رئیس انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر مطرح کرد:

رفع ناترازی برق به ۲۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز دارد

تهران (پانا)- رئیس انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر اظهار کرد کمبود برق در پیک مصرف، ۱۲ هزار و ۴۳۳ مگاوات بوده که باید ۲۵ هزار مگاوات نیروگاه جدید ایجاد شود و این میزان تولید ۲۰میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد.

کد مطلب: ۱۵۰۵۲۱۲
لینک کوتاه کپی شد
رفع ناترازی برق به ۲۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز دارد

داود مددی در نشستی خبری با بیان اینکه با توجه به ناترازی برق و ضرورت توجه به موضوع سرمایه‌گذاری و اثرات استفاده از تجدیدپذیرها در رفع ناترازی، اظهار کرد: همایشی در ۱۰ و ۱۱ مهرماه برای بررسی دلایل ناترازی و راهکارهای پیش‌رو برگزار می‌شود.اکنون صنایع کشور زیان بسیاری از ناترازی برق دیده‌اند و این امیدواری وجود دارد که با سرمایه‌گذاری، تامین منابع مالی ریالی و ارزی و رفع موانع تولید برق تجدیدپذیرها بتوان طی دو سال آینده کمبود برق را کاهش داد.

مددی عنوان کرد: کمبود برق در پیک مصرف، ۱۲ هزار و ۴۳۳ مگاوات بوده که باید ۲۵ هزار مگاوات نیروگاه جدید ایجاد شود و این میزان تولید ۲۰میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد.حتی اگر تامین شود باز هم به نقطه صفر نخواهد رسید و در کوتاه‌مدت چنین امکانی وجود ندارد.

وی افزود: اگر سالیانه ۲ درصد رشد تقاضای برق وجود داشته باشیم در سال‌های آتی باید ۲.۲ وضع فعلی برق تولید شود.

رئیس انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر گفت: مشکلات متعددی در زمینه تولید برق تجدیدپذیر وجود دارد و برای اینکه ۱۲ هزار مگاوات برق تجدیدپذیر تولید شود نیاز به سرمایه‌گذاری بالایی وجود دارد.

مددی همچنین به مشکلات تأمین حامل‌های سوخت اشاره کرد و افزود: در صورت تولید ۵۰ هزار مگاوات از طریق نیروگاه‌های حرارتی، با کمبود ۶۰ هزار مگاوات برق مواجه خواهیم شد. برای غلبه بر این مشکل، نیازمند سرمایه‌گذاری و فعالیت‌های گسترده‌ای هستیم تا این کمبود را جبران کنیم.

رئیس هیات مدیره انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر ایران تصریح کرد: در برنامه هفتم توسعه، هدف ایجاد ۱۲ هزار مگاوات از منابع تجدیدپذیر تعیین‌شده است که شامل ۱۸۰۰ مگاوات برق خورشیدی و ۶۰۰ مگاوات برق بادی است. برای تحقق این هدف، نیازمند سرمایه‌گذاری ۱.۶۲ میلیارد دلار هستیم، که ۷۰ درصد آن باید از منابع ارزی تأمین شود.

او با اشاره به همایش پیش‌رو که توسط انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر ایران، دهم و یازدهم مهرماه برگزار می‌شود، عنوان کرد که با حضور مقامات مسئول و بحث درباره چالش‌ها و مشکلات، نقش خود را در حل کمبودها ایفا کنند. امیدواریم با همفکری و هم‌افزایی، بتوانیم بر چالش‌های موجود غلبه کنیم و به توسعه پایدار انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور کمک کنیم.

او تأکید کرد: دولت باید تصدی‌گری در حوزه برق و انرژی‌های تجدیدپذیر را کمتر کند تا اعتمادبخش خصوصی تأمین شود. در دولت باید مالکیت سرمایه‌گذار و تولیدکننده بر تولید را به رسمیت بشناسد و جلوی بخشی نگری گرفته شود. همچنین باید مسئله رفع موانع تولید برق را در دستور کار قرار دهد. باید برای تأمین منابع مالی از ظرفیت‌های مختلف استفاده کند. در حال حاضر توزیع ارز در اختیار صمت است و این وزارتخانه، صنایع خود را در اولویت قرار دمی دهد نه برق را. دولت باید ارز وزارت نیرو برای توسعه تجدیدپذیرها را از وزارت صمت تفکیک کند.

در ادامه محمدامین زندی،‌دبیر انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر گفت: کسری برق در تابستان سال گذشته به ۱۸ هزارمگاوات رسید که تامین ان به ۲۰ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد.منابع مالی داخلی محدود است و بانک‌ها به واسطه تسهیلات تکلیفی امکان این تامین را ندارند.بازار سرمایه نیز عمق کافی ندارد و روش تامین منابع مالی به این منظور اهمیت بالایی دارد.

وی با اشاره به ناترازی گاز در کشور، اظهار کرد: نهایت میزانی که می‌توان نیروگاه حرارتی را وارد مدار کرد، تنها ۲۰ هزار مگاوات است بنابراین باید روی نیروگاه‌های تجدیدپذیر حساب باز شود.

زنگنه خاطرنشان کرد: چین روزانه ۱۰۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر را وارد مدار کرده است، یعنی میزان ناترازی ایران در طول ۱۸ روز قابل حل است چراکه این نیروگاه‌ها سریع وارد مدار می‌شوند. چین نیز باوجود اینکه ظرفیت خورشیدی و خاک کناری دارد، تا کنون ۸۱ هزار مگاوات نیروگاه احداث کرده است.

آرش نجفی

وی با تاکید بر اینکه باتوجه به پتانسیل‌های موجود در حوزه تجدیدپذیرها پیش‌بینی می‌شود که دولت ناچار است، بخش اعظمی از تامین انرژی خود را از طریق تجدیدپذیرها تامین کند، گفت: بخش خصوصی می‌تواند سرمایه‌گذاری مردم را جذب کند تنها کافی است دولت واسطه‌گری خود را کاهش دهد.

دبیر انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر درباره صادرات برق توسط تجدیدپذیرها، گفت: چند هاب صادراتی برای صادرات برق وجود دارد، به‌طوری که ایران با ترکیه، عراق، پاکستان و افغانستان امکان تبادل برق را دارد و باتوجه به اینکه بزرگ‌ترین دالان‌های بادی دنیا در شرق ایران قرار دارد، ایران می‌تواند در بخش صادرات اقدامات خوبی را انجام دهد.

زنگنه عنوان کرد: ظرفیت و پتانسیل در این بخش به‌طور گسترده‌ای وجود دارد؛ بخش خصوصی نیز برای ورود به این حوزه‌ها تمایل دارد اما لازم است مطالبات اجرایی شود، در شرایط فعلی تا حد زیادی می‌توان روی پتانسیل بخش خصوصی حساب باز کرد.

دبیر انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر با بیان این‌ که ناترازی ۱۸ هزار مگاواتی معادل تامین برق سه کشور همسایه است، گفت: برای این‌که بتوانیم این میزان ناترازی را برطرف کنیم، به ۲۰ میلیارد دلار منابع مالی نیاز داریم و این در شرایطی است که رشد سالانه نیاز مصرف پنچ تا هفت درصد را لحاظ نکنیم.

زنگنه اضافه کرد: منابع کافی برای این مساله وجود ندارد، بنابراین دولت باید روی تامین منابع مالی برای احداث نیروگاه‌ها کار کنند. علاوه بر این برای تجهیزات نیروگاهی نیز نیاز به واردات داریم که با توجه به کاهش ارزآوری دولت باید ارز مورد نیاز این بخش نیز تامین شود.

به گفته وی براساس برنامه هفتم توسعه سالانه باید ۲۴۰۰ مگاوات نیروگاه احداث کنیم که به یک و نیم میلیارد دلار سرمایه‌‌گذاری نیاز دارد و از این میزان یک میلیارد دلار آن باید ارزی باشد.

دبیر انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر با بیان این‌ که مشکل دیگری که صنعت برق با آن دست و پنجه نرم می‌کند، مساله چند بعدی بودن دولت است، گفت: باید یک تصمیم واحد برای توسعه صنعت برق گرفته شود و دولت از عملکرد جزیره‌ای پرهیز کند.

وی با تاکید بر این‌ که دولت باید منابع سنواتی پایدار پیش‌بینی کند، به طوری که هزینه برق خریداری شده از نیروگاه‌های تجدیدپذیر را پرداخت کند، اظهار کرد: سال گذشته اتفاق خوبی در حوزه تجدیدپذیرها رخ داد که نتیجه آن راه‌اندازی تابلوی سبز در بورس بود.

زنگنه ادامه داد: با این اتفاق دولت دیگر واسطه بین خریدار و فروشنده نبود و بخش تجدیدپذیر برق تولیدی خود را عمدتا به صنایع بزرگ می‌فروخت. لازم است اکنون دولت چنین رویکردی داشته باشد و نقش واسطه‌گری آن را حذف کند.

زندی گفت: همچنین ۷۰ درصد تسهیلات ریالی باید تبدیل به ارز شود و سالانه باد ۲ هزار و ۴۰۰ مگاوات نیروگاه احداث شود و در شرایط تنگنای ارزی این پرسش مطرح است که منابع ارزی آن باید از کجا تامین شود.

وی عنوان کرد: با وجود ابلاغ این مصوبه که قراردادهای خرید تضمینی به عنوان وثیقه پذیرفته شود اما بانک‌ها این مصوبه را اجرایی نمی‌کنند.

وی با اشاره به موضوع زمین برای احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر ، گفت: حتی با پیش‌بینی زمین پروسه طولانی برای اخذ مجوزها وجود دارد و در حالت نرمال یک و نیم سال زمان می‌برد.

وی گفت: همچنین سرمایه‌گذاران به پرداخت پول برق فروخته‌شده از سوی دولت بی‌اعتماد هستند.

زندی خاطرنشان کرد: خریدار تابلوی سبز بورس صنایع است.این تابلوی سبز باید تقویت شود.اگر دولت به این سمت برود که همه خرید تضمینی برق را خود انجام دهد، مشکلات به قوت خود باقی خواهد ماند.

آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی نیز در ادامه این نشست ، عنوان کرد: ۲۴ هزار مگاوات کسری برق در سال آینده وجود دارد و هم در تابستان و هم زمستان ناترازی نسبی برق وجود دارد.معضل گاز نیز همواره وجود داشته است و برای تامین گاز خانگی گاز صنایع هر ساله با قطع مواجه است.

نجفی تصریح کرد: باید هزاران فرآیند پیش‌بینی شود تا باتوجه به مصرف ۷۵ هزار مگاواتی برق از تولید برق تجدیدپذیرها بهره بگیریم.اگر باور داریم کشور پیشرو هستیم باید بتوانیم سرمایه‌گداری‌ها در تجدیدپذیرها و نیروگاه‌های جدید را توسعه دهیم.

نجفی بیان کرد: عدم پرداخت به‌موقع صورت‌حساب‌های پیمانکاران برق موجب ورشکستگی صنعت برق شده است.

وی تصریح کرد: دولت چهاردهم موظف است تولید ۱۰ هزارمگاوات سهم خود را برای تولید برق اجرایی کند.همین حالا سرمایه‌گذار وجود دارد که تجهیزات نیروگاه تجدیدپذیر را تامین کنند.

نجفی گفت: اتاق بازرگانی در نظر دارند تا صنایع با شرکت‌های تجدیدپذیر مشارکت کنند و نیروگاه‌های ۱۰۰۰ و ۲۰۰۰ مگاواتی تولید کنند.

رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران گفت: پیش‌بینی می‌شود برای سال آینده ۲۴ هزار مگاوات کسری برق داشته باشیم؛ برآورد می‌شود در نیروگاه ۱۷ میلیارد دلار سوخت مایع مصرف کنیم. یعنی ما در تابستان و زمستان مشکل سوخت داریم. ناترازی برق هم معضلی پابرجاست.

نجفی گفت: ۶۰ تا ۷۰ روز صنایع پتروشیمی و صنایع فولادی را از گاز محروم می‌کنند تا گاز منازل و گاز مصرفی حرارتی را تأمین کنیم. باید ببینیم در دنیا چه کرده‌اند؟ ما دومین کشور گازخیز دنیا هستیم و از همه جهت مزیت داریم و این وضعیت مشخصاً به‌جز سو مدیریت و عدم دقت به روش‌ها هیچ دلیل دیگری ندارد.

او تصریح کرد: در سال ۱۳۸۸ مقام معظم رهبری به اصلاح الگوی مصرف تأکید کردند. متأسفانه دولت‌های وقت هیچ‌کدام به این توجه نکردند و امروز مجبوریم صرفه‌جویی کنیم و هزاران فرایند تعریف کنیم تا از بحران‌ها گذر کنیم.

رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران یکی از فرایندهای نتیجه‌بخش و مؤثر را انرژی‌های تجدیدپذیر عنوان کرد و افزود: میزان تابش آفتاب در اروپا با ما قابل‌مقایسه نیست ولی به سقف ۵۰ درصد تجدیدپذیر رسیده‌اند ولی ما با مصرف ۷۵ هزار مگاوات برق سالانه درمجموع ۶۰ سال، به ۱۰۰۰ تا ۱۱۰۰ مگاوات تولید برق رسیده‌ایم. درحالی‌که با مدل مالی که مجلس تعریف کرده، باید ۲۴۰۰ مگاوات در مدار می‌آوردیم. سال گذشته امارت در کاپ ۲۸ با یکی از نیروگاه‌ها، ۲ هزار مگاوات بهره‌برداری کرد. در منطقه خودمان ۲۰ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی راه‌اندازی است.

او تأکید کرد: صنعت برق ورشکسته شده و عدم پرداخت به‌موقع صورت‌حساب تولیدکننده‌های برق بسیار مشکل‌آفرین است. دولت چهاردهم موظف است ۱۰ هزار مگاوات برق در چهار سال محقق کند. صورت‌حساب تولیدکننده‌های برق را به‌موقع پرداخت کند و ما باید در این مسیر مطالبه گری کنیم.

نهاد رگولاتوری برق تأسیس شود

در ادامه نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران از نهاد تنظیم‌گر برق و رگولاتوری گفت: انحصار در همه‌جا فارغ از فساد، ناکارآمدی به همراه دارد؛ خرید، فروش، قیمت‌گذاری و توزیع انحصاری است و انحصار به صنعت برق ضربه زده است. باید نهاد رگولاتوری تأسیس شود تا بخشی از مشکلات صنعت برق در پی آن حل شود.

او در ادامه به عدم تحریم حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر اشاره کرد و گفت: بخش خصوصی می‌تواند در این حوزه به تعاملات بین‌المللی موضوع را دنبال کند و تجهیزات انرژی‌های تجدیدپذیر را وارد کند. از طرفی تجارت گواهی کربن هم در این حوزه قابل‌پیگیری است.

رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران تصریح کرد: بخش خصوصی می‌تواند سرمایه‌گذاری مولد کند؛ اما این موضوع پیش‌نیازهایی دارد. دولت باید موانع سرمایه‌گذاری در صنعت برق را رفع کند.


 

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار