خطر سکته قلبی با مصرف چربیها افزایش مییابد؟
تهران (پانا) - باید در سیاستهای تغذیهای ضمن توجه دادن مردم به مصرف کامل چربیها و پرهیز از مصرف چربیهای بد، بر کامل بودن کربوهیدراتها و استفاده از کربوهیدراتهای سبوسدار در رژیم غذایی تاکید کنیم تا مردم به سمت استفاده از کربوهیدراتهای تصفیه شده نروند.
بهگزارش پورتال به سایت ایران، یافتههای یک مطالعه کوهورت بزرگ و اپیدمیولوژیک شهری و روستایی به چندین دهه سیطره یک دستورالعمل جهانی رژیم غذایی پایان داده است. این مطالعه بزرگ که توسط موسسه تحقیقات سلامت جمعیت در کانادا انجام و در مجله بینالمللی معتبر لنست منتشر شده است، پژوهش های بی شمار پیشین درباره ارتباط مصرف چربی ها با افزایش بیماری های قلبی عروقی و مرگهای ناشی از آن را به چالش کشیده و نیازمند تجدید نظر جدی خوانده است.
بیماریهای قلبی نخستین عامل مرگ و میر در جهان است که عمدتا (۸۰ درصد) کشورهای کم درآمد و دارای درآمد متوسط را تهدید می کند و رژیم غذایی یکی از مهمترین عوامل خطر آن شمرده شده است. محققان در این مطالعه مصرف غذای ۱۳۵ هزار و ۳۳۵ فرد ۳۵ تا ۷۰ سال بدون بیماری های قلبی عروقی از ۱۸ کشور در ۵ قاره جهان شامل کشورهای دارای درآمد پایین، متوسط و بالا را طی هفت سال مورد پیگیری قرار دادند.
شرکت کنندگان بر اساس مصرف مواد مغذی (کربوهیدرات، چربی و پروتئین) و درصد انرژی تامین شده از مواد مغذی طبقهبندی شدند و سپس ارتباط بین مصرف کربوهیدرات و کل چربیها با بیماریهای قلبی عروقی و مرگ و میر و نسبت خطر آن مورد بررسی قرار گرفت. در طول هفت سال مطالعه، ۵ هزار و ۷۹۶ مرگ و ۴ هزار و ۷۸۴ بیماری مهم قلبی عروقی به ثبت رسید و بررسی این تعداد مرگ و بیماری یافته های بی سابقه ای ارائه کرد:
مصرف مجموع چربیهای اشباع و غیراشباع شده با خطر ابتلا به سکته قلبی یا مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی ارتباط ندارد اما مصرف کربوهیدرات بالا (بیش از ۶۰ درصد انرژی) با خطر بالای مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی همراه است
هیچ شواهدی از اثرات مضر مصرف بالای چربی ها بر حوادث قلبی عروقی در این مطالعه به دست نیامد و محدود کردن مصرف کل چربیها به میزان کمتر از ۳۰ درصد انرژی و مصرف چربی اشباع تا کمتر از ۱۰ درصد انرژی اصلا توصیه و حمایت نمیشود.
مطالعه، ضمن تاکید بر محدود کردن مصرف بالای کربوهیدرات و ضرورت مصرف مقدار مشخصی کربوهیدرات برای پاسخگویی به نیاز به انرژی کوتاه مدت در فعالیتهای بدنی ، در عین حال، حذف محدودیتهای فعلی در مصرف چربی را حتی موجب بهبود سلامتی می داند.
مطالعه انجام شده این یافته مهم را نیز ارائه کرده است که خطر بیماریها ی قلبی و سکته مغزی و مرگ و میر ناشی از آن با کاهش مصرف چربی ها افزایش نیز خواهد یافت!
مطالعه جهانی آینده نگر پیش رو، همچنین ارتباط بین مصرف میوه ها، سبزیجات، حبوبات با بیماری های قلبی عروقی و مرگ و میر در ۷ منطقه جغرافیایی جهان را بررسی کرده و نشان داده مصرف سبزیجات خام و نپخته به شدت با کاهش خطر مرگ و میر بر اثر بیماری های قلبی عروقی در ارتباط است. همین ارتباط در مورد مصرف میوه ها و حبوبات با کاهش بیماری های قلبی و عروقی نیز به دست آمده است
در حالیکه در آمریکا و کشورهای اروپایی سبزیجات به صورت خام مصرف می شوند، متاسفانه در کشورهای آسیایی سبزیجات به صورت پخته مصرف میشوند.
این یافتهها تاکید دارند که مصرف سه وعده سبزیجات و میوهها (۳۷۵ گرم در روز) و حتی مصرف متوسط آنها، مزایای بسیاری داشته و باعث کاهش خطر بیماری های قلبی و عروقی می شود.
به گفته دکتر اسماعیلزاده متخصص تغذیه در کشور، مشکل عمده دریافت درشت مغذیها در ایران «کامل نبودن کربوهیدراتهای مصرفی» است. متاسفانه کمتر از ۵ درصد کربوهیدراتهای مصرفی در کشور ما از نوع کامل و سبوس دار بوده و اغلب کربوهیدراتها از اقلام غذایی مانند ماکارونی، نان سفید، کیک، بیسکوئیت، برنج و شیرینی جات دریافت می شوند که فاقد سبوس هستند
در سیاستهای غذایی ایران مردم به مصرف کمتر چربیها تشویق شده اند و مصرف زیاد چربی برای سلامتی خطرآفرین دانسته شده؛ در نتیجه مردم با دریافت کمتر منابع چربی، بیشتر انرژی خود را از کربوهیدراتهای عمدتا تصفیه شده تامین می کنند. امروزمردم ما روغنهای هیدروژنی مصرف می کنند که برای سلامتی مضر است. مردم باید در روش تغذیه به جای استفاده از کربوهیدراتهای بد منابع انرژی خود را از کربوهیدراتهای کامل یا پروتئین ها تامین کنند. باید در سیاستهای تغذیه ای ضمن توجه دادن مردم به مصرف کامل چربی ها و پرهیز از مصرف چربی های بد، بر کامل بودن کربوهیدراتها و استفاده از کربوهیدراتهای سبوس دار در رژیم غذایی تاکید کنیم تا مردم به سمت استفاده از کربوهیدراتهای تصفیه شده نروند.
ارسال دیدگاه