گلیم، گچمه و سیاهچادر از صنایع دستی شناخته شده کهگیلویه و بویراحمد است
یاسوج (پانا) - کهگیلویه و بویراحمد دارای مردم با فرهنگ و خوش سلیقهای است که بسیاری از آنها دستی بر هنر دارند و صنایع دستی بسیار ارزشمندی را تولید میکنند که 3 هنر زیبای این استان «گلیم»، «گچمه» و «سیاه چادر» است.
صنایع دستی، در گذشته کسب و پیشه مردمان کهگیلویه و بویراحمد بوده و با زندگی مردمان این دیار عجین شده و بخشی از فرهنگ مردم این استان را تشکیل میداد. در ادامه به معرفی۳ مورد از صنایع دستی این استان میپردازیم که تنها گوشهای از هنر دستان مردان و زنان لر زبان کهگیلویه و بویراحمد است. هنرهایی که ریشه در اعماق فرهنگ کهن مردم این خطه دارد.
گلیم
در حال حاضر مهمترین محصولی که در استان بافته میشود، گلیم است و معمولاً به صورت دو رو و در ابعادهای متفاوت بافته میشود. اغلب دارها از جنس فلزی و از نوع عمودی میباشند و مواد بافت نیز فرق دارد.
رنگها و طرحها به صورت اصیل و هندسی هستند و امروزه نوع برجسته آن نیز در استان بافته میشود که از زیبایی خاصی برخوردار است. نوع برجسته، شامل معماری اسلامی و تصاویر (نظامی، اجتماعی ، تاریخی و ...) را به تصویر میکشد و در طرح برجسته دوم فرهنگ حاکم امروزی را به نمایش میگذارد.
گچمه
گچمه هنری مرکب از گلیم و قالی است که نقوش بیشتر برجسته و گرهدار هستند. این محصول جز هنرهای شاخص صنایع دستی استان است و نه هنر در حال فراموشی بود که احیا شد.
در بافت گچمه از پود استفاده نمیشود، بله از خامهایی که در بافت گلیم به کار میرود بهره میگیرند. بعد از چلهکشی، درحاشیه و نقشه آن از بافت قالی استفاده میشود و به صورت برجسته بافته میشود. عشایر کهگیلویه و بویراحمد از گچمه برای زیرانداز و تزیین چادرها و خانه های خود استفاده میکنند. در حال حاضر این محصول از دست بافتهای زیبای استان محسوب میشود.
سیاه چادر
در فرهنگ اصیل لر یکی از زیباترین هنرها و سنتها و چه بسا زیباترین صنایع دستی این استان سیاه چادر میباشد. سیاه چادر ویژگیهای خاصی دارد و سالهاست به همان شکل گذشته باقی مانده است و حتی طرح آن را تغییر نداده اند.
سیاه چادر که محل اسکان خانوار عشایری است را از موی بز میبافند. سقف سیاه چادر سوراخهایی ایجاد شده است که در تابستان هوا از آنها عبور میکند و درون سیاه چادر را خنک نگه میدارد؛ ولی با شروع بارشها و با جذب رطوبت، این منافذ و سوراخها به صورت خودکار بسته میشوند تا از ورود باران و تگرگ درون آنها جلوگیری شود.
دانش آموز خبرنگار: پریا فریدونی
ارسال دیدگاه