تغذیه شاهکلید تندرستی و سالم بودن جسم و روح افراد است
اردل (پانا) - تغذیه به عنوان شاهکلید تندرستی و سالم بودن جسم و روح افراد از اهمیت زیادی برخوردار است، اما کودکان و نوجوانان به دلیل شرایط جسمی خاص خود و در مسیر رشد قرار داشتن، نیازمند تغذیه مناسبتتر و خود مراقبتی هستند.

خودمراقبتی تغذیهای به این معنی است که فرد به جای مصرف بیرویهی آن دسته از مواد غذایی که یک عامل خطر مهم ابتلا به بیماریهای غیرواگیر و چاقی و کمبود ریزمغذیها میشوند، از غذاهای سلامت محور استفاده کند.
رشد و سلامت بدن با تغذیه سالم ارتباط مستقیم دارد. تغذیه نهتنها بر رشد جسمی و ظاهر انسان تأثیر میگذارد، بلکه بر نحوه احساس و برداشت ما از محیط، خلقوخو و رفتار نیز مؤثر است.
اهمیت وجود برخی مواد مغذی برای بدن بهویژه ویتامینها، مواد معدنی و پروتئینها، آن اندازه ضروری است که در تغذیه و سلامت سلولهای مغز دخالت دارند و بر این اساس میتوان با استفاده از تغذیه مناسب، از بروز برخی نارساییهای عصبی و روانی انسان، پیشگیری کرد.
تغذیه کامل و کافی، باعث شادابی و تندرستی میشود، بر طول عمر مفید انسان میافزاید، ناتوانی و بیماری را کاهش میدهد، زندگی را در نظر انسان خوشایند، سعادتآمیز و رضایتبخش جلوه میدهد و از پیری زودرس پیشگیری میکند و باعث تعادل و تنوع میشود.
تعادل و تنوع غذایی به چه معناست: تعادل به معنی مصرف مقادیر کافی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن است و تنوع یعنی مصرف انواع مختلف مواد غذایی که در هر گروه اصلی غذایی وجود دارد. بهترین راه اطمینان از تعادل و تنوع در غذای روزانه استفاده از هر ۶ گروه اصلی غذایی است که عبارتند از ۱_ نان و غلات ۲_ سبزی ها ۳_ میوه ها ۴_ شیر و فرآوردههای آن ۵_ گوشت و تخم مرغ ۶_ حبوبات و مغز دانهها .
با توجه به این که یکی از مهمترین عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر، تغذیه نامناسب و مصرف زیاد قند، نمک و چربی است که بیشترین علت بروز اضافه وزن و چاقی، بیماریهای قلبی عروقی، دیابت نوع ۲ و برخی از انواع سرطان هاست و ۶۰% بزرگسالان کشور مبتلا به اضافه وزن و چاقی هستند، اصلاح الگوی غذایی و انتخاب جایگزینهای غذایی مناسب اهمیت بسیار دارد.
جایگزینهای غذایی مناسب کدامند؟ به جای مصرف برنج ساده، آن را با حبوبات ترکیب کنید. برای تامین پروتئین بدن، به جای گوشت از تخم مرغ استفاده کنید. بجای نانهای سفید، از نانهایی که سبوس بیشتری دارند استفاده کنید. به جای ماکارونیهای ساده، بهتر است از انواع سبوسدار مصرف شود. به جای سسهای چرب مثل مایونز، از آبلیمو، آبغوره یا ماست کم چرب استفاده نمائید. به جای مصرف شیر و لبنیات پرچرب، از انواع لبنیات پاستوریزه کم چرب استفاده کنید. به جای مصرف فست فودها، بهتر است از غذاهای سنتی ایرانی (انواع آش، حلیم و ...) استفاده کنید و به جای خرید انواع نوشابههای گازدار و آبمیوههای صنعتی، دوغ کم نمک و بدون گاز و کفیر بنوشید.
ارسال دیدگاه