در مراسم افتتاح راه‎‌آهن خواف - هرات؛

روحانی: حاکمان بعدی آمریکا اشتباه طراحان تحریم علیه ایران را جبران کنند

باید بازار و اقتصاد ایران و افغانستان در هم تنیده شود/ثبات، امنیت و توسعه منطقه در سایه ثبات، امنیت و توسعه هر دو کشور است/ میزبانی از میلیون‌ها مردم افغانستان در ۴۰ سال اخیر افتخار ما بوده است/ همیشه در کنار ملت افغانستان بودیم و خواهیم بود

تهران (پانا) - رئیس‌جمهوری، توسعه و ثبات افغانستان را توسعه و ثبات ایران و همه منطقه دانست و تاکید کرد که فرهنگ و تاریخ ایران و افغانستان در هم تنیده است و به همان نسبت باید بازار و اقتصادمان هم در هم تنیده شود و لازمه آن تامین زیرساخت‌ها است.

کد مطلب: ۱۱۴۵۵۳۸
لینک کوتاه کپی شد
روحانی: حاکمان بعدی آمریکا اشتباه طراحان تحریم علیه ایران را جبران کنند

حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی روز پنجشنبه در مراسم بهره‌برداری از راه‌آهن خواف - هرات با بیان اینکه بهره‌برداری از این خط آهن به عنوان یکی از تعهدات توسعه‌ای‌ ما بود که امروز به ثمر رساندیم، گفت: اراده دولت و ملت ایران، بهره برداری و استفاده از همه نعمات ممکن به نفع همدیگر است.

روحانی خطاب به رئیس‌جمهوری و ملت افغانستان گفت: امروز یک روز تاریخی و به یاد ماندنی برای تاریخ دو کشور بزرگ ایران و افغانستان است. ۲۰ آذر ۱۳۹۹/ ۱۰ دسامبر ۲۰۲۰ / ۲۴ ربیع الثانی ۱۴۴۲ به یاد خواهد ماند. این تاریخ، زمان اتصال دو سرزمین دوست از طریق راه‌آهن با اعدادی که برای ما ایرانی‌ها با میمنت و مبارکی توام است. ما نمره ۲۰ را به عنوان نمره عالی و خوب می‌دهیم و امروز سه ۲۰ داریم، ۲۰ آذر و دسامبر ۲۰۲۰ بنابراین این خط تاریخی ما با سه ۲۰ شروع شده است.

رئیس‌جمهوری افزود: روابط دو کشور دوست و برادر مسلمان همسایه تنها از طریق همزبانی نیست بلکه از طریق همدلی هم هست همانطور که گفته می‌شود؛ همدلی از همزبانی خوشتر است. قدمی هم بالاتر، ما امروز دارای هم‌سرنوشتی هستیم؛ سرنوشت ما یکی است. ثبات، امنیت و توسعه منطقه در سایه ثبات و امنیت و توسعه هر دو کشور است. توسعه افغانستان توسعه ما و امنیت آن امنیت ما است همچنین ثبات در افغانستان، ثبات در ایران و همه منطقه است.

روحانی اضافه کرد: ریشه روابط ما از هزاران سال پیش در فرهنگ، تاریخ و زبان است؛ البته همسایگی ما یک انتخاب نیست یک تقدیر و سرنوشت تاریخی است اما بهره‌مندی ما از یکدیگر اینجا به اراده ما بستگی دارد. اراده دولت ایران و ملت ایران این است که دو کشور از همه نعماتی که امکان پذیر است به نفع همدیگر بهره برداری و استفاده کنند.

رئیس جمهوری گفت: وقتی از مرزها سخن می‌گوییم و بیش از ۹۰۰ کیلیومتر مرز ایران و افغانستان حرف می‌زنیم معمولا در مرز از فاصله سخن گفته می‌شود اما وقتی از راه سخن می‌گوییم از پل، رودخانه و یگانگی و همبستگی حرف می‌زنیم.

وی افزود: همبستگی موجب رونق بیشتر زندگی مردم سخت کوش و زجردیده افغانستان می‌شود. ما همیشه در کنار تاریخ و ملت افغانستان بودیم. روزی که کشور شما از سوی شوروی اشغال شد همان روز امام خمینی (ره) سفیر شوروی را احضار کرد و با او سخن گفت و گفت کار شما غلط و اشتباه است و ملت افغانستان روزی شما را از سرزمین و وطن خود بیرون می‌رانند و در طول جهاد مردم افغانستان ملت ایران در کنار ملت افغانستان بود. پیروزی شما، پیروزی ما بود، شادی شما شادی ما بود. افتخار داریم که در طول این ۴۰ و چند سال میزبان میلیون‌ها مردم افغان بودیم.

روحانی یادآور شد: میزبانی ایران برای همسایه گرامی و دوست چون افغانستان، ‌میزبانی که توام با آموزش رایگان برای فرزندان ملت افغانستان که بیش از ۴۰۰ هزار نفر هستند که امروز دانش‌آموز افغان در کلاس‌های ما درس می‌خوانند و از بهداشت و درمان رایگان ما استفاده میکنند و در ماجرای کرونا به همان نسبت که به مردم ایران خدمت دادیم بدون هیچ فاصله و امتیازی به مردم افغانستان هم خدمت دادیم.

رئیس‌جمهوری با اشاره به ظرفیت‌های راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران گفت: راه‌آهن میرجاوه نخستین راه‌آهن شرق ما بود که ایران با به پاکستان متصل کرد. راه آهن خواف-هرات دومین راه‌آهن شرقی ماست که ما را به افغانستان متصل می‌کند. از شمال نیز در سرخس و اینچه‌برون و در جلفا و در رازی در غرب و در آینده‌ای نه چندان دور اتصال ما از کرمانشاه به خانقین و خرمشهر به بصره راه‌های ارتباطی دیگری است که ما را به شرق و غرب متصل می کند و مردم افغانستان نیز می‌توانند از این اتصال استفاده کنند.

روحانی با ابراز امیدواری نسبت به اتصال خط آهن روزنک به هرات در افغانستان خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران و شرکت‌های ایرانی آمادگی دارند که راه‌آهن روزنک را در زمانی کوتاه به هرات متصل کنند و امیدواریم و راه‌آهن هرات به مزار شریف متصل شود؛ با این اتصال مردم عزیز افغانستان می‌توانند میلیون‌ها تن کالا را جابجا و صدها هزار مسافر می‌توانند این ریل استفاده کنند. با اجرا و افتتاح بخش چهارم راه‌آهن خواف- هرات مردم افغانستان می‌توانند به آرزوی دیرینه خود برسند به راحتی را با راه‌آهن به مشهدالرضا متصل شوند.

وی تاکید کرد: رونق ایران و افغانستان را در این راه‌آهن می‌بینیم و با این راه‌آهن کالاهای تجار افغانستان می‌تواند به اروپا منتقل شود و مردم افغانستان می‌تواند به بنادر جنوب ایران نظیر بندر امام و بندرعباس و در آینده‌ای نزدیک به چابهار متصل شوند. ما با تلاش جدی در حال اجرای راه‌آهن چابهار به زاهدان هستیم و در سال ۲۰۲۱ این راه‌آهن متصل خواهد شد و افغانستان خواهد توانست به چابهار هم متصل شود. با اتصال راه‌آهن افغانستان به ازبکستان در آینده، افغانستان می‌تواند از همه امکانات ترانزیتی و فوائد ترانزیتی در منطقه بهره‌مند شود. راه‌آهن خواف - هرات همچنین در آینده می‌تواند مسیر اتصال به ریل چین، تاجیکستان، قرقیزستان، افغانستان و ایران باید و شرایط را برای توسعه منطقه بیشتر فراهم کند.

رئیس‌جمهوری با بیان اینکه «ما این راه‌آهن را به عنوان یکی از تعهدات توسعه‌ای‌مان انجام دادیم» اظهار کرد: ما به این تعهدنامه در زمانی عمل کردیم که در شرایط تحریم ظالمانه آمریکا بودیم و آنها به عنوان تروریست اقتصادی می‌خواستند تمام مسیرهای حرکت اقتصادی را بر روی مردم ما ببندند؛ البته آنها شکست خوردند و طراح این طرح غلط نیز سرنگون شد و همه آنهایی که در این مسیر راه غلط را انتخاب کرده بودند، فهمیدند که اشتباه تاریخی مرتکب شدند؛ امیدواریم در آینده این اشتباه توسط حاکمان بعدی در کاخ سفید جبران شود.

روحانی با تاکید بر اینکه همه‌ی طرح های توسعه‌ای‌مان را در شرایط جنگ اقتصادی انجام دادیم، گفت: هر هفته افتتاح های بزرگ تاریخی در کشور داشته ایم و امروز سی و ششمین هفته‌ای است که افتتاح داریم.

روحانی در پایان با گرامیداشت یاد شهدا و تقدیر از مجروحان پروژه راه‌آهن خواف- هرات برای آنها اجر اخروی و شفای عاجل آرزو کرد.

اشرف غنی: قاره آسیا امروز شاهد بزرگترین تحول اقتصادی در جهان است

اشرف غنی رئیس‌جمهوری افغانستان نیز در سخنانی از افتتاح راه‌آهن خواف - هرات به عنوان یک روز تاریخی در روابط دو کشور نام برد و گفت: امروز شاهد افتتاح پروژه‌ای هستیم که با اراده مشترک دو کشور برای بهره‌برداری مشترک و توسعه همکاری‌های تجاری محقق شد.

رئیس‌جمهوری افغانستان راه‌آهن را مفید‌ترین، سریع‌ترین و ارزان‌ترین راه حمل و نقل تجارت و ترانزیت کالا عنوان کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران نخستین کشوری بود که از طرح توسعه راه‌آهن افغانستان استقبال و با ما همکاری کرد و مردم ما همواره قدردان این تصمیم تاریخی کشور دوست و همسایه ایران هستند.

اشرف غنی با اشاره به اهمیت توسعه خط آهن و شبکه ریلی در افغانستان و اقدامات انجام شده در این زمینه گفت: افتتاح خط‌آهن خواف - هرات و اتصال دو کشور ایران و افغانستان از طریق شبکه ریلی در حالی است که قاره آسیا امروز شاهد بزرگترین تحول اقتصادی در جهان است و توسعه تجارت در بین کشورهای آسیایی را شاهد هستیم.

رئیس‌جمهوری افغانستان تأکید کرد: امروز با شرایط حاکم بر جهان ناشی از ویروس کووید ۱۹ ضرورت دارد که کشورهای منطقه با دیدگاه مشترک و اقدام هماهنگ برای استفاد بهینه از منابع طبیعی و امکانات مطنقه خود تلاش کنند.

اشرف غنی تأکید کرد: افغانستان خواستار توسعه سرمایه‌گذاری و تجارت با همسایگان، کشورهای منطقه و جهان است و دوستی با دوام با این کشورها سیاست ماست که در این میان کشور دوست و همسایه ایران از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است.

رئیس‌جمهوری افغانستان با قدردانی از حمایت‌های جمهوری اسلامی ایران از این کشور در مقاطع مختلف، گفت: از هدیه گرانبهای دولت و ملت ایران به افغانستان تشکر و قدردانی می‌کنم و از همه کسانی که به ثمر رسیدن این پروژه ملی تلاش کردند سپاسگزارم.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار