چه گزینههایی روی میز مذاکرات احیای توافق برجام است؟
تهران (پانا) - مذاکرات احیای توافق برجام روز دوشنبه در وین با حضور ایران و سایر قدرتهای جهان برگزار میشود. در این مذاکرات ایران خواستار لغو تمامی تحریمها شده اما دیپلماتهای آمریکایی و اروپایی این خواسته را غیر واقع بینانه تلقی میکنند.
به گزارش تجارتنیوز، قدرتهای جهان و ایران به عنوان آخرین تلاش برای به نتیجه رساندن توافق هستهای ۲۰۱۵ به وین بازگشتند. اما افراد زیادی انتظار پیشرفت در این مذاکرات را ندارند.
دیپلماتها میگویند زمان زیادی برای احیای قرارداد باقی نمانده است. قراردادی که سال ۲۰۱۸ دونالد ترامپ آن را رها کرد و علاوه بر خشمگین کردن ایران، قدرتهای دیگر جهان مانند بریتانیا، چین، فرانسه، آلمان و روسیه که درگیر این قرارداد بودند را نیز ترساند.
تیم جدید مذاکراتی تهران خواستههایی را مطرح کرده است که به ادعای دیپلماتهای آمریکایی و اروپایی «غیر واقع بینانه» بنظر میآید. آنها مدعی شدهاند که تیم مذاکره ایران خواستار لغو تمامی تحریمهای اعمال شده از سمت آمریکا و اتحادیه اروپا از سال ۲۰۱۷ اعم از هستهای و غیرهستهای شده است. از طرفی درگیری تهران با بازرس اتمی اتحادیه اروپا که برنامه اتمی ایران را تحت نظر دارد؛ بالا گرفته است.
ایران برنامه غنی سازی خود را ادامه میدهد
آژانس بین المللی انرژی اتمی میگوید ایران با بازرسان این آژانس بدرفتاری کرده و اجازه راه اندازی مجدد دوربینهای نظارتی را نمیدهد. این دوربینها قرار بوده در محلی نصب شوند که برای احیای قرارداد ایران با قدرتهای جهان ضروری به شمار میروند.
دو دیپلمات اروپایی مدعی شدند ایران در حال انجام یک بازی است تا زمان بخرد و مواد بیشتری اندوخته کند.
دیپلماتهای غربی میگویند روز دوشنبه مذاکرات از همان جا که در ماه ژوئن متوقف شده بود ادامه مییابد. آنها هشدار دادهاند اگر مطالبات ایران زیاد باشد و نتواند با آژانس انرژی اتمی همکاری کند، آنها مجبور به بازبینی گزینههایشان خواهند بود.
مذاکره کننده اصلی و وزیر امور خارجه ایران هر دو روز جمعه تکرار کردند که تنها گزینه روی میز در وین لغو تمامی تحریمها خواهد بود. یکی از دیپلماتهای اروپا گفت: «اگر این موضعی باشد که ایران میگیرد، من راه حلی برای مذاکرات نمیبینم.»
طبق ادعای رویترز، احتمالا مذاکرات به هم میخورد و آمریکا و متحدانش ماه آینده در یک جلسه اضطراری در آژانس انرژی اتمی ایران را ملاقات خواهند کرد. هر چند که این کشورها سعی میکنند روسیه را به عنوان کشوری که تاثیرات سیاسی روی ایران دارد؛ به عنوان گزینه جایگزین نگه دارند. این موضوع برای چین که با خرید نفت از ایران به اقتصاد آن کمک میکند نیز صدق میکند.
سناریو دیگری که واشنگتن در نظر دارد توافق موقتی است که تا زمان رسیدن به توافق دائمی آن را باز میگذارند. هرچند که دیپلماتها معتقدند که این توافق نیز زمان میبرد و به نظر نمیرسد که ایران تمایلی به آن داشته باشد.
ارسال دیدگاه