تصمیمی برای «بقعه بیبی شهربانو»
تهران (پانا) - مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهر ری در حالی از مشارکت کارخانه سیمان در مرمت اضطراری «گنبد بیبی شهربانو» خبر داد که گمان میرود ترکهای این بقعه ناشی از فعالیت این کارخانه باشد و این پرسش را پیش میآورد که با ادامه فعالیت کارخانه سیمان، چه ضمانتی وجود دارد دوباره آن حادثه برای بقعه بیبی شهربانو تکرار نشود و مرمت اضطراری علاج واقعه باشد؟
به دنبال انتشار تصاویری از وضعیت وخیم گنبد بیبی شهربانو در شهر ری و نسبت آن به انفجارهای پیدر پی معادن و فعالیتهای کارخانه سیمان ری در حریم و عرصه این اثر، قرار بر این بود در جلسهای با حضور مسؤولان کارخانه سیمان و سازمان اوقاف درباره بقعه بیبی شهربانو تصمیم نهایی گرفته شود. نوروز تقیپور ـ مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهر ری ـ اینک در گفتوگو با ایسنا درباره تصمیم نهایی گرفتهشده در جلسهای که شنبه نهم مهرماه برگزار شد، اظهار کرد: این جلسه در دفتر آقای یزدیخواه ـ نماینده تهران، ری و شمیرانات ـ با حضور مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران، رییس سازمان اوقاف، اعضای هیأت مدیره کارخانه سیمان، نماینده محیط زیست تهران و شهرداری منطقه ۲۰ برگزار شد. در این جلسه درباره فعالیتهای کارخانه سیمان بررسیهایی انجام و مقرر شد که پیمانکار میراث فرهنگی برای مرمت اضطراری و استحکامبخشی بقعه معرفی شود.
وی افزود: مطالعات، پژوهش و مرمت بقعه بیبی شهربانو اقدامی مشترک بین میراث فرهنگی، اوقاف و کارخانه سیمان است و در هزینههای آن مشارکت میکنند. مطالعات درباره بقعه بیبی شهربانو آغاز شده و در حال انجام است. بعد از اعلام نتایج این مطالعات، مرمت و استحکامبخشی آن توسط پیمانکار ما [میراث فرهنگی] انجام میشود.
تقیپور درباره ادامه فعالیت کارخانه سیمان نیز گفت: در این جلسه ما درباره حوزه میراث فرهنگی و بقعه بیبی شهربانو صحبت کردیم و ادامه فعالیت این کارخانه بحث محیط زیستی و سایر ادارات ذیربط است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهر ری پیشتر درباره ارتباط ترکهای گنبد بیبی شهربانو با فعالیت کارخانه سیمان و انفجار معادن، گفته بود: مشاوری که معرفی کردیم دقیق آنجا را بررسی کرده، اما هنوز گزارش نهایی را ندیدهام که به این سوال پاسخ قطعی بدهم، آنچه برای برای ما حائز اهمیت است، بحث استحکامبخشی و مرمت آنجاست. اینگونه بناها، قدیمی هستند و پی و فوندانسیون ندارند، ابتدا این بناها بودند و بعد کارخانهها پدید آمدند. این احتمال وجود دارد که این ترکها ناشی از فعالیت کارخانه سیمان باشد، اما باید گزارش نهایی را ببینیم.
تقیپور درباره توقف فعالیت کارخانه سیمان ری با توجه به هشدارهای مکرر درباره مخاطرات آن برای میراث فرهنگی ری اظهار کرده بود: این کارخانه با مجوزی که به آن دادهاند، در حال فعالیت است. برای ادامه فعالیت آن باید مسؤولان ردههای بالاتر ورود کنند و همه ابعاد را برای ادامه فعالیت این کارخانه در نظر بگیرند. در واقع برای ادامه فعالیت این کارخانه باید نگاهِ ملی باشد و همه دستگاههای مرتبط باید تصمیم بگیرند.
ارسال دیدگاه