دانشگاه تهران در صدر دانشگاههای کشور قرار گرفت؛
جایگاه بینالمللی ۱۱ دانشگاه برتر حوزه علوم زندگی و زمین
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام گفت: بررسی وضعیت ۱۱ دانشگاه کشور در رتبه بندی لایدن سال ۲۰۱۶ حوزه علوم زندگی و زمین نشان میدهد که از لحاظ کمیت تولید علم برتر دانشگاه تهران در جایگاه ۸۴ دنیا قرار دارد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی پانا، محمدجواد دهقانی در توضیح این خبر اظهار داشت: همچنین دانشگاه تهران در بخش مشارکتهای بین دانشگاهی و بینالمللی نیز با کسب رتبه ۱۰۹ و ۱۶۲ دنیا در صدر دانشگاههای کشور و در جایگاه مطلوبی در سطح بینالملل قرار گرفته است.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام افزود: دادههای رتبه بندی لایدن تماما از پایگاه استنادی تامسون رویترز وب آو ساینس (آی.اس.آی) استخراج میشود، اما فقط مجلات هسته در این پایگاه مورد استفاده قرار گرفته که شامل ۷۵ درصد از مجلات برتر آی.اس.آی میشود. کمیت تولید علم بر اساس ۱ درصد، ۱۰ درصد و ۵۰ درصد برتر با توجه به تعداد استنادهای دریافتی مدارک یا همان اثرگذاری آنها انتخاب میشوند. بدین ترتیب مقالات بر حسب تعداد استنادهای دریافتی مرتب سازی و سپس انتخاب میشوند.
به گفته وی، حوزه علوم زندگی و زمین ۳۹ رشته مختلف را شامل میشود که عمدتا شامل علوم کشاورزی، گیاهی، محیط، رفتار، زیست شناسی، بوم شناسی، مهندسی محیط، علوم و فناوری تغذیه، شیلات، جنگلداری، زمین شناسی، باغبانی، میکروبیولوژی، کانی شناسی، قارچ شناسی، اقیانوس شناسی، جانورشناسی، دامپزشکی و منابع آب میشود.
دهقانی تصریح کرد: دانشگاه لایدن شاخصهای مختلفی را مورد سنجش قرار میدهد که عمدهترین آنها شاخص کیفیت یا همان اثرگذاری و همچنین دیپلماسی علمی هستند. از شاخص کیفیت میتوان با عنوان کمیت تولید علم برتر نیز یاد کرد که در این زمینه دانشگاه لایدن کمیت تولید علم هر دانشگاه را در طبقات یک درصد برتر، ده درصد برتر و پنجاه درصد برتر قرار میدهد.
وی اضافه کرد: در رتبهبندی لایدن سال ۲۰۱۶ حوزه علوم زندگی و زمین دانشگاههای تربیت مدرس، شیراز، فردوسی مشهد، صنعتی اصفهان و تبریز نیز در دسته ۵۰۰ دانشگاه برتر دنیا قرار گرفتند. این دانشگاهها به ترتیب رتبههای ۳۰۶، ۳۲۵، ۳۹۰، ۴۳۲ و ۴۹۵ دنیا را کسب کردند. همچنین دانشگاههای علوم پزشکی تهران، صنعتی امیرکبیر، شهیدبهشتی، علم و صنعت ایران و اصفهان نیز به ترتیب رتبههای ۶۰۳، ۶۱۱، ۷۱۴، ۷۱۵ و ۷۲۴ دنیا را کسب کردند.
رتبه دانشگاههای کشور در بین ۷۲۹ دانشگاه برتر بینالمللی در حوزه علوم زندگی و زمین در ۶ شاخص
سرپرست ISC گفت: یک نظام رتبهبندی بیش از هر چیز ابزاری برای تعیین نقاط قوت و ضعف دانشگاهها است. نگاهی به وضعیت رتبه دانشگاههای کشور در نظام رتبهبندی لایدن نشان میدهد هر چند نسبت به سالهای گذشته تعداد دانشگاههای کشور در نظام رتبهبندی لایدن افزایش یافته است و هر چند که دانشگاههای کشور در مسیر ارتقای کیفیت تولیدات علمی قرار گرفتهاند بنحوی که در سال ۲۰۱۵ نسبت به سال ۲۰۱۴ بیشترین میزان رشد در تولید علم برتر از آن جمهوری اسلامی ایران شده است، اما رتبه دانشگاههای کشور در کمیت تولید علم یک درصد، ده درصد و پنجاه درصد برتر پایینتر از رتبه کلی تولید علم برتر کشور است که نشان از نیاز به توجه بیشتر به کیفیت تولیدات علمی کشور دارد. این مساله در خصوص دیپلماسی علمی نیز صادق است.
وی افزود: در حوزه علوم زندگی و زمین دانشگاه علم و صنعت ایران سهم بیشتری از کل تولید علمش در رده کمیت علم برتر ۱ درصد، ۱۰ درصد و ۵۰ درصد برتر قرار گرفته است. این شاخص یک شاخص نسبی است و نشان می دهد که چه سهمی از کل تولید علم دانشگاه در کدام طبقه قرار گرفته است. حدود ۲ درصد از کل تولید علم دانشگاه علم وصنعت در حوزه علوم زندگی و زمین در زمره تولیدات علمی یک درصد برتر دنیا قرار گرفته است. ۱۰ درصد این تولیدات در زمره مقالات ۱۰ درصد برتر دنیا قرار گرفته است و ۴۴ درصد این تولیدات در زمره مقالات ۵۰ درصد برتر دنیا قرار دارد.
ارسال دیدگاه