شهرام شفیعی در گفتوگو با پانا:
باید درباره تعطیلی و کاهش تیراژ مجلات کودک و نوجوان پرسشگری کرد
خانوادهها باید به «اقتصاد کتاب» توجه کنند
تهران (پانا) - یک نویسنده کودک و نوجوان معتقد است هر چه قدر از اهمیت کودک و نوجوان بگوییم کم گفتهایم. اهمیتی که همه با آن توافق دارند اما کمتر کسانی عمق آن را فهمیده اند. تعطیلی این همه مجله از علامت های همین درک ناقص است.
شهرام شفیعی نویسنده کودک و نوجوان، طنزنویس و ویراستار ایرانی است. او علاوه برنوشتن و خلق آثاری برای کودکان و نوجوانان، فعالیت در نشریات مختلف را هم در کارنامهی حرفهای خود دارد. مجموعهی «جزیره بیتربیتها» و مجموعه «قصههای من و بچههام» از کتابهای برجسته و محبوب اوست.
شهرام شفیعی در گفتوگو با پانا درباره اینکه چرا به فعالیت در حوزه کودکونوجوان علاقهمند شده است، گفت: «من وقتی کار کردن برای بچهها را شروع کردم که خودم بچه بودم، احساس وظیفه میکردم که خواهر و برادرهایم را سرگرم کنم بنابراین قصههای دنبالهدار میساختم و شبها برای آنها اجرا میکردم. در مدرسه نیز این نقش به عهده من گذاشته شد. همشاگردیهایم از داستانهایی که بهجای انشا مینوشتم استقبال میکردند و خوشبختانه معلمها هم همه اهل بخیه بودند. کار با روزنامه دیواری و بعد با مجله داخلی مدرسه ادامه پیدا کرد، من هیچوقت چیزی را انتخاب نکردم از وقتی خودم را شناختم در حال قصهپردازی برای بچهها بودم. اولین کتابم همان قصههای دوره دبیرستان بود. بعد هم دیگر به این فضا خو گرفته بودم و نمیتوانستم دنبال رشته دیگری بروم.»
وی به اهمیت حوزه کودک و نوجوان در عرصههای مختلف فرهنگی هنری اشاره کرد و گفت: «هر چه قدر از اهمیت کودک و نوجوان بگوییم کم گفتهایم. اهمیتی که همه با آن توافق دارند اما کمتر کسانی عمق آن را فهمیدهاند. تعطیلی اینهمه مجله از علامتهای همین درک ناقص است.»
این نویسنده درباره وضعیت حال حاضر کتاب و کتابخوانی نیز گفت: «بدون شک همواره وضعیت در حال بهتر شدن است، به تعداد و تنوع عناوین کتابها، به اینهمه مروج فعال کتاب در سراسر کشور و به افزایش توجه خانوادهها به کتاب نگاه کنید.»
وی همچنین به نقش مهم وزارت آموزشوپرورش اشاره کرد و گفت: «به نظرم آموزشوپرورش همگام با این پیشرفت جلو نیامده است، وزارت آموزشوپرورش باید دعوت از نویسندگان به مدارس را به یک برنامه ثابت و محوری تبدیل کند. اگر در این مورد محدودیت ایجاد کنیم، بچهها را در برابر آسیبها بیپناه گذاشتهایم.»
شفیعی درباره نقش اساسی و حائز اهمیت خانواده نیز گفت: «نقش اصلی و کلیدی با خانواده است. هر خانواده باید از خرجهای اضافی بزند و اقتصاد کتاب داشته باشد. کلماتی که بچهها امروز نمیخوانند، رنجهی آینده آنان خواهد بود.»
وی تأکید کرد: «کتاب به زندگی خود ادامه خواهد داد و اهمیت کتاب بیشتر از قبل فهمیده خواهد شد. امیدوارم مدیران در برابر تحولات تکنولوژیک، مرعوب یا ذوقزده نباشند.»
این نویسنده کودک و نوجوان درباره دستور رئیسجمهوری درباره مسائل کانون پرورش فکری نیز گفت: «دنبال میکنم تا ببینم ایده دریافتکنندگان نامه چیست، من شاهد تلاشها، موفقیتها،ضعفها و ناکامیهای کانون بودهام باید حرف بزنیم و کمک کنیم و من خرد جمعی را پیشنهاد میکنم.»
شهرام شفیعی در پایان گفت: «باید پرسشگری درباره کتاب را دقیقتر کنیم در مورد زندگی تلاشگران تحقیق اولیهای به عملآوریم تا بتوانیم هنگام گفتوگو وارد جزییات شویم. برای مثال، شاید بسیاری از دوستان، از تلاشهای بیسروصدای من و همکاران دیگر برای اشاعه خواندن در بین بچهها خبر نداشته باشند. ما از زانوهای زخمی همدیگر بیخبریم. داستان کتاب و مجله در کشور ما هنوز گفته نشده است.»
ارسال دیدگاه