در گفتوگو با پانا؛
سالار شفق: نهضت هنری وارثین در مناطق محروم و حاشیهای دنبال گلها است
برند نهضت هنری وارثین در دی ماه رونمایی میشود/ تلاش کردیم برای مناطق حاشیه شهرها هویتیابی کنیم/ جشنواره محلی شهید سیاح راهاندازی میشود
تهران (پانا) - دبیر نهضت هنری وارثین هویتیابی و شناسایی نقاط مثبت مناطق محروم و محلههای حاشیهای شهرها را رمز تداوم جریان زندگی در این مناطق دانست.
گذر زمان و بیتوجهی به سلامت کشور، شهر، استان، منطقه، محله و حتی خانه باعث میشود که به مرور زمان هویت انسانها به فراموشی سپرده شود و انسان بیهویت همچون درختی بیریشه و در معرض نابودی است.
کشور ما ریشهای قوی و عمیق در دل تاریخ دارد. این سرزمین همچون پازلی کامل است که برخی از قطعاتش نیاز به ترمیم دارند. این قطعات مناطق و محلات حاشیهای شهرها هستند و در سالهای اخیر در مرکز توجه مسئولان قرار گرفتهاند بنابراین طرحهایی برای هویتیابی آنها مطرح و اجرا شدهاند.یکی از این طرحها توسط مسئولان نهضت هنری وارثین مطرح و اجرا شده است.
سالار شفق دبیر نهضت هنری وارثین در گفتوگو با خبرنگار پانا درباره این نهضت بیان کرد: نهضت هنری وارثین در اصل یک قرارگاه جهادی هنری است که به تازگی با هدف محرومیتزدایی از مناطق حاشیهای شهرها ذیل معاونت استانی حوزه هنری شکل گرفته و یک سالی است که فعالیتش را با رویکرد نگاه هنری به مناطق حاشیهای شهرها و ایجاد مسئولیت اجتماعی در هنرمندان شروع کرده است. در واقع ما تلاش میکنیم ارتباطی میان شبکه ایجاد شده از هنرمندان و استعدادهای موجود در مناطق حاشیهای شهرهای کشورمان برقرار کنیم.
وی افزود: نهضت هنری وارثین متعلق به شهید سیاح طاهری است. در اصل پیش از اینکه ما نهضت هنری مذکور را تشکیل دهیم، شهید سیاح طاهری همراه با حبیب احمدزاده و سایر دوستانشان تلاش میکردند با تکیه بر ظرفیتهای هنر مناطق حاشیهای شهرها را توانمند کنند.
دبیر نهضت هنری وارثین بیان کرد: مسئولان حوزه هنری پس از تحولات اخیر دوست داشتند در کنار رسالتهای هنری و مسائل حرفهای خودشان به کنشگری اجتماعیشان دسترسی پیدا کنند و ریلگذاری داشته باشند تا بتوانند به هدف هنر مردمی، مردمیسازی هنر، عدالت آموزشی در مناطق حاشیهای شهرها و توسعه کارشان برسند.
شفق گفت: ما برای حل مسائل اجتماعی در مناطق حاشیهای شهرها نیاز به روایتی متفاوت و هنری از این مناطق داریم زیرا میدانیم که هنر و هنرمند ذاتا دنبال زیباییها میگردند و حتی اگر هنرمندی وارد یک فضای مردابطور شود، زیباییهای آن فضا را در اثرش منعکس میکند. ما میخواهیم در مناطق حاشیهای شهرهایمان دنبال لالهها، گلها، چهرههای کنشگر امیدوارکننده و وحدتآفرین و قهرمانانی بگردیم که بتوانیم به واسطه آنها محلات را ترسیم کنیم و تلاش کردیم با زاویه دید هنرمندان ارزش افزودهای را برای مناطق مذکور ایجاد کنیم و پس از پاک کردن انگارههای ذهنی منفی ایجاد شده درباره این مناطق ، انگارههای ذهنی مثبت و فعال را جایگزین آنها کنیم.
وی توضیح داد: با توجه به جمعبندیهایمان به نتیجه رسیدیم که ۵ عملیات را در مناطق محروم و حاشیهای شهرهایمان شروع کنیم. در پروسه اولمان ۸ استان و ۲۵محله را به صورت پایلوت انتخاب کردیم و قرار بود از میان نوجوانان این محلات استعدادیابی کنیم و گروه سرودی را تشکیل دهیم که اعضای آن بتوانند دیدهبانهای محلهشان باشند و الگوی اولیهای از جمع پاتوقی نوجوانهای هم محلهایشان به حساب بیایند تا سایر نوجوانان مناطق محروم نیز با الگو قرار دادن آنها بتوانند تعلق خاطری به گروه، شخصیت و خانوادهای به اسم هنر تعلق خاطر پیدا کنند و در قالب آن گروه به حل مسائل و مشکلاتشان کمک کنند. در اصل ما ۲۵گروه سرود را در محلات و مناطق محروم و حاشیهای شهرها تشکیل داده و ساماندهی کردیم.این گروهها با همکاری شاعرانی که با مسئولیت اجتماعیشان شعرهای بومی و محلی محلات و مناطق مذکور را سرودند، اولین تِرَکِشان را با هدف معرفی محلاتشان بر مبنای ظرفیتهایشان خواندهاند.
دبیر نهضت هنری وارثین بیان کرد: ما ۲۵گروه نمایش را نیز در مناطق و محلات حاشیهای و محروم شهرهای کشورمان تشکیل دادیم.۲۵اثر مستند با هدف معرفی قهرمانهای مناطق مذکور تولید شدهاند و کتابهایی نیز در همین راستا نوشته شدهاند که هماکنون در مرحله کارشناسی قرار گرفتهاند. این کتابها در سوره مهر چاپ میشوند .
وی درباره سرنوشت آثار فرهنگی و هنری که به دست این نهضت میرسند، گفت: پیش تولید آثار گروههای هنری مناطق محروم و محلات حاشیهای شهرهای کشورمان بسیار زمانبر بود زیرا در ابتدا ما باید در سیاهی به دنبال نقاط زیبا و روشن میگشتیم، این نقاط در ظاهر مشخص نبودند و پیدا کردنشان نیاز به کاوش و جستجوی عمیق داشت. تولید این آثار نیز نیاز به برگزاری جلسات متعدد دارد تا در ایدههای خود به نوعی هماهنگی برسیم و از هر گونه انحراف جلوگیری کنیم. سپس به مرحله توزیع آثار خواهیم رسید. این مرحله اهمیت زیادی دارد زیرا توزیع نشدن یک اثر هنری به معنای عقیم ماندن ایده اولیه تولید آن اثر است.
دبیر نهضت هنری وارثین ادامه داد: ما توزیع ۳۶۰ درجه تولیدات گروههای هنری مناطق و محلات محروم و حاشیهای شهرها را خواهیم داشت.قرار بر این است که این تولیدات را افراد محلی ببینند. مسئولان شهری شهرهای کشورمان نیز تولیدات مذکور را خواهند دید تا نگاه دقیقتر و متفاوتی به مناطق مورد نظر ما داشته باشند. اکرانهای تلویزیونی را هم از تولیدات گروههای هنری مناطق و محلات محروم و حاشیهای شهرها خواهیم داشت.
وی همچنین اعلام کرد: ۲۲ دی ماه سالگرد شهادت شهید سیاح است و ما اختتامیه فاز اول کارمان را در آن روز برگزار میکنیم. در همان روز از برند نهضت هنری وارثین رونمایی خواهد شد.
شفق درباره شناسایی هنرمندان نیز توضیح داد: ما تلاش کردیم برای مناطق حاشیه شهرها هویتیابی کنیم. کلیدواژه هویت، یک کلیدواژه مهم از نظر فردی و اجتماعی است یعنی اگر فرد یا جامعهای هویت نداشته باشد نمیتواند در مسیر رشد قرار بگیرد لذا ما در لایههای تولید آثار نیز به هویت فکر میکردیم و تلاش داشتیم از هنرمندان بومی هر منطقه برای تولید آثار هنری مرتبط با همان منطقه بهره بگیریم. این هنرمندان به واسطه شبکه استانی حوزه هنری شناسایی میشدند. به همین منظور از اول آبان ماه به ۸استان ما،۱۲استان و به محلههای هر استان، ۲محله اضافه شد.
دبیر نهضت هنری وارثین ادامه داد: ما اینگونه برنامهریزی کردهایم که هنرمندان استانی مان تا زمان فرا رسیدن هفته هنر انقلاب در فروردین سال ۱۴۰۱، آثاری را تولید و ارائه کنند. ما در فاز اول کارمان به واسطه تشکیل گروههای مختلف هنری، هنرمندان مناطق محروم و حاشیهای شهرها را شناختیم و در گامهای بعدی باشگاههای رشدی فرهنگی و هنری چون باشگاههای فیلمسازی، نویسندگی، سرود و نمایش را ایجاد خواهیم کرد. هماکنون باشگاههای فیلمسازی موبایلی در مناطق مذکور راهاندازی و فعال میشوند.
شفق در پایان با اعلام اینکه جشنواره محلی شهید سیاح از امسال راهاندازی میشود، گفت: این جشنواره مختص محلات حاشیه شهر است و زمینه رقابت آثار فرهنگی و هنری این محلات با یکدیگر را فراهم میکند.
ارسال دیدگاه