مهدی فتاحی*
حضور پررنگ منتقدان در انتخاب آثار فجر/ امید برای انتخاب سختگیرانه
اتفاق مهم رخ داده در انتخاب «اعضای هیات انتخاب» جشنواره چهل و سوم فیلم فجر، حضور دو کارشناس منتقد است. انتخابی که به ندرت در تاریخ این رویداد شاهد آن بودهایم...

به جز یک دوره از ادوار جشنواره در بیست و اندی سال پیش (دوره مدیریت زندهیاد سیفالله داد) که نسبت به حضور منتقدان در انتخاب و داوری بخشهای ملی و بینالمللی فیلم فجر، توجه ویژه صورت گرفت، کمتر شاهد حضور پررنگ اهالی رسانه و منتقدان در این ترکیبها بودیم و در دوره چهل و سوم، حضور توام محمود گبرلو و آرش خوشخو در ترکیب هیات انتخاب فجر۴۳، پالسهای مثبتی را در جامعه سینمایی به وجود آورده است.
گبرلو که در دهه هفتاد داوری فجر را تجربه کرده بود، از روزنامه رسالت و خبرگزاری فارس تا برنامه هفت و البته مدیریت بر انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی، دوران مختلف فرهنگ و سینمای کشور را از نزدیک لمس کرده و به واسطه حضور در هفت، با بسیاری از هنرمندان سینما نشست و برخاست داشته است، ضمن آن که اهالی هنر در سالهای تهیه و اجرای هفت توسط او به واسطه این که تلاش کرد این برنامه، به معنای واقعی کلمه، برنامهای برای سینمای ایران باشد، خاطرات خوبی از او در ذهن دارند چرا که گبرلو، در دهه آخر فعالیت رسانهای خود همواره تلاش کرد که یک نگاه منصفانه فرهنگی و سینمایی را به این برنامه تزریق کند.
آرش خوشخو هم، از گزارش فیلم دهه هفتاد تا اعتماد و هفت صبح، همواره تلاش کرد تا با معیارهای سینمایی قلم بزند. او به دلیل فعالیت در نشریات پرتیراژ، سلیقه مردم را هم میشناسد و هم راههای ارتقای سلایق غالب بر جامعه را (از آنجا که آنها را آزموده) میشناسد و میداند.
با حضور این دو منتقد_ژورنالیست در هیات انتخاب میتوان شاهد جدلهای جدی فرهنگی و سینمایی بود و به این اصل اطمینان داشت که این بار آثار سودای سیمرغ، سختگیرانهتر از همیشه انتخاب شوند.
برای کامل شدن این بحث، نباید این نکته را از نظر دور داشت که اتفاقا بهترین جای بهرهگیری از منتقدان در ترکیبهای فجر، هیات انتخاب است، چرا که با سختگیری در انتخاب آثار، میتوان با یک ترکیب متشکل از هنرمندان و سینماگران، داوری راحتتری را برای چنین رویدادی پیشبینی کرد.
کارشناس رسانه
ارسال دیدگاه