*حسین درودی مدرس سند تحول بنیادین و پژوهشگر علوم تربیتی
تطهیرسازی معاویه با سریالسازی؛ نگاهی تربیتی به پیشگویی امیرالمؤمنین(ع)
تهران (پانا) - نمایش سریال پرهزینه «معاویه» محصول عربستان، نهتنها با واکنشهای انتقادی تاریخی و مذهبی همراه شده، بلکه از منظر تربیتی نیز قابل واکاوی است. حسین درودی، پژوهشگر علوم تربیتی، با استناد به خطبه ۵۷ نهجالبلاغه، این سریال را تلاشی برای تطهیر چهرهای میداند که حتی بسیاری از علمای اهل سنت نیز در مذمت او سخن گفتهاند. این یادداشت، تحلیلی است از شاکله شخصیتی معاویه از نگاه امام علی(ع) و بازخوانی پیامهای تربیتی آن برای امروز.

معاویه، مجموعه تلویزیونی تاریخی محصول عربستان سعودی است که در ماه رمضان سال ۲۰۲۵ پخش شد. این مجموعه به زندگی معاویة بن ابیسفیان، بنیانگذار خلافت اموی در دمشق میپردازد. فیلمبرداری این مجموعه در ژوئیهٔ ۲۰۲۲ آغاز شد و با بودجهٔ قابلتوجه حدود ۱۰۰ میلیون دلار، به بزرگترین تولید در تاریخ درام تلویزیونی عرب تبدیل شد. فیلمنامه توسط محمد الیاسری، خالد صلاح و بشار عباس نوشته شده است، کارگردانی هنری آن بر عهدهٔ احمد مدحت بوده و توسط اِمبیسی تولید شده است. این مجموعه به لحاظ استناد تاریخی و نمایش چهرههای مذهبی، با انتقاداتی همراه بوده است. امروزه این سوال مطرح است چرا عدهای از سعودیها تلاش میدانی میکنند با ساخت فیلم و سریال، بنیامیه و معاویه را تَطهیر کنند. آیا این تطیر سازی ارتباطی با سفیانی می تواند داشته باشد؟ در هر حال این حقیقت قابل تغییر نبوده و معاویه با ساخت سریال قابل تَطهیر و تعالی نیست، چرا که کثیری از علمای اهل سنت نیز در کتب خود متحدا به مذمت افرادی مانند معاویه، یزید و بنیامیه پرداختهاند که چنین مذمت هایی به آب زمزم هم نتوان شستشو کرد.
https://web.archive.org/web/۲۰۲۴۰۵۱۳۱۰۵۰۵۱/https://www.vetogate.com/۵۱۱۰۱۳۳
"$۱۰۰ Million Cost of "Muawiya ibn Abi Sufyan" Series and the Reason for Its Absence from Ramadan" (به عربی). ۲۰۲۴-۰۸-۲۱. Archived from the original on ۲۰۲۴-۰۵-۱۳.
کتاب مظلوم نهج البلاغه در خطبه ۵۷ خود گویا برای این روزها پیش بینی و نیز برای اهالی تبیین پیامی دارد و خواهد داشت چراکه این نوع رصدهای راسخ و راستین در کتاب امیرالمؤمنین حضرت امام علی (ع) برای کاوشگران تحقیق و همچنین حقیقت یابی اهمیت و اصالت رجوع و ارجاع به چنین کتابی که برادر قرآن لقب گرفته را می رساند. از همین رو نیازسنجی علمی و عرفانی می طلبد که هر تبیین گر انقلابی به آن رجوعی با اولویت داشته باشد از همین رو ما از منظر تربیتی به برخی از مضامین متعالی جهت تعمق در رجال شناسی دانش آموزان و دانشجویان آن می پردازیم.
من کلام له (علیه السلام) فی صفة رجل مذموم ثم فی فضله هو (علیه السلام):
أَمَّا إِنَّهُ سَیَظْهَرُ عَلَیْکُمْ بَعْدِی رَجُلٌ رَحْبُ الْبُلْعُومِ، مُنْدَحِقُ الْبَطْنِ یَأْکُلُ مَا یَجِدُ وَ یَطْلُبُ مَا لَا یَجِدُ، فَاقْتُلُوهُ وَ لَنْ تَقْتُلُوهُ. أَلَا وَ إِنَّهُ سَیَأْمُرُکُمْ بِسَبِّی وَ الْبَرَاءَةِ مِنِّی، فَأَمَّا السَّبُّ فَسُبُّونِی فَإِنَّهُ لِی زَکَاةٌ وَ لَکُمْ نَجَاةٌ؛ وَ أَمَّا الْبَرَاءَةُ، فَلَا تَتَبَرَّءُوا مِنِّی، فَإِنِّی وُلِدْتُ عَلَى الْفِطْرَةِ وَ سَبَقْتُ إِلَى الْإِیمَانِ وَ الْهِجْرَةِ.
تبیینی از آن حضرت (ع) جهت شناسه شناسی مسئولان
بدانید که پس از من مردى پرخوار و شکم پرست بر شما چیره خواهد شد، که هر چه به چنگش افتد بخورد و هر چه نیابد طلب کند. بکشیدش. ولى هرگز نتوانید. از شما مى خواهد که مرا دشنام دهید و ناسزا گویید و از من بیزارى جویید. اما دشنام و ناسزا بگویید. زیرا براى من مایه پاکى است و نیز سبب رهایى شما از مرگ. اما بیزارى، از من بیزارى مجویید که من بر فطرت اسلام زاده شده ام و به ایمان و هجرت بر دیگران سبقت گرفته ام.
تحلیلی از پیشگویی امیرالمؤمنین(ع) :
الف- از حیث باطن شناسی حاکمان
ب- از حیث رفتار شناختی مردم
از نظر تربیتی این پیشگویی اوصاف فردی معاویه بدون ذکر نام ایشان در این خطبه چه مبهم ها و شفافیت هایی را برای آیندگان به ویژه کسب صفات حاکمان اسلامی در بر خواهد داشت.
در نظام اسلامی اوصاف شخصی مسئولان از منظر امیر المؤمنین(ع) جهت اجرای احکام اسلامی موضوعیت داشته و از ارکان مدیریت جهادی محسوب می گردد زیرا حفاظت از زحمات پیامبر رحمت و اصحاب صاحب احسان حقیقی ایشان بدون خود شناسی و خودساختگی محال است و بدون آن به جامعه سازی اسلامی و انسانی اخلاق سالار آن می شود که امروز شاهد و ناظر آن می باشیم.
فراز های خطبه ۵۷ تطبیق حداکثری بر رفتارهای حاکمی مانند معاویه دارد که آثار درد آلود و بهت آور آن قابل کتمان نیست زیرا آثار شکنجه کننده آن در جامعه مسلمانان مقابل یهود صهینونسیم و مشرکان و منافقان جهان لبیرالیسمی همچنان مشهود و ملموس است و تکان های دلخراش آن بر کسی پوشیده نمانده است حتی دانشجویان دانشگاههای امریکا و اروپای که به هوشیاری و بیداری فطرت انسانی خودشان مشرف شده اند.
در این پیشگویی باطن معاویه یا همان شاکله شخصیتی پنهان متقاضیان حاکمیت خواهی در جامعه مسلمانان به تصویر کشیده شده است؛ همان باطنی که محور و مدار رفتار مسئولان در تصمیم گیری ها واقع می گردد. حضرت امیرالمومنین(ع) در این موضوع واکاویی و کالبد شناسی لازم را ارائه کرده اند که این شناخت شناسی دارو و درمان مدیران ناکارآمد می تواند باشد.
چرا برخی از حاکمان مشرک در برخی کشورهای غربی و تابعین آنان در کشورهای اسلامی از این روش و منش تطهیر سازی معاویه و هم وصفان ایشان حمایت می کند؟ جهت پاسخ به این سوال باید به تاریخ حقیقی دوران معاویه یک ارجاع بی طرفانه ایی داد تا پشت پرده روی آوردن به این نوع فعالیت های فرهنگی با ابزار رسانه امروز به ویژه سینما آگاه واقف شد و برای پیشگیری های آن برنامه ریزی داشت.
چرا درموقعیت امروز جهان سیاست ورزی قتل اطفال و سوزاندن بی رحمانه خبرنگاران در فلسطین و لبنان با تطهیرگری فلیمی به نام معاویه ابن ابی سفیان با هزینه های گزاف برخی کشورها و حامیان آنها نه اینکه هیچ آثار مرهم بخشی نداشته بلکه بر گروه سنگ دلان زیاده طلب و وحشی تر از هر وحشی صفتی و نیز حاکمانی که روی هر پلید باطنی در تاریخ را سفید کرده اند هر لحظه و ثانیه حمایت داشته و دارند.
ارسال دیدگاه