بیرمقی شبکه برق با تپش قلب ماینرها
سودجویانی که پول را بر آسایش شهروندان ترجیح میدهند
تهران (پانا) - دستگاههای استخراج رمز ارز اگر چه بهرهبرداران را به سودهای کلان میرسانند، اما لطمههای جبرانناپذیری بر شبکه برق و شهروندان وارد میکنند.
بهگزارش باشگاه خبرنگاران جوان، هوا بهشدت گرم بود، نیروگاههای برق آبی دیگر توانی برای تولید برق نداشتند، نیروگاههای حرارتی از جان میگذاشتند و با همه توان در گرمای بالای ۵۰ و حتی ۶۰ درجه، برای آسایش مردم برق تولید میکردند تا سیستمهای خنک کننده در منازل و اماکن عمومی خاموش نشوند، اما تلاشها بی نتیجه بود و به یک باره در ساعت ۱۵ و اوج گرما، شهر در خاموشی فرو رفت.
درِ هر خانهای باز میشد، افراد کلافه بودند از گرما، آب هم که کاسه داغتر از آش بود، به طوری که از شدت گرما و گرمی لوله کشی ها، دود از دل آب بیرون میآمد و حتی نمیتوان از آن برای خنک کردن و بالا بردن صبر و طاقت در برابر بی برقی استفاده کرد، برعکس از توان ما میکاست، نیروهای عملیاتی هم یکی پس از دیگری راهی مناطق میشدند تا مشکلات احتمالی شبکه و ترانسهای برق را رفع کنند تا شرایط به حالت عادی بازگردد.
نیروگاهها و سدها در عطش بی آبی میسوختند و نیروگاههای حرارتی آب را از دل رودخانهها بیرون میکشند تا برق تولید کنند، اما میزان تولید برق برای مصرف مشترکان صنعتی و خانگی کفایت نمیکند و ظاهرا چارهای جز قطع برق به صورت برنامه ریزی شده پیدا نشد، ولی در شرایط دمایی خوزستان که تا اواخر آبان ماه به ناچار کولرها روشن هستند و شرجی و گرما کوتاه نمیآیند، آیا قطع برق اقدامی درست است؟
اگرچه چندروزی قطع برق انجام شد، یک جای کار میلنگید، مصرف برق نه تنها کمتر نمیشد، بلکه به طور عجیبی در برخی مواقع و مناطق افزایشی بود و شبکه توان سیر کردن مشترکان خوش اشتها را نداشتند، در نهایت تصمیم گرفته شد علاوه بر صرفه جویی در مصرف برق و اجرای طرحهای تشویقی نظیر؛ رایگان شدن هزینه مشترکان کم مصرف، برق صنایع و کارخانهها با برنامه ریزی قطع شود اما این کار هم کارساز نشد و مصرف برق همچنان مشکوک بود.
در این شرایط بود که بررسیهای دقیق علت مصرف بی رویه برق که سبب ضعف شبکه شده بود، آغاز شد، شهروندان هم که چشم و گوش ادارهها و سازمانها هستند، از همکاری و حمایتها دریغ نکردند و اینگونه بود که معلوم شد خوش اشتهایی سودجویان و بهره برداران از دستگاههای رمزارز غیرمجاز یا همان ماینرها عامل افزایش مصرف برق شده اند، همان افرادی که با ذوق و شوق و البته طمع برای کسب سود، ماینرها را به صف میکنند تا با آزار مردم پولهای هنگفت در گاوصندوقها بچینند و لبخند رضایت آغشته با حق و الناس و بیت المال را بر چهره خود بنشانند.
در گوشه و کنار شهرها ماینرها روشن است ولی چراغ و سیستمهای خنک کننده خانهها خاموش، لبخند تلخ رضایت بر چهره سودجویان پابرجا و گریه نوزادی که از گرما کلافه شده است، تا عرش میرسد و باید از همان روزهای آغازین زندگی با بی عدالتی افرادی که همه هم و غم خود را به کسب سود از راههای ناشایست و به قیمت آزار و اذیت و زجر کشیدن مردم معطوف کرده اند، آشنا شود.
حکایت استفاده از علم رمزنگاری برای نخستین بار در جنگ جهانی دوم به منظور انتقال پیامهای نظامی استفاده میشد، اما رفته رفته این رمزنگاری در عرصههای دیگر نیز کاربرد پیدا کرد، در واقع رمز ارز یکی از انواع رمز مجازی است که از فناوری رمزنگاری در طراحی آن استفاده شده و معمولا به صورت غیرمتمرکز استفاده میشود، به دلیل اینکه این دستگاهها پدیدهای نوظهور هستند و مصادیق جدیدی از آنها ایجاد میگردد، تعاریف متعددی در مراجع مختلف وجود دارد.
نخستین بار در دهه ۹۰ میلادی، فناوری زنجیره بلوک یا بلاک چین معرفی شد و در سال ۲۰۰۹ پس از وقوع بحران عظیم اقتصادی در جهان، رمزارز غیرمتمرکزی به نام بیت کوین براساس فناوری زنجیره بلوک از طرف فرد یا گروهی ناشناس با نان مستعار ساتوشی ناکاموتو پا به عرصه تجارتهای پنهان گذاشت که امنیت این رمزارز به وسیله الگوریتمهای رمزنگاری شده تضمین میشود، البته هدف این فرد از این کار جلوگیری از تولید بی رویه پول از طرف دولتها و همچنین ایجاد اعتماد براساس این الگوریتمها بود و امروزه به یکی از قدرتمندترین ارزهای جهانی تبدیل شده است.
رمز ارزها و ویژگیهای منحصر به فرد آنها
ماینرها ویژگیهای منحصر به فردی دارند که میتوان به دیجیتالی بودن، غیرمتمرکز بودن، مبادله شخص با شخص، حفظ هویت و ناشناس بودن، کاهش هزینهها و افزایش سرعت تراکنش ها، سادگی و شفافیت معامله ها، کنترل تورم و جلوگیری از تولید بی رویه اسکناس، فراگیر بودن و همچنین تسهیل در جهانی شدن کسب و کارها اشاره کرد.
رمز ارز چگونه تولید میشود؟
به کسانی که موفق به تولید رمز ارز میشوند ماینر و به این فرایند ماینینگ یا استخراج گفته میشود، هر بار که ماینرها معادلات پیچیده ریاضی را حل میکنند یک بلاک به بلاک چین شبکه اضافه میگردد، ضمن اینکه استخراج رمزارزها یک فرآیند دشوار است که به دستگاههایی با قدرت محاسباتی بالا نیاز دارد، در واقع یک رمز ارز مانند بیت کوین از شبکهای از Peer تشکیل شده که هیچ واسطهای مانند بانکها یا نهادهای مالی در آن شبکه وجود ندارند و گذشته و سابقه همه معاملههای ثبت شده را در خود نگه میدارد، بنابراین تراز هر حسابی در آن موجود است و معمولا خیلی فوری و سریع در همه شبکه شناسایی میشود، اما تایید پس از مدت زمان خاصی صورت میگیرد.
آیا ارز دیجیتال همان رمز ارز است؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که خیر، ارز دیجیتال همان مفهوم گسترده تری دارد که به صورت دیجیتالی در دسترس است، اما رمز ارز نوعی ارز دیجیتال است که به صورت امنیت شبکه و معاملههای خود از علم رمزنگاری استفاده میکند.
بی برقی مراکز استخراج رمزارز برای روشن ماندن چراغ خانهها
سیاوش کریمی، معاون خدمات مشترکین شرکت توزیع برق خوزستان گفت: برق مراکز استخراج رمز ارز جزو تعرفه صنعت، معدن و تجارت بوده و در سال ۱۴۰۰ هر کیلوات ساعت معادل یک هزار و ۶۵۷ تومان تعیین شده که مشترکان این تعرفه باید در ساعات اوج مصرف طبق تفاهم نامه از قبل امضا شده کاملا بی برق باشند تا هم استانیها با تعرفه خانگی دچار اُفت ولتاژ و خاموشی ناخواسته نشوند.
او افزود: مشترکین خانگی با توجه به ماهیت شبکه برق نباید در منازل خود اقدام به تولید ارز دیجیتال کنند، زیرا باعث اعمال خاموشی ناخواسته و سوختن ترانسفورماتور و در مجموع منجر به خاموشیهای چند ساعته خود و همسایگان میشوند، ضمن اینکه به منظور تولید ارز دیجیتال به صورت قانونی باید ابتدا از سازمان صنعت، معدن و تجارت پروانه فعالیت اخذ و نسبت به احداث شبکه حداقل دیماند قراردادی ۳۱ کیلووات به صورت تک مشترک و اختصاصی اقدام کنند.
کشف بیش از ۵ هزار دستگاه رمزارز در خوزستان
کریمی با بیان اینکه شرکت توزیع برق خوزستان از ابتدای ظهور مراکز استخراج رمز ارز، به صورت قانونی از ۱۷۲ محل اقدام به کشف و جمع آوری ۵ هزار و ۶۲ دستگاه ماینر کرده است، اظهار داشت: با توجه به اینکه نرخ جریمهای این مراکز بسیار بالا بوده و منجر به صدور صورت حسابهای سنگینی از سوی مراجع قضایی میشوند و همچنین به علت قاچاق بودن دستگاههای ماینر، همه اموال مصادر میشوند، بنابراین تقاضا میشود به هیچ عنوان جهت تولید ارز دیجیتال از برق غیرمجاز استفاده نکنند.
این مقام مسئول تصریح کرد: با توجه به اینکه دستگاههای ارز دیجیتال جهت تولید ماینر از انرژی برق زیادی استفاده میکند و از آنجایی که این قبیل افراد از برق غیرمجاز جهت تولید ارز استفاده میکنند، در شرایط گرما و شرجی طاقت فرسای استان خوزستان، باعث ایجاد خاموشیهای ناخواسته گسترده و ایجاد خسارتهای هنگفتی به تاسیسات شبکه برق میشوند، بنابراین خواهمشند است جهت تداوم و ایجاد برق پایدار و مطمئن و جلوگیری از خاموشیهای طولانی مدت از برق غیرمجاز جهت تولید ارز دیجیتال استفاده نکنند.
برای تولید یک بیت کوین چه میزان برق مصرف میشود؟
معاون خدمات مشترکین شرکت توزیع برق خوزستان بیان داشت: برای تولید یک بیت کوین با توجه به سختی شبکه، نیاز به ۲۰۰ هزار کیلووات ساعت تا ۷۰۰ هزار کیلووات ساعت انرژی برق است، اگر متوسط مصرف یک اشتراک خانگی را در یک دوره ۲ ماهه ۵۰۰ کیلووات ساعت در نظر بگیریم، تولید یک بیت کوین معادل مصرف ۴۰ سال یک مشترک خانگی است.
کریمی ادامه داد: دستگاههای تولید ارز دیجیتال دارای مصرف و قدرت پردازش مختلفی هستند که از یک هزار و ۶۰۰ وات با ۱۴.۵ تراهش و جریان ۶ آمپری معادل مصرف یک کولر ۱۲ هزار اسپلیت تا ۴ هزار و ۵۰۰ وات با تراهش و جریان ۲۱ آمپری معادل مصرف ۳ کولر گازی ۱۲ هزار اسپلیت در بازار موجود است، همچنین اگر برای تولید یک بیت کوین نیاز به ۱۰۰ میلیون تراهش بر ثانیه باشد، برای تولید یک بیت کوین نیاز به ۲۵۰ دستگاه ماینر با قدرت پردازش ۱۴.۵ تراهش بر ثانیه است که مصرف آنها معادل ۴۰۰ کولر گازی ۱۲ هزار اسپلیت است و اگر سختی شبکه (سختی استخراج) را به آن اضافه کنیم، تولید یک بیت کوین در ماه معادل مصرف ۶۰۰ کولر گازی ۱۲ هزار اسپلیت خواهد بود.
چگونگی شناسایی مراکز استخراج رمزارز غیرمجاز
او درخصوص چگونگی شناسایی مراکز استخراج رمزارز غیرمجاز در سطح استان خوزستان گفت: شناسایی این مراکز از طریق ماموران قرائت کنتور، گزارشهای مردمی، روشهای داده کاوی، مرکز دادههای کنتورهای هوشمند (MDM)، بازدیدهای میدانی مستمر از شرکت ها، صنایع و نواحی صنعتی، مقایسه مصارف برق امسال با مدت مشابه پارسال، اشتراکهای راکد و نیمه فعال که به تازگی فعال شده اند و مصرف دارند و همچنین از طریق اشتراکهایی که به تازگی افزایش آمپر داشته اند صورت میگیرد.
خوزستانیها چگونه فعالیت رمزارزهای غیرمجاز را اطلاع دهند؟
این مقام مسئول با بیان اینکه به منظور گزارش فعالیت غیرمجاز مراکز رمزارز، هم استانیها میتوانند از طریق شماره تلفنهای ۱۲۱، ۱۵۲۱، ۳۱۱۱ جهت ارتباط با همکاران این شرکت اقدام کنند، تصریح کرد: برای پرداخت پاداش به اطلاع عموم مردم میرساند ۱.۵% مبلغ جریمه تا سقف ۲۰۰ میلیون ریال به عنوان پاداش به شخص گزارش دهنده پرداخت خواهد شد.
از آنجایی که یک سوی کشفیات و دستگیری عاملان استفاده غیرمجاز از دستگاههای رمز ارز با تلاش و همکاری نیروی انتظامی خوزستان صورت میگیرد، با فرمانده انتظامی استان گفت و گویی انجام شد تا جزئیات بیشتری درخصوص فعالیت در این زمینه دریافت و به مخاطبان ارائه شود.
افزایش یک هزار و ۳۰۰ درصدی کشف دستگاههای استخراج رمز ارز
سید محمد صالحی، فرمانده انتظامی خوزستان با اشاره به افزایش یک هزار و ۳۰۰ درصدی کشف دستگاههای استخراج رمزارز دیجیتال در نیمه نخست امسال مقایسه با مدت مشابه پارسال در سطح استان گفت: به منظور شناسایی و برخورد با استفاده کنندگان غیرمجاز این دستگاه ها، ماموران پلیس امنیت اقتصادی خوزستان با همکاری سایر ردههای انتظامی در مدت زمان ۱۸۶ روز از سال ۱۴۰۰، با انجام اقدامات تخصصی و اطلاعاتی در سطح استان، چندین محل بدون مجوز نگهداری و استفاده از دستگاههای استخراج رمز ارز را شناسایی و جمع آنها را در دستور کار قرار دادند.
او با بیان اینکه با اجرای طرح جمع آوری دستگاههای استخراج رمز ارزها در سطح خوزستان ۳ هزار و ۹۵۶ دستگاه ماینر استخراج ارز دیجیتال به ارزش ۷۳۰ میلیارد ریال کشف، ۲۱۲ فقره پرونده تشکیل و ۲۱۰ نفر دستگیر شدند، افزود: همچنین ۲۴ دستگاه خودرو در این رابطه توقیف شده است.
خواندن چنین آمار و ارقامی بزرگی تکان دهنده و شاید وسوسه انگیز باشد، اما آیا افرادی که از این دستگاهها استفاده میکنند، هنگام سودجویی جان و مال مردم و ضرر و زیانهایی که به دلیل قطع برق بر آنها تحمیل میشوند را در نظر میگیرند؟ در این بین دلهای سودجویان خنک میشود از درآمد زیاد، ولی در مقابل، آتش از دل شهروندی زبانه میکشد وقتی وسیله خانگی ضروری مثل کولر یا یخچال بر اثر نوسانات برق میسوزند و دیگر توانایی خرید مجدد آن را ندارد و باید روزها و هفتهها آب گرم بخورند و خود را به نسیم داغ و سوزان بسپارند تا شاید افرادی که از این راه کاسبی میکنند سر عقل بیایند و دست از این کار بکشند.
ارسال دیدگاه