روزشمار نیروگاه اتمی بوشهر
بوشهر(پانا)_نیروگاه اتمی در ساحل خلیج فارس قدرت تولید هزار مگاوات برق را داراست. روزشمار نیروگاه اتمی بوشهر را در زیر مشاهده نمایید.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز بوشهر، نیروگاه اتمی بوشهر به عنوان تنها نیروگاه اتمی خاورمیانه تا کنون فراز و نشیب های بسیاری را پشت سر گذاشته است.
سال هزار و سیصدو پنجاه و چهار: یک سال بعد از تاسیس سازمان انرژی اتمی ایران این سازمان با بخش تکنولوژی و تحقیقات سازمان انرژی اتمی آلمان غربی موافقتنامهای برای همکاریهای بلندمدت امضا کرد و درپی آن شرکت " کرافت ورک یونیون " یکی از شرکت های وابسته به " زیمنس آلمان " ساخت دو واحد نیروگاه اتمی هریک به توان اسمی ۱۳۵۰ مگاوات و توان خالص هزار و صد و نود و شش مگاوات را در بوشهر برعهده گرفت .
سال هزار و سیصد و پنجاه و هفت : در شرایطی که حدود هفتاد و پنج درصد از واحد اول و شصت درصد واحد دوم نیروگاه ساخته شده بود با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران ، طرف آلمانی کار بر روی پروژه را متوقف کرد .
دولت ایران از شرکت آلمانی در دادگاه داوری بین المللی شکایت کرد .
اسفند ۱۳۶۰ : بر اساس رای دادگاه بین المللی قرار شد همه قطعات و دستگاههای ساخته شده دو نیروگاه بوشهر تا آن زمان ، به اضافه نیمی از سوخت هستهای به مالکیت ایران درآید و پیمانکار موظف شد که این قطعات را بصورت تحویل در بندر بوشهر ، به ایران تحویل دهد .
دهه شصت : بار دیگر کار در نیروگاه بوشهر از سرگرفته شد اما همزمان با حضور کارشناسان آلمانی در نیروگاه ، حمله موشکی عراق به بخشی از ساختمان نیروگاه بوشهر ، آلمان ها را از ادامه طرح منصرف کرد.
هزار و سیصد و شصت و هشت : با سفر علی اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس جمهور وقت به روسیه ، موافقتنامه همکاری هستهای میان دو کشور تدوین شد.
شهریور هزار و سیصد و هفتاد و یک : موافقتنامه کاملی از همکاریهای هستهای ایران و روسیه امضا شد .
آبان هزار و سیصد و هفتاد و سه: قرارداد تکمیل واحد اول نیروگاه بوشهر بین ایران و روسیه به امضا رسید که به موجب آن قرار شد ساخت نیروگاه تا پایان آذر هزار و سیصد و هفتاد و نه به پایان برسد .
۱۸ دی هزار و سیصد و هفتا دو چهار : این قرارداد میان سازمان انرژی اتمی ایران و شرکت اتم استوری اکسپورت روسیه اعتبار اجرایی پیدا کرد . طرف روس متعهد شد تا سال دو هزار ساخت نیروگاه را به پایان برساند ، همچنین ایران متعهد شده است ، پسماند سوخت نیروگاه هستهای بوشهر را به روسیه بازگرداند .
مبلغ کل قرارداد در این پروژه در ابتدا یک میلیارد و دویست میلیون دلار بود که با گذشت زمان و تجدید نظرها مبلغ این قرارداد ده درصد افزایش یافته است . سوخت نیروگاه بوشهر هم پنجاه و دو میلیون دلار به انضمام کل هزینههای حمل تا محل ساختگاه پیش بینی شده بود .
۱۳۷۶ : در این سال توافق دوم ایران و روسیه برای نیروگاه بوشهر منعقد شد؛ در این زمان دو طرف الحاقیهای به قرارداد قبلی افزودند که طبق آن روسیه متعهد شد تا سال ۲۰۰۲ میلادی نیروگاه را به مرحله راهاندازی برساند.اما این پایان توافقات نبود.
روسیه این بار و در جریان توافق های سوم و چهارم خود با ایران متعهد شد تا ۲۰۰۳ میلادی نیروگاه را تکمیل و به مرحله بهره برداری برساند اما پس از مدتی روسها اعلام کردند که تا ۲۰۰۶میلادی نیروگاه را به مرحله بهره برداری میرسانند.
مهر ۸۲ : روسیه اعلام کرد راه اندازی بوشهر به دلیل مشکلات فنی و نه فشارهای سیاسی یک سال به تعویق افتاده است.
اول شهریور ۸۳ : معاون سازمان انرژی اتمی ایران با اعلام اینکه نیروگاه اتمی بوشهر در سال ۸۵ به بهره برداری میرسد گفت سوخت اولیه نیروگاه آماده حمل به ایران است. تبادل نظر در خصوص ساخت واحد جدید در دستور مذاکرات مقامات دو کشور قرار دارد.
مهر ۸۳ : وزرای خارجه ایران و روسیه در نشستی مشترک از عزم دو کشور برای قرارداد ارسال سوخت هسته ای از روسیه به ایران و عودت سوخت مصرف شده به روسیه خبردادند و اعلام کردند که این قرارداد در مرحله نهایی خود قرار دارد.
اسفند ۸۳ : تهران و مسکو توافقنامهای را امضا کردند که به موجب آن روسیه سوخت نیروگاه اتمی بوشهر را به این شرط تامین میکند که ایران سوخت مصرف شده را به آنان پس بفرستد.
شهریور ۸۴ : روسای آژانس انرژی اتمی ایران و روسیه اعلام کردند که نیروگاه بوشهر را اواخر سال ۲۰۰۶ به بهره برداری می رسانند.
مهر ۸۵ : رییس سازمان انرژی اتمی ایران و رییس آژانس فدرال اتمی روسیه توافق جدیدی را امضا کردند که بر اساس آن مسکو متعهد شد تا ۲۰۰۷ میلادی واحد اول نیروگاه بوشهر را به طور آزمایشی راه اندازی کند و ۶ ماه پس از آن یعنی تا پایان ۲۰۰۷ سوخت نیروگاه را به تهران ارسال نماید.
بهمن ۸۵: بروز مشکلات مالی در پیمانکار روسی موجب شد تا مسوولان اتم استروی اکسپورت اعلام کنند به علت تاخیر در پرداخت اقساط، تغییراتی در برنامه زمانی ساخت نیروگاه صورت میگیرد.
البته معاون امور بین الملل سازمان انرژی اتمی ایران بلافاصله به این ادعای روس ها پاسخ داد و اعلام کرد: ایران هیچ تاخیری در پرداخت مالی قرارداد بوشهر به شرکت روسی نداشته است.
سعیدی خواستار آن شد که نیروگاه در موعد مقرر یعنی شهریور ۸۶ راه اندازی شود.
اسفند ۸۵: معاون امور بین الملل سازمان انرژی اتمی ایران از فراهم شدن مقدمات فنی و حقوقی ارسال سوخت به نیروگاه بوشهر در نیمه دوم اسفند ۸۵ خبر داد.
فروردین ۸۶ : واحدهای پشتیبانی نیروگاه اتمی بوشهر از جمله ساختمانهای مربوط پمپ خانه و پست برق ۴۰۰ کیلو ولتی نیروگاه اتمی بوشهر با حضور معاون اول رییس جمهور به بهره برداری رسید.
تیر ۸۶ : مدیر کل دفتر ایمنی هسته ای کشور گفت در راستای راه اندازی واحد اول نیروگاه اتمی بوشهر، آزمایشهای راکتور تا دو ماه دیگر انجام می شود و کار ساخت نیروگاه تا دو ماه آینده پایان خواهد یافت.
مهر ۸۶ : رییس جمهور روسیه که برای شرکت در نشست کشورهای ساحلی دریای خزر برای نخستین بار به تهران سفر کرده بود گفت تاخیر در کار اتمام نیروگاه اتمی بوشهر سیاسی نیست و مسکو با جدیت به دنبال آن است که این نیروگاه هرچه زودتر به پایان برسد.
پوتین، کشورهای ثالث تامین کننده برخی تجهیزات نیروگاه بوشهر را در ایجاد تاخیرها موثر دانست و افزود روسیه هرگز از تعهدات خود شانه خالی نمیکند و طبق مقررات آژانس بین المللی انرژی اتمی روسیه سوخت را سه ماه قبل از راهاندازی باید تحویل دهد.
مهر ۸۶: محمد البرادعی دبیر کل وقت آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش خود به نقل از منابع روس اعلام کرد سوخت نیروگاه اتمی بوشهر ۲۶ ماه نوامبر برای ارسال به ایران پلمپ میشود
۲۲ آذر۸۶ : رییس اتم استروی اکسپورت از توافق تهران و مسکو درباره تاریخ خاتمه عملیات ساخت و تکمیل نیروگاه بوشهر خبر داد.
۲۶ آذر ۸۶ :بیش از ۸۲ تن سوخت موردنیاز این نیروگاه در هشت مرحله از ۲۶ آذر تا هشتم بهمن همان سال وارد این نیروگاه شد و راه اندازی نیروگاه اتمی بوشهر را وارد مرحله جدیدی کرد.
اردیبهشت ۸۷ : باکو، محموله مربوط به تجهیزات نیروگاه بوشهر را توقیف کرد که به دنبال این اتفاق کفیل دبیر شورای امنیت ملی روسیه به ایران قول داد که این مشکل را بر طرف کند. این تجهیزات شامل عایق های حرارتی مورد استفاده در این نیروگاه بود.
مهر ۸۷ : وزیر امور خارجه که برای پاسخگویی به سوال نمایندگان درباره علت تاخیر در راه اندازی نیروگاه بوشهر به مجلس رفته بود، به نمایندگان گفت: زمان افتتاح نیروگاه نیمه اول سال ۲۰۰۹ تعیین شده است.
اسفند ۸۷: پیش راه اندازی و سوخت گذاری مجازی نیروگاه اتمی بوشهر با حضور کرینکو رییس شرکت دولتی روس اتم و آقای آقازاده رییس سازمان انرژی اتمی ایران آغاز شد.
این مرحله به منظور بررسی عملکرد رآکتور نیروگاه اتمی بوشهر صورت گرفت و به منزله نزدیک شدن این نیروگاه به مرحله بهره برداری بود.
پس از سوخت گذاری مجازی آزمایش هیدرولیکی نیروگاه هسته ای بوشهر هم انجام شد
به گفته آقای شیرازی سرمهندس نیروگاه اتمی بوشهر هدف از بارگذاری سوخت مجازی نیروگاه اتمی بوشهر شبیه سازی کردن شرایط هیدرولیکی مدار نخست برای انجام آزمایش سرد و گرم رآکتور است.
وی انجام این مرحله را از نظر ظاهری و فیزیکی مشابه با سوخت اصلی ذکر کرد.
مرداد ۸۸ : سفیر روسیه در تهران اعلام کرد نیروگاه بوشهر در مرحله عملیات راه اندازی قرار دارد و این مرحله فاز نهایی اجرای طرح این نیروگاه محسوب می شود.
شهریور ۸۸ : رییس سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرد به زودی مهمترین آزمایش این نیروگاه آغاز می شود که طی آن تاسیسات نیروگاه تحت فشار ۲۵۰ اتمسفر مورد بررسی قرار می گیرد.
آذر ۸۸ : انجام تست ۲۵۰ بار نیروگاه اتمی بوشهر
دی ۸۸ : انجام تست ۱۱۰ بار: به گفته مجری طرح نیروگاه اتمی بوشهر آزمایش ۱۱۰ بار مدار دوم نیروگاه در یک روز یک مرحله پس از انجام تست ۲۵۰ بار با موفقیت به پایان رسیده است.
جعفری افزود آزمایش هیدرولیک دستگاهها با افزایش فشار سطح ۱۱۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع یکی از مراحل آماده سازی نیروگاه برای ازمایش آب گرم است که پس از آن قابلیت کاری دستگاههای اصلی و فرعی و سامانه دستگاههای راکتور تایید می شود.
بهمن ۸۸ :تست کره فلزی : هدف از این تست اطمینان از استحکام کره فولادی (فلزی) در شرایط خلإ نسبی ۵ درصد اتمسفر و فشار نسبی ۳۶ درصد مگاپیکسل، همچنین اطمینان از استقامت از کره فولادی در فشار نسبی ۱/۴ اتمسفر، چک کردن آببندی اجزا و قطعات آن در این مراحل و نیز اندازهگیری و محاسبه میزان نشتی مجاز کره فولادی در مراحل مختلف است.
این تست به مدت ۴۰۳ ساعت و ۱۵ دقیقه به انجام رسید.
فروردین ۸۹: انجام تست گرم: مجری طرح نیروگاه اتمی بوشهر گفت با انجام این آزمایش موسوم به تست گرم همه تجهیزات نیروگاه اتمی در شرایط حرارتی بالا موردسنجش قرار می گیرد.
۲۲ خرداد ۸۹ : رییس سازمان انرژی اتمی ایران با اعلام این خبر که مراحل پایانی آخرین تست نیروگاه بوشهر موسوم به تست آب گرم انجام شده است گفت انجام این تست یک ماه زمان برد.
۲۲ مرداد ۸۹: صالحی از انتقال سوخت به ساختمان اصلی نیروگاه و سوختگذاری نیروگاه اتمی بوشهر در هفتهآینده خبر داد و گفت سوخت از محل نگهداری آن به داخل ساختمان اصلی نیروگاه و استخر که در جنب قلب رآکتور آن قرار دارد انتقال دهیم.
۳۰ مرداد ۸۹: انتقال سوخت هسته ای به ساختمان اصلی نیروگاه بوشهر
در این مرحله ، سوخت از محل نگهداریِ تحت نظارت نمایندگان آژانس بین المللی انرژی اتمی ، به ساختمان اصلی و در مجاورت رآکتور منتقل شد و نخستین نیروگاه اتمی جمهوری اسلامی ایران راه اندازی شد.
با استقرار سوخت در این محل ، مرحله بعدی که تزریق سوخت هسته ای در قلب رآکتور است آغاز شده و از آنجا که تزریق سوخت در هر مجتمع سوخت به یک ساعت زمان نیاز دارد و در مجموع صد و شصت و سه مجتمع سوخت باید بارگذاری شود.
این عملیات حدود هفت تا هشت روز زمان نیاز دارد.
۴ آبان ۸۹: عملیات سوخت گذاری نخستین نیروگاه اتمی جمهوری اسلامی ایران با انتقال سوخت به قلب راکتور اتمی بوشهر آغاز شد.
در این آیین که علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان و علاء الدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی حضور داشتند به دنبال نتایج مثبت آزمایش های متعدد در نیروگاه بوشهر عملکرد سیستم های مختلف و ارائه کلیه مستندات به نظام ایمنی هسته ای کشور و اخذ مجوزهای لازم که موید اجرای صحیح عملیات می باشد اولین مجتمع سوخت در قلب راکتور بوشهر قرار گرفت. در این مرحله ۱۶۳ مجتمع سوخت نیروگاه به وزن ۸۲ تن مطابق دستورالعمل های کاری به قلب راکتور منتقل شد تا نخستین نیروگاه اتمی ایران در مدار تولید قرار گیرد. راه اندازی فیزیکی نیروگاه پس از انجام فرایند انتقال سوخت آغاز می شود.
۴ آبان ۸۹: رییس سازمان انرژی اتمی ایران امیدواریم تا سه ماه دیگر برق هسته ای وارد شبکه سراسری شود.
علی اکبر صالحی در نشست با کارکنان نیروگاه اتمی بوشهر و در آستانه آغاز عملیات سوخت گذاری در قلب راکتور این نیروگاه گفت نیروگاه بوشهر از استثنایی ترین نیروگاه های جهان اکنون در مرحله حساس بارگذاری سوخت به قلب راکتور است که جزء آخرین مراحل فرایندی است و امیدواریم تا سه ماه دیگر شاهد انتقال برق تولیدی نیروگاه به شبکه سراسری باشیم.
۱۹خرداد ۹۰: فریدون عباسی رئیس سازمان انرژی اتمی پس از بازدید از روند اجرای مراحل راه اندازی نیروگاه اتمی بوشهر گفت اکنون نیروگاه اتمی بوشهر به مرحله تولید صد مگاوات برق رسیده است و هنوز توربین راه اندازی نشده است و برای تست توربین نیاز به زمان داریم یعنی ابتدا بخار باید به توربین برسد وبعد تست های آن طبق برنامه زمان بندی انجام شود.
وی زمان بهره برداری از نیروگاه بوشهر را آینده نزدیک اعلام کرد و افزود تاکیدی بر اعلام تاریخ ندارم و هرگاه راکتور به ۴۰ تا ۵۰ درصد قدرت خود یعنی ۴۰۰ تا ۵۰۰ مگاوات رسید و برق را به شبکه سراسری وصل کردیم و وزارت نیرو از پایداری آن مطمئن شد بهره برداری از نیروگاه را اعلام می کنیم.
در نیروگاه اتمی بوشهر هزار مگاوات برق تولید می شود که معادل یک چهلم برق تولیدی کشور است .
برق تولیدی این نیروگاه از طریق دو پست دویست و سی و چهارصد کیلوولت به شبکه سراسری منتقل می شود.
۲۱/۶/۹۰
با اتصال ۴۰۰ مگاوات برق تولیدی نیروگاه اتمی بوشهر به شبکه سراسری برق کشور، بهره برداری مقدماتی از نخستین نیروگاه اتمی جمهوری اسلامی ایران آغاز شد.
این مراسم با حضور علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه، مجید نامجو وزیر نیرو ، فریدون عباسی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان و سرگئی اشماتکو وزیر انرژی روسیه و سرگئی کرینکو رئیس شرکت روس اتم آغاز شد.
۹/۶/۹۱
معاون نیروگاهی سازمان انرژی اتمی : نیروگاه بوشهر برای اولینبار به ظرفیت کامل خود رسید.
محمد احمدیان : واحد اول نیروگاه اتمی بوشهر هزار و دو مگاوات برق تولید کرد و به شبکه سراسری متصل شد.
۱/۷/۹۲
پروتکل تحویل موقت نیروگاه اتمی بوشهر به امضای مقامات ایرانی و روسی رسید.
این پروتکل در محل نیروگاه اتمی بوشهر بین آقای احمدیان معاون نیروگاهی سازمان انرژی اتمی کشورمان و لیما رنکو رئیس شرکت اتم استروی اکسپورت پیمانکار روسی سازنده نیروگاه به امضا رسید.
بر اساس این پروتکل نیروگاه اتمی بوشهر در یک دوره گارانتی دو ساله که ۷ هزار ساعت عملکرد نیروگاه اتمی بوشهر خواهد بود نیروهای ایرانی بهره بردرای نیروگاه را بر عهده می گیرند و مهندسان روسی نیز در کنار مهندسان ایرانی حضور خواهند داشت و در صورت نقص رفع نقص می کنند و بعد از دو سال این نیروگاه به طور کامل در اختیار ایرانی ها قرار می گیرد.
آبان ۹۳
توافقنامه ساخت واحدهای دوم و سوم نیروگاه اتمی بوشهر میان ایران و روسیه به امضا رسید.
قرارداد ساخت واحدهای دوم و سوم نیروگاه اتمی بوشهر در آبان ۹۳ بین شرکت مادر تخصصی تولید و توسعه انرژی اتمی ایران و شرکت روسی اتم استروی اکسپورت منعقد شد. موضوع قرارداد شامل طراحی، ساخت و راه اندازی دو واحد راکتور هستهای هر کدام به ظرفیت ۱۰۵۷ مگاوات است.
۲۰/۶/۹۵
نیروگاه اتمی بوشهر رسما به ایران تحویل داده شد.
محمد احمدیان معاون سازمان انرژی اتمی و مدیرعامل شرکت تولید و توسعه انرژی اتمی طی پروتکلی با همتای روس خود سند تحویل کامل واحد اول نیروگاه اتمی بوشهر را به امضا رساند.
۲۰/۶ /۹۵
ساخت واحد دوم و سوم نیروگاه اتمی بوشهر با حضور معاون اول رئیس جمهور آغاز شد.
هر یک از این واحدها هزار و ۵۷ مگاوات برق تولید خواهد کرد.
به گزارش شرکت روس اتم، بهره برداری از دومین واحد نیروگاه بوشهر برای اکتبر ۲۰۲۴ و واحد سوم برای آوریل ۲۰۲۶ برنامه ریزی شده است.
عملیات اجرایی قرارداد در ۸ دی ۹۵ آغاز شد.
۱۰/۵/۹۶
نیروگاه اتمی بوشهر پس از شروع بهره برداری در طبقه (سی )قرار گرفت که بر اساس اقدامات انجام شده برای بهبود سطح ایمنی، اکنون این نیروگاه با یک پله ارتقاء در طبقه (بی) قرار گرفته است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز بوشهر ، انجمن جهانی بهره برداران نیروگاه های اتمی با توجه به اقدامات صورت گرفته توسط شرکت تولید و توسعه انرژی اتمی کشورمان، که عهده دار مسئولیت بهره برداری نیروگاه اتمی بوشهر است، جایگاه این نیروگاه را در ارزیابی خود به لحاظ ضرایب ایمنی به گروه بی ارتقاء داد؛ این در حالی است که این ارتقاء پس از تحویل نهایی نیروگاه از پیمانکار روسی به متخصصین ایرانی تحقق یافته است.
آبان ۹۶
نهم آبان ۹۶ عملیات گوبرداری واحد دوم نیروگاه اتمی بوشهربا حضور مسئولان ایرانی و روسی شروع شد.
فروردین ۹۷
نیروگاه اتمی بوشهر با تولید ۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیون کیلووات ساعت برق در سال ۹۶ تولید و رکوردی جدید در این زمینه از زمان راه اندازی ثبت کرد.
ارسال دیدگاه