گزارش پانا از آسیب‌شناسی کمبود نیروی انسانی در صنایع کشور:

مراکز جوارکارگاهی راهکاری برای تامین نیروی ماهر

تهران (پانا) – نیروی کار آموزش‌دیده و ماهر به طور معمول می‌تواند موجب ارتقای کیفیت تولید در تمامی بخش‌های اقتصادی و از جمله بخش مسکن شود اما در سال‌های اخیر کمبود نیروی ماهر برای تمامی صنایع از جمله بخش مسکن دیده می‌شود. مراکزجوارکارگاهی یکی از راهکارها برای تامین نیروی آموزش‌دیده و ماهر است.

کد مطلب: ۱۵۱۱۳۶۵
لینک کوتاه کپی شد
مراکز جوارکارگاهی راهکاری برای تامین نیروی ماهر

در سال‌های اخیر صاحبان صنایع بحث کمبود نیروی کار ماهر و متخصص را بارها مطرح کرده‌اند. کمبود نیروی انسانی به وضعیتی گفته می‌شود که در آن، تعداد نیروی کار قابل استفاده برای تأمین نیازها و فعالیت‌های مختلف صنعتی یا صنفی بسیار کمتر از نیازها و تقاضاهای موجود است.

 این موضوع می‌تواند در تمامی صنایع یا بخش‌های اقتصادی منجر به مشکلات و محدودیت‌هایی مانند افزایش فشار بر نیروی کار باقیمانده، کاهش تولید و کیفی‌نبودن تولیدات، کاهش توانایی رقابتی، افزایش هزینه‌ها و سربارهای مالی و معضلاتی دیگر شود.در این میان به منظور آموزش برخی نیروها بحث احداث و راه‌اندازی مراکز آموزش جوارکارگاهی مطرح شده است.

مراکز آموزش جوار کارگاهی، مراکزی هستند که به‌ منظور گسترش آموزش‌های فنی‎و‎حرفه‌ای و تأمین نیروی کار ماهر مورد‌ نیاز صنایع، تأسیس و راه‌اندازی می‎شوند و آموزش در آنها با نظارت و هدایت سازمان آموزش فنی‎و‎حرفه‌ای کشور است.

این مراکز با سرمایه و مشارکت یک یا چند کارگاه یا صاحبان صنعت به‌منظور آموزش کارکنانی که می‌خواهند تازه وارد کار شوند یا افزایش مهارت کارکنان شاغل، در محل کارخانه تشکیل می‎شود.

مراکز جوار کارگاهی از لحاظ تجهیزات آموزشی، مستقل از جریان خط تولید بوده ولی مرکز آموزش بین کارگاهی در بین دو واحد تولیدی، به‌منظور آموزش مهارت‌های شغلی توسط صنایع بزرگ ایجاد می‎شود. به طور معمول، مراکز آموزش جوار تحت نظارت کارخانه و در قالب استانداردهای مهارت آموزشی فعالیت می‌کنند.طرحی که با استقبال آموزش و پرورش در زمینه مهارت‌ورزی دانش‌آموزان نیز روبه‌رو شده است.

ایرج رهبر،‌رئیس انجمن انبوه‌سازان مسکن  در گفت‌وگو با پانا با اشاره به اینکه کمبود نیروی ماهر محدود به صنعتی خاص نیست و بخش مسکن  و ساخت و ساز و تولید در آن نیز با این مشکل مواجه است، اظهار کرد:‌«سرمایه‌گذارانی که می‌خواهند به بخش صنعت ورود کرده و در این بخش‌ها سرمایه‌گذاری کنند یکی از دغدغه‌های مهم آنها نبود نیروی انسانی ماهر و متخصص به ویژه در بخش‌های تکنسینی است.»

مسکن

وی تصریح کرد: «یکی از اشکالات این است که به طور معمول فارغ‌التحصیلان دانشگاهی در سطح مهندس هستند و افرادی که هم به صورت تجربی کار می‌کنند در سطح استادکار باقی می‌مانند و تخصص آنها ارتقا پیدا نمی‌کند، بنابراین تقویت سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف صنعتی نیازمند ورود نیروی انسانی متخصص در این بخش و آموزش آنها در سطوح مختلف است.»

رهبر با بیان اینکه صاحبان صنایع به ویژه در بخش مسکن حاضر هستند به نیروهای تکنسینی ماهر حقوق‌های بالا حتی بالاتر از مهندسان پرداخت کنند، عنوان کرد:‌«جانمایی استفاده مناسب از نیروهای کار تکنیسن در کشور ما نیازمند فرهنگ‌سازی است وقتی تکنسین‌ها بدانند حقوق دریافتی آنها از مهندسان نیز بیشتر است و حتی جایگاه شغلی مناسب دارند طبیعی است که از آموزش حرفه و تخصص‌های فنی در دوران آموزش و پرورش و در هنرستان‌ها استقبال مناسبی خواهد داشت.»

وی با تاکید براینکه در پاره‌ای موارد راندمان و بهره‌وری افراد تکنسین از مهندسان نیز بالاتر بوده و برگشت سرمایه برای کسی که آن کار را انجام می‌دهد بیشتر است،‌خاطرنشان کرد:« باید فرهنگ‌سازی لازم به این منظور ایجاد شود و نگاه‌ها به کار و خدمت در جامعه تغییر کند.»

رئیس انجمن انبوه‌سازان مسکن تصریح کرد:‌ «علاوه بر فرهنگ‌سازی باید برنامه‌ریزی لازم در سیستم‌های آموزشی وجود داشته باشد. باید استاندارد لازم آموزشی در کشور موجود  باشد تا نیروهای آموزش‌دیده  آمادگی برای ورود به بخش‌های صنعتی را داشته باشند.»

 

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار