پهلوان عطا احمدی، مدرسه‌سازی از کرمان با آوازه ای جهانی

پهلوان عطا احمدی یکی از خیرین مدرسه ساز از استان کرمان است که خدمت به تعلیم و تربیت را از شغل گرانقدر معلمی آغاز کرد. حمایت های این خیر پرتلاش از آموزش و پرورش نه تنها در کرمان زبانزد خاص و عام است که آوازه اش حتی به آنسوی مرزها هم رسیده است.

کد مطلب: ۴۵۱۰۵۷
لینک کوتاه کپی شد

به گزارش خبرنگار سرویس آموزش و پرورش پانا، عطا احمدی اول آذرماه سال 1315 در یک خانواده روستایی از توابع کوهپایه کرمان به دنیا آمد. حاج محمد احمدی پدر او و مادرش عذرا عراقی که از ایل بختیاری بود از همان کودکی توجه ویژه‌ای به تعلیم و تربیت او داشتند به طوری که با آموزش‌های مادر توانست در 5 سالگی قرآن کریم و دیوان حافظ را بخواند. از همان کودکی علاقه زیادی به ورزش داشت و با راهنمایی‌های پدر وارد ورزش زورخانه‌ای شد.

چند سال بعد خانواده به کرمان نقل مکان کرد و عطا بعد از تحصیلات متوسطه به سبب علاقه زیادی که به معلمی داشت وارد دانشسرای تربیت معلم شد و در سن 18 سالگی به عنوان معلم راهی روستاهای شهرستان رابر شد.

چند سال زندگی در روستاهای محروم این منطقه و تعلیم دانش‌آموزان او را در مسیری قرار داد تا سال‌ها بعد برای آنها مدرسه بسازد. برای رسیدن به کلاس درس گاهی اوقات مجبور بود 8 ساعت پیاده مسیر کرمان به روستاهای اطراف رابر را طی کند ولی هیچگاه خم به ابرو نیاورد. لقب پهلوانی را مردم رابر به او دادند. آنها شاهد کمک‌ها و حمایت‌های معلم روستا به دانش‌آموزانش بودند و هرگاه یکی از آنها از کلاس درس غایب بود بلافاصله بعد از پایان کلاس به خانه او می‌رفت و علت نیامدن او را پیگیری می‌کرد.

سال‌ها بعد برای ادامه خدمت به کرمان منتقل شد و علاوه بر تدریس مدیریت مدارس علوی و فردوسی بر عهده او گذاشته شد. بسیاری از مدیران دولتی و همچنین شخصیت‌های علمی امروز استان کرمان شاگردان آن سال‌های این مدارس بودند و درس زندگی را در کلاس درس عطا احمدی آموختند. محسن جلالی‌پور رئیس اتاق بازرگانی ایران یکی از مسئولانی است که با افتخار از 12 سال شاگردی استاد احمدی می‌گوید.

ساخت 250 مدرسه

ساخت 40 باب مدرسه شهدا در شهر کرمان، تاسیس سرای سالمندان و احداث ساختمان زیبای سنتی آن، درمانگاه خیریه فاطمه زهرا (س)، باغ حضرت ابوالفضل، احداث شهر خوب برای مردمان خوب، ساخت دو اردوگاه بسیار بزرگ به نام شهیدان رجایی و باهنر، احداث ساختمان کلینیک فرهنگیان کرمان، بازسازی مهمانسرای فرهنگیان کرمان از جمله خدمات ارزنده این خیر کرمانی است.

پهلوان عطا 250 مدرسه خیلی بزرگ ساخته و هزاران مشکل مدرسه ای دیگر را در آموزش و پرورش حل کرده است.

احداث جاده کوهستانی بسیار صعب العبور (گدار تیکدر) و خدمت به روستای محل تولدش هینمان، ساخت مدرسه، مسجد، رختشویخانه، سرویس عمومی، استخر شنا، تلفنخانه، پل سازی، برق رسانی از جمله دیگر فعالیت های پهلوان است.


بعد از انقلاب وقتی به دلایلی بازنشسته شد بیل و کلنگ را روی دوچرخه‌اش قرار داد تا در کنار کارگری برای مردم و تأمین هزینه‌های زندگی‌اش در مدرسه‌سازی مشارکت داشته باشد. وقتی مسئولان آموزش و پرورش طی نامه‌ای از او خواستند تا دوباره به کار قبلی خود بازگردد قبول نمی‌کند و از آنها می‌خواهد به جای او دو معلم جوان دیگر را استخدام کنند تا نگران آینده شغلی و تأمین هزینه‌های زندگی‌شان نباشد. عطا احمدی به صورت افتخاری همکاری‌اش را با آموزش و پرورش ادامه داد و 40 باب مدرسه به یاد 40 شهید در همه نقاط شهر کرمان ساخت و خود نیز در کنار کارگران ساختمانی در ساخت مدارس مشارکت کرد. روحیه پهلوانی او باعث شد تا مردم به او اعتماد کنند و سرمایه‌های ساخت مدارس و مراکز خیریه عام المنفعه را در اختیار او قرار دهند.

همچنین برای کمک به افغان‌های آواره، دو مدرسه زیبا و محکم در اردوگاه‌های بردسیر و رفسنجان ساخت. عطا احمدی در این سال‌ها هیچگاه با بودجه دولتی مدرسه نساخت و سرمایه او اعتماد مردم بود.

خانه عطا هم مدرسه شد

عطا احمدی 10 سال بعد از مرگ همسرش خانه‌ای را که در آن زندگی می‌کرد تبدیل به مدرسه کرد و نام همسرش زهرا عراقی را بر آن نهاد. او سال‌ها در اتاق سرایداری مدرسه زندگی می‌کرد و چند سال بعد نیز این اتاق را به مدرسه داد و اکنون در خانه یکی از فرزندانش زندگی می‌کند.

مرگ همسر که در این سال‌ها همدم و همراه او بود تلخ‌ترین اتفاق زندگی‌اش بود. او بعد از مرگ همسر بهترین ساعت‌های زندگی‌اش را خدمت به مردم و بودن در کنار نوه‌هایش می‌داند و هر روز صبح زود برای ساخت مدرسه از خانه بیرون می‌آید. در دولت هاشمی رفسنجانی وقتی نشان درجه 3 خدمت را از ایشان گرفت بلافاصله سکه‌هایی را که به عنوان پاداش دریافت کرده بود در راه مدرسه‌سازی هزینه کرد.

قراردادهای خداوکیلی

قراردادهای او با پیمانکارانی که مسئولیت ساخت مدارس را برعهده دارند در نوع خود بسیار جالب است. او با پیمانکاران قرارداد خداوکیل می‌بندد و آن را در صفحاتی که در اول کتاب قرآن قرار داده است می‌نویسد و قرآن را واسطه قرار می‌دهد تا پیمانکاران کار را بدرستی انجام بدهند.

همچنین در پایان کار برای اطمینان با بستن دریچه‌های راه آب پشت بام، نفوذ ناپذیری پشت بام در زمان بارش باران و برف را بررسی می‌کند و اگر سقف کلاس‌ها نم نداشت کار را قبول می‌کند.

امروز عطا احمدی در آستانه ۸۰ سالگی هنوز هم عاشقانه ساعت 6 صبح در دفترکارش که حالا یک میز چوبی کهنه سفید کوچک هم به آن اضافه شده است، می‌نشیند و زمانی که کارمندان در محل کار حاضر می‌شوند او برای سرکشی طرح‌های مدرسه‌سازی به آنجا می‌رود.

وی خطاب به معلمان و مسوولان آموزش و پرورش می گوید: شما کار دشواری را بر عهده دارید و ادامه داد: یادم می آید وقتی می خواستم شغل معلمی را برای خود انتخاب کنم پدرم گفت، می دانی معلمی یعنی چی؟ یعنی اینکه تو به عنوان یک معلم چراغی را در دست بگیری و دیگران دنبال تو حرکت کنند. مسوولیت شما نسبت به کارمندان سایر ادارات سنگین تر است. سرنوشت شما سرنوشت جامعه را می سازد.

عطا احمدی بعد از بازنشستگی بنیاد نیکوکاری حضرت ابوالفضل العباس (ع) را در اداره کل آموزش و پرورش کرمان راه اندازی کرد.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار