روییدن بذر امید و نشاط از دل دانههای «تمشک»
اهواز (پانا) - این روزها اردوهای طرح «تمشک» با هدف توانمندسازی، مشاوره و مددکاری، شادی و نشاط و کارآموزی همزمان با سراسر کشور در استان خوزستان در حال برگزاری است؛ اردویی که نوید روییدن بذر امید و نشاط از دل دانههای تمشک را میدهد.
نقش مهم دانشآموزان به عنوان آیندهسازان کشور بر هیچ کس پوشیده نیست و در این میان خانه، مدرسه و جامعه سه ضلع اصلی فرآیند آموزش و یادگیری را تشکیل میدهند. همکاری این سه نهاد در تعلیم و تربیت نسل آینده، لازم و ضروری است. این بدان معنا است که نوع و شیوه آموزش به دانشآموزان در جامعه اثر مستقیم به همراه دارد.
در این میان، یکی از راهکارهای آگاهیبخشی به دانشآموزان از طریق افزایش مهارتهای دانشآموزان، برگزاری اردوهای تفریحی است. به اعتقاد کارشناسان فعال در حوزه آموزشی و تربیتی، اثر تربیتی یک اردوی فرهنگی و تفریحی چنان عمیق است که آثار آن تا سالها در ذهن افراد باقی میماند واز همین رو، اردو از هر کار تربیتی مهمتر و عمیقتر است.
بهطور کلی اردو در بروز ویژگیهای شخصیتی افراد، اختلافات فردی، رفتارهای هنجار و نابههنجار، هیجانات و مهار آنها نقش بهسزایی دارد حال زمانی که جامعه هدف دانشآموزان در معرض آسیب اجتماعی باشد، قطعا مساله حساستر و نیازمند بهکارگیری مربیان زبده و استفاده از روشهای علمی است.
در همین راستا سازمان دانشآموزی با هدف ایجاد جرقههای هویتسازی و امیدآفرین در دانشآموزان و ایجاد سوالهای مناسب برای انتخاب مسیرهای رشد، اقدام به طراحی و برگزاری اردوهای تمشک (توانمندسازی، مشاوره و مددکاری، شادی و نشاط و کارآموزی) کردهاست. در واقع هدف از اجرای این طرح، ارتقای چندجانبه دانشآموزان است.
در این طرح بر اساس سهمیه اختصاصی هر استان، دانشآموزان به اردویی هدفمند اعزام میشوند که قرار است در آن مهارتهای مختلف در قالب «سکوها» به دانشآموزان آموزش داده شود. چراکه ورود به اجتماع، نیازمند فراگیری مهارتهای زندگی برای نوجوانان و جوانان است که اردوهای دانشآموزی میتواند یکی از راههای تمرین زندگی محسوب شود.
در استان خوزستان نیز اردوی طرح تمشک با اهداف پیشبینیشده در حال برگزاری است و از همین رو در راستای بررسی میزان موفقیت و همچنین بررسی نقاط ضعف این طرح با مسئولان و کارشناسان این حوزه گفتوگو کردیم تا چراغ راهی برای برگزاری طرحهای مشابه در آینده باشد.
تمشک، فرصتی برای بروز خلاقیت و تقویت اعتماد به نفس
سمیر آلکثیر، مدیر سازمان دانشآموزی استان خوزستان در این خصوص اظهار کرد: «اردوهای ملی سازمان دانشآموزی، فرصتی برای بروز خلاقیتها و تقویت اعتماد به نفس در بین آنان است و در اردوی طرح «تمشک» نیز تلاش شده تا این موارد بهکارگیری شود.»
وی ادامه داد: «اردوی دانشآموزی در واقع یک گام عملی برای آشنایی دانشآموزان در «تجربه کردن یک زندگی» و همچنین کسب مهارتهای لازم در روابط بین فردی است.»
آلکثیر با اشاره به اینکه تلاش شده تا اردوهای طرح «تمشک» بهگونهای طراحی شود که هر دقیقه آن برای دانشآموزان خاطرهساز و ارزشمند باشد، گفت: «قرار است ۲ هزار دانشآموز طرح «نماد» استان خوزستان در قالب طرح «تمشک» به اردو اعزام شوند که بخشی از این اردوها برگزار و مابقی نیز طی روزهای آینده اجرا خواهد شد.»
به گفته وی، حضور مشاوران مجرب و متخصص و برقراری کارگاههای آموزشی، بازیهای تاما، فعالیتهای گروهی و آموزش نجوم، بخشی از برنامههای سازمان دانشآموزی خوزستان در اردوهای تمشک است.
برگزاری اردوی تمشک، حق دانشآموزان طرح «نماد» است
عبدالامام منصوری، معاون پرورشی و تربیت بدنی آموزش پرورش شهرستان کرخه در خصوص تجربه اعزام دانشآموزان به اردوی تمشک بیان کرد: «شاید در ابتدا اهمیت و میزان تاثیرگذاری این اردو برای برخی از همکاران مشخص نبود و آن را مانند سایر اردوها میدیدند اما پس از برگزاری این اردو برای دختران این شهرستان در اردوگاه شهید رجایی دزفول، متوجه تغییرات مثبت دانشآموزان شدیم.»
وی ادامه داد: «تعدادی از این دانشآموزان برای نخستین بار در فضای اردو قرار گرفته بودند و با توجه به فضای شاد، امکان انجام فعالیتهای گروهی برای تخلیه انرژی، وجود مربیان توانمند و باتجربه و همچنین فرصت یادگیری و آشنایی با یک مهارت، تاثیر مثبتی را در دانشآموزان مشاهده کردیم.»
منصوری اظهار کرد: «برگزاری چنین اردوهایی، حق دانشآموزان است؛ چراکه در چنین فضاهایی دانشآموزان به دور از هر تنشی با روی دیگری از زندگی آشنا میشوند. اثرات مثبت این دانشآموزان در برگشت از اردو به میزان قابل توجهی بود که حتی مربیان را تحت تاثیر قرار داده بود.»
یکی از دانشآموزان شرکتکننده در این اردو نیز در گفتوگو با خبرنگار پانا بیان کرد: «این اردو متفاوتتر از اردوهای مدرسهای است. در اردوهای مدرسهای به یک پارک یا فضای سبز میرویم و کنار هم نشینیم و خوراکی میخوریم.»
او ادامه داد: «من فکر میکردم که این اردو هم مانند اردوهای مدرسه است اما اینجا که آمدیم، دیدیم برای ما بازیهای گروهی قرار دادند، میتوانیم آسمان و ستارهها را تماشا کنیم و همینطور یک کلاس آموزشی هم بود.»
این دانشآموز گفت: «امروز خیلی به ما خوش گذشت و تاحدودی انرژی خودمان را تخلیه کردیم.»
تمشک، فرصتی برای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی دانشآموزان است
جهانگیر رشیدیحر، رئیس داره امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیبهای اجتماعی اداره کل آموزش و پرورش استان خوزستان نیز اردوهای طرح تمشک را اینگونه توصیف کرد: «اردوهای طرح تمشک، فرصتی مناسب برای دانشآموزان است. دانشآموزان در مسیر تحصیلی خود ممکن است با مسائل و مشکلاتی مواجه شوند و در این میان، وظیفه ما است که مهارت مقابله با این مشکلات را به آنان آموزش دهیم.»
به گفته رشیدیحر، پژوهشها نشان میدهد که میزان اثربخشی و اثرپذیری آموزش در فضای غیررسمی بیشتر است.
وی ادامه داد: «اردوهای طرح «تمشک» در ۲ بخش مهارتی و تفریحی برگزار میشود. میتوان مهارتهای مختلف همانند مهارت کنترل خشم را در فضای اردویی آموزش داد تا شاهد افزایش اثرپذیری این نوع آموزشها باشیم.»
رئیس اداره امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیبهای اجتماعی اداره کل آموزش و پرورش استان خوزستان تصریح کرد: «در صورت تجهیز اردوگاهها در استان خوزستان میتوان این نوع اردوها را به صورت ۲ تا ۳ روزه نیز برگزار کرد که در این صورت اثرگذاری بازهم بیشتر خواهد شد.»
به گفته کارشناسان، آموزش و پرورش و معلم به عنوان اصلیترین نهاد اجتماعی، بیشترین تاثیر تربیتی را بر یکایک افراد جامعه دارد به شرط آنکه بهموقع و بهجا بتواند کارکرد جامعپذیری و در کنار آن پیشگیری از آسیبهای اجتماعی را در زمان و مکان مناسب بهکارگیری کند. قطعا برگزاری چنین اردوهای هدفمندی، گامی مهم در راستای جلوگیری از بروز آسیب اجتماعی در دانشآموزان است.
تاکنون بیش از یک هزار دانشآموز در استان خوزستان به اردوی دانشآموزی طرح تمشک اعزام شدهاند.
ارسال دیدگاه