ثبت جهانی نخستین ساعت آفتابی در هرمزگان
مدیر اداره بنادر و دریانوردی شهید باهنر گفت: همزمان با اعتدال تابستانی، ساعت آفتابی استوایی و حلقه اعتدالی در اطلس بین المللی ساعت های آفتابی، ثبت جهانی شد.
به گزارش پانا؛ محمد محسنی گفت: این ساعت همزمان با طولانی ترین روز سال با درخواست انجمن نجوم خلیج فارس در اطلس جهانی ساعت های آفتابی در کشور ایتالیا با شماره IR۰۹ ثبت شد.
وی خاطرنشان کرد: ساعت آفتابی استوایی و حلقه اعتدالی بندر شهید حقانی با الهام از نماد سازمان بنادرکه شامل سکان کشتی و لنگر می باشد، طراحی و ساخته شده است.
به گفته این مقام مسئول، این سازه نجومی با ارتفاع نزدیک به چهار متر از نوع استوایی با قابلیت نمایش ساعت رسمی ایران و تعیین نیمروز یا همان لحظه اذان ظهر به افق بندرعباس طراحی شده است.
محسنی قابلیت نمایش تقویم را از دیگر ویژگیهای این ساعت آفتابی دانست و گفت: نمایش تقویم در ساعت های آفتابی استوایی معمول نبوده و این قابلیت را می توان منحصر به فرد دانست.
مدیر بنادر و دریانوری شهید باهنر خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین قابلیت های این سازه نجومی کاربرد حلقه اعتدالی برای تعیین اعتدالین و انقلابین یعنی روزهای نخست هر فصل است .
وی اضافه کرد: مشخص کردن روز جهانی دریانوردی 'نهم مهر' برابر با ۳۰سپتامبر در گاه شماری میلادی از دیگر قابلیت های تقویم در این ساعت آفتابی است.
محسنی یادآور شد: این ساعت به سفارش اداره کل بنادر و دریانوردی هرمزگان در رصدخانه دانشگاه کاشان با صرف ۳۰۰ میلیون ریال هزینه ساخته شده است.
گاهشماری ایرانی که دقیقترین گاهشماری جهان به شمار میرود بر اساس تعیین دقیق اعتدال بهاری یا لحظه تحویل سال محاسبه میشود.
گفتنی است، با این ساعت آفتابی استوایی، حلقه اعتدالی پس از حدود ۷۰۰ سال دوباره در ایران احیا شد.
ساعت آفتابی ساخته شده در بندر شهید حقانی بندرعباس یکی از ۱۰۰ ساعت آفتابی ساخته شده در کشور بوده که تنها از میان آنها ۱۰ ساعت ثبت جهانی شده است.
مشابه این ساعت حدود ۷۰۰ سال پیش در رصدخانه مراغه ساخته شد .
تاکنون سه هزار و ۷۵۶ ساعت آفتابی در جهان ثبت شده است.
منبع:میزان
ارسال دیدگاه