رئیس اتاق بازرگانی ایران مطرح کرد
دیپلماسی رها شدهی آب
رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: بخش خصوصی در زمینه شرایط فعلی آب کشور دغدغهها و نگرانیهایی دارد چرا که با وجود کاهش ۵۰ درصدی روانآبهای کشور همچنان شاهد سدسازی هستیم و سرعت بسته شدن چاههای غیرمجاز از حفر چاههای جدید کمتر است.
به گزارش پانا، محسن جلالپور صبح امروز در همایش روز ملی آب به ضرورت توجه و اهمیت به مسئله آب در کشور اشاره کرد و گفت: شاید یکی از دلایل اختصاص یک روز به آب مناسبت و بهانهای باشد تا خاطره و یاد مردم به موضوع اصلاح مصرف آب تلنگری شده و گوش شنوایی برای بازگشت و توجه به این مسئله شود.
جلالپور با بیان اینکه طی سالهای گذشته کارهای خوبی در اتاق بازرگانی ایران در حوزه آب انجام شده، اظهار داشت: تحقیق در حوزه سفرههای آبهای زیرزمینی، مسئله آب در کشورهای دیگر، هشدار نسبت به تنشهای آبی حوزه زایندهرود، تهدیدات آب کشاورزی استان خوزستان و هشدار نسبت به اثرات ناگوار صدور پروانههای چاههای غیرمجاز و سوق دادن کشور به سمت بهرهبرداری بهینه از آب کارهایی بوده که در دفتر آب اتاق ایران انجام شده است.
وی با انتقاد از طرح تعادلبخشی آبهای زیرزمینی که توسط شورای عالی آب انجام شده به دغدغههای بخش خصوصی اشاره کرد و گفت: شورای عالی آب تصمیم به تعادلبخشی آبهای زیرزمینی در قالب ۱۵ پروژه گرفته است که در این طرح باید گفت سرعت بسته شدن چاههای غیرمجاز بسیار پایین است به طوری که در ۱۱ ماهه سال جاری تنها ۷۲۰۰ حلقه چاه بسته شده و اگر بستن چاههای غیرمجاز با این سرعت پیش برود زمان زیادی طول خواهد کشید تا تمام چاههای غیرمجاز بسته شود.
رئیس اتاق ایران این را هم گفت که گفتهها حاکی از آن است که هنوز در کشور چاه غیرمجاز حفر میشود و شاید سرعت آن بیشتر از بسته شدن چاههای قبلی باشد.
جلالپور همچنین اظهار امیدواری کرد تا در جهت اجرای موفق طرح تعادلبخشی آبهای زیرزمینی از مشارکت مؤثر ذینفعان استفاده شود و افزود: در عین حال این نکته را هم باید گفت که بر روی چاههای مجاز کنتور هوشمند نصب شده است که دارای اشکالاتی است و از دقت کافی برخوردار نیست.
وی همچنین به دیپلماسی آب کشور نیز انتقاد کرد و گفت: اثری از فعال شدن دیپلماسی آب کشور در دولت جدید مشهود نیست و معلوم نیست چگونه و با چه مدلی به دنبال حل مسئله تأمین سهم زیست محیطی تالابهای انتهایی رودخانههای دجله و فرات خواهیم بود تا حداقل بخش اعظم مسئله ریزگردها کنترل شود و کماکان تعیین سهمیه و تخصیص آب محیط زیست کشور فقط در حال گفتوگوست و نه تنها تالابها و محیطهای آبی بخش اعظم عرصههای طبیعی نیز در معرض خشکسالی شدید هستند بلکه همه نگران دائمی شدن پدیده ریزگردها هستیم.
رئیس اتاق ایران تصریح کرد: با وجود آنکه گزارشهای رسمی بخش آب کشور حاکی از کاهش ۵۰ درصدی روانآبهای کشور (آبهای سطحی) است، پروژههای سدسازی کماکان ادامه دارد و اثری از اصلاح رویکردهایی که مکرراً در مورد آب عنوان شده مانند اصلاح رویکرد به سمت نرمافزاری و اصلاح ساختار آب نیست و اعمال مدیریت تقاضا و اعمال حکمرانی مناسب در صحنه آب کشور وجود ندارد.
به گفته رئیس پارلمان بخش خصوصی سیاستهای مصرف آب در تولید انواع محصولات با بهرهوری و بازدهی محصولات منطبق نیست و اثری هم از اصلاح این سیاستها دیده نمیشود و حتی اجرای رویکرد سیاست آب مجازی در تولید محصولات با آب کمتر و حمایت از واردات محصولات آببر در برنامهها ملموس نیست.
جلالپور برگزاری روز ملی آب را فرصت مناسبی برای استفاده از نظرات مفید و سازنده گروههای اثرگذار و اثرپذیر در حوزه آب دانست و گفت: روز ملی آب فرصتی است تا مروری بر عملکرد سالانه و اثربخشی اقدامات در حوزه آب داشت.
ارسال دیدگاه