در گفتوگو با پانا:
مسعود اطیابی: سینما قائل به یک ژانر طنز شده است
ماندگاری یک فیلم در ذهن مخاطب و اهالی سینما به کیفیت یک اثر وابسته است
تهران (پانا) - مسعود اطیابی معتقد است سینما دارد قائل به یک ژانر «طنز» میشود البته این موضوع به شرایط و نگاه مردم نیز مرتبط است، مردم به دلیل حق انتخابی که دارند معمولا ژانر طنز و کمدی را انتخاب میکنند و همین باعث شده اکثر فیلم سازها به سراغ این دست از آثار بیایند. البته همه فیلمسازها موفق نبودند و در سال با حجم انبوهی از فیلمهای کمدی مواجه میشویم که موفق عمل نکردهاند و مورد استقبال مردم واقع نشدند.
مسعود اطیابی در گفتوگو با پانا درباره تغییر رویکرد سینما در دهههای گذشته و لزوم حضور بخش خصوصی در ساخت فیلم و پیشبرد فعالیتهای روز سینما گفت: «در یک دورهای سینما کاملا وابسته به پولهای دولتی بود یعنی بیتالمال خرج آثار سینمایی میشد و بخش خصوصی آنچنان قدمی بر نمیداشت. فیلمهای دولتی هم به دلیل اینکه گزارش مدیرهای وقت را داشته باشد و به فیلمسازهایشان پر و بال بدهند با مراجع نویسندگی همراه میشدند که از این فیلمها تعریف و تمجید کنند و یک حس کاذب موفقیت به این فیلمها داده میشد در حالی که این رویکرد واقعی نبود و اکثر فیلمها سفارشی بودند.»
وی ادامه داد: «سینما در آن دوران زخمی شد و مسیر درستش را پیش نبرد. تکنیکهای سینمایی آن دوره ضعیف بود و از طرفی، موضوعات بسیار پیش پا افتادهای را با تعریف و تمجید بالا نشان میدادند در صورتی که اینگونه نبود و آثار بسیار خوبی هم وجود داشت، به خصوص در دوران اولیه در ساخت فیلمهای دفاع مقدس به نسبت موفق عمل کردیم اما در روزگار فعلی سعی شده بخش خصوصی پا به میدان عمل بگذارد و همین امر باعث رقابت بیشتر بین تولیدکنندگان فیلمها شده است.»
اطیابی اضافه کرد: «باید عنوان کرد در بخش خصوصی سود در تولید اصلا معنایی ندارد و قطعا چشم تولیدکننده باید به توجه مخاطب و تماشاگر باشد و دیگر به خزانه دولتی چشم داشتی نداشته باشد زیرا مردم تصمیم میگیرند که از آن فیلم حمایت کنند و یا اگر مورد پسندشان واقع نشود، حمایتی هم رخ نمیدهد. همچنین تعریف و تمجید نویسندگان آن دوره هم دیگر تاثیری در نگاه مردم ندارد زیرا مردم به راحتی تشخیص میدهند چه آثاری کم فروشی کرده و چه آثاری احترام و شان مخاطب را حفظ کرده است.»
وی ادامه داد: «ماندگاری یک فیلم در ذهن مخاطب و اهالی سینما به کیفیت یک اثر وابسته است. رویکرد امروز سینما یک مقدار با کیفیتتر از قبل است زیرا از لحاظ محتوا قویتر شده البته سختگیریهایی دیده میشود که باید امیدوار بود به مرور کمتر شود.»
وی افزود: «اتفاق بد دیگری که امروزه در سینما مشاهده میکنیم این است که سینما دارد قائل به یک ژانر «طنز» میشود البته این موضوع به شرایط مردم هم مربوط است، مردم به دلیل حق انتخابی که دارند معمولا ژانر طنز و کمدی را انتخاب میکنند و همین باعث شده اکثر فیلم سازها به سراغ این دست از آثار بیایند. البته که همه فیلم سازها موفق نبودند و ما در سال با حجم انبوهی از فیلمهای کمدی مواجه میشویم که موفق عمل نکردهاند و مورد استقبال مردم واقع نشدند.»
اطیابی اضافه کرد: «ژانرهای دیگر نه تنها نتوانستند آنطور که باید موفق باشند بلکه در این مدت به جای اینکه کارهای قویتری بسازند کمی بیفکرتر جلو میروند و این اتفاق خوشایندی نیست البته که باز هم استثنا وجود دارد و فیلمهای غیر کمدی خوبی را در طول سال میبینیم اما باید به این دست از ژانرها توجه بیشتری کنیم.»
وی درباره تغییر محتوای فیلمها در دهه گذشته گفت: «ما نمیتوانیم مطلق بگوییم که سینما رو به پیشرفت بوده یا پسرفت کرده، ممکن است یک جاهایی نقاط قوت و ضعف جابجا شده باشد اما به هرحال نه خیلی عقب افتادیم و نه خیلی جلو افتادهایم. برای مثال به لحاظ تقویت حضور مردم در سینماها ما رو به رشد هستیم چراکه در عصر امروز مردم بیشتر از قبل به سینما بها میدهند.»
خبرنگار: فاطمه آبروش
ارسال دیدگاه