میکرد و این نهاده با فاصله دست آن را میگرفت، سپس مجبور میشد برای خرید نهاده بعدی پول را از دامدار دریافت کند که این امر مشکلاتی را بهوجود آورده بود.
ارسال دیدگاه