توصیههای طب سنتی برای استفاده از ادویهها
خبرگزاری پانا:اگر دوست دارید با فوت و فن افزودن ادویه ها به غذا بیشتر آشنا شوید، خواندن این مطلب را از دست ندهید.
به گزارش پانا، بیشتر خانم ها از ادویه ها فقط برای طعم دار كردن غذاها استفاده می كنند چرا كه بر این باورند راز خوشمزه شدن غذاها در این چاشنی های گیاهی نهفته است. البته به گفته متخصصان طب سنتی همین ادویه های رنگارنگ كه در قفسه های آشپزخانه ها خودنمایی می كنند، خواص درمانی زیادی هم دارند. با ما همراه باشید تا این چاشنی های گیاهی را به شما معرفی كنیم.
زنجبیل
زنجبیل از قدیم الایام مورد مصرف مردم ایران، هند و چین بوده است. حكمای طب سنتی نیز از این ادویه به عنوان تقویت كننده معده، بادشكن، ضد نفخ، ضد تهوع و داروی طبیعی درمان سرماخوردگی و گلودرد یاد می كنند و به خانم هایی كه از دردهای قاعدگی رنج می برند نیز توصیه می شود در طول دوره عادت ماهانه روزی یك قاشق چایخوری شربت زنجبیل بخورند. همچنین زنجبیل تازه، شربت زنجبیل یا چای زنجبیل در بدن گرما تولید می كند و باعث می شود تا مواد سمی و زائد به صورت عرق از بدن دفع شود.
توصیه سرآشپز: زنجبیل از جمله ادویه هایی است كه طعم غلب و تند و تیزی دارد. بنابراین نباید در مصرف آن زیاده روی كنید. بهترین كاربرد این ادویه در مزه دار كردن گوشت قرمز است. برای این كار باید حدود یك و نیم قاشق چایخوری زنجبیل تازه را رنده كنید و روی نمی كیلو گوشت بمالید تا خوش طعم شود. در مورد تهیه چای زنجبیل هم باید یك قاشق چایخوری پودر خشك زنجبیل و یا دو قاشق چایخوری زنجبیل رنده شده تازه را در داخل قوری ریخته و روی آن آب جوش بریزید و به مدت پنج دقیقه آن را با حرارت ملایم دم كنید و سپس آن را با عسل، شیرین میل كنید. البته یادتان باشد چای زنجبیل هر چقدر بیشتر بماند و دم بكشد، تندتر می شود.
فلفل
تقریباً همه آشپزها هنگام آشپزی از فلفل سیاه و قرمز استفاده می كنند. بله این یك واقعیت است چرا كه این ادویه، محبوب هر ذائقه ای است.
حكمای طب سنتی بر این باورند فلفل، مقوی معده و بادشكن است، درد را كاهش می دهد. برای اعصاب و تقویت حافظه مفید است، خون غلیظ را سبك می كند و استفاده از روغن آن باعث رشد مو و پیشگیری از سفید شدن موها می شود اما مصرف زیاد فلفل به ویژه نوع تند آن برای افراد كم خون و بیماران مبتلا به بیماری های پوستی و ناراحتی های گوارشی می تواند مشكل آفرین باشد.
توصیه سرآشپز: شاید باور نكیند اما رنگ پودر فلفل سیاه و قرمز بیشتر به فرایندی كه در كارخانه ها روی تولید این محصولات انجام می شود، بر می گردد. در واقع ارزش تغذیه ای فلفل های مختلف از فلفل سیاه و قرمز تند و شیرین گرفته تا فلفل دلمه ای های رنگی تفاوت چندانی با هم ندارد.
یك توصیه مهم: اگر می خواهید گوشت قرمز یا مرغ را بپزید، بهتر است پیش از این كار، تكه های گوشت یا مرغ را با پیاز، زردچوبه و مهمتر از همه فلفل سیاه خوب سرخ كنید و بعد آن را بپزید تا گوشت، هم طعم بهتری پیدا كند و هم از نظر ظاهری بافتش را از دست ندهد.
توصیه متخصص: براساس یك پژوهش آلمانی، مصرف فلفل سیاه باعث كاهش دردهای روماتیسمی می شود. این در حالی است كه به گفته پژوهشگران ایتالیایی فلفل قرمز به هضم غذا كمك می كند و در رفع احساس خستگی نیز موثر است.
زردچوبه
زردچوبه به عنوان یكی از كاربردترین ادویه ها در آشپزی ایرانی است؛ به طوری كه تقریباً در طبخ همه غذاها از آن استفاده می كنیم. به گفته حكمای طب سنتی زردچوبه گرفتگی و انسداد صدا را باز می كند، برای تمیز كردن كبد به كار می رود، بهترین داروی ضد تورم است، باعث خشك شدن زخم ها و رفع درد آنها می شود، تب بر است، قرقره كردن آن باعث كاهش دندان درد می شود (اثری مشابه گیاه میخك)، خون را تصفیه می كند و مصرف دم كرده آن تاثیر زیادی در درمان اسهال دارد.
توصیه سرآشپز: اگر می خواهید بوی بد مرغ و ماهی را هنگام طبخ از بین ببرید، زردچوبه بهترین ادویه است اما فراموش نكنید مصرف زیاد آن غذا را تلخ می كند. همچنین هنگام به جوش آمدن برنج و قبل از آبكش كردن می توانید یك قاشق زردچوبه داخل قابلمه بریزید تا پلوی آماده شده خوشرنگ تر شود؛ البته این روش بیشتر در مورد برنج های مخلوط مثل عدس پلو، باقالی پلو و... كاربرد دارد.
توصیه متخصص: براساس پژوهش های متخصصان آلمانی مصرف روزانه زردچوبه در پیشگیری از سرطان های روده، پوست، معده، كبد، ریه و پستان موثر است.
زعفران
بدون شك زعفران یك ادویه كاملاً ایرانی است و همه خانم های كدبانو جزو طرفداران پروپاقرص آن هستند. متخصصان طب سنتی می گویند زعفران اثر مسكن و ضد درد و ضد سرفه دارد، قاعده آور است و باعث تنظیم عادت ماهانه می شود، گردش خون را بهبود می بخشد، خونریزی های بعد از زایمان را كاهش می دهد، قوای جنسی را تقویت می كند و آرامبخش است اما خانم های باردار نباید در مصرف آن زیاده روی كنند چرا كه ممكن است باعث سقط جنین (به ویژه در سه ماهه اول بارداری) شود.
توصیه سرآشپز: تقریباً در همه غذاها می توان از زعفران استفاده كرد اما برای اینكه طعم و عطر زعفران در غذا مشخص باشد باید این ادویه را در آخرین مرحله طبخ به غذا اضافه كنید؛ به جز مواردی كه برای طعم دار كردن مرغ و گوشت برای تهیه جوجه كباب و استیك و... چند ساعت پیش از طبخ استفاده می شود. همچنین زعفران باید در شیشه های دربسته و دور از نور نگهداری شود تا عطر و رنگ خود را از دست ندهد.
توصیه متخصص: براساس پژوهش های محققان ایرانی زعفران خاصیت ضد افسردگی دارد و مصرف هفتگی سه تا چهار فنجان چای زعفرانی نشاط آور است و علائم افسردگی را ۲۵ تا ۳۰ درصد كاهش می دهد.
زیره
زیره از جمله ادویه هایی است كه در بسیاری از غذاها به ویژه غذاهای محلی ایرانی كاربرد دارد. به گفته حكمای طب سنتی، زیره خاصیت ضد نفخ دارد و باعث دفع گاز معده می شود، ضد تشنج است، برای رفع برونشیت و سوءهاضمه مفید است و اشتها را تحریك می كند. البته جوشانده هایی كه با زیره تهیه می شوند در مقایسه با زیره ای كه به مقدار كم به عنوان چاشنی در غذاها استفاده می شود، خواص بیشتری دارند. برای تهیه دم نوش زیره می توانید ۵ گرم زیره را در یك لیتر آب جوش ریخته و به مدت ۱۰ دقیقه دم كنید و با یك قاشق چایخوری عسل طبیعی میل كنید.
توصیه سرآشپز: زیره بهترین ادویه برای طبخ غذاهایی است كه حاوی مواد نفاخ مثل حبوبات هستند؛ بنابراین هنگام طبخ آبگوشت و انواع آش می توانید از زیره برای طعم دار كردن غذا استفاده كنید. البته زیره پلو هم از غذاهای محلی استان كرمان محسوب می شود. كافی است برای یك بار هم كه شده این غذای خوش طعم را امتحان كنید. برای تهیه این غذای مخصوص باید زیره را لابه لای برنج آبكش شده بپاشید (درست مثل شوید هنگام طبخ باقالی پلو) و قطعات مرغ پخته شده را بین لایه های برنج قرار دهید و اجازه دهید تا برنج دم بكشد. سپس پلو را با زعفران و زرشك تزئین كنید و مرغ ها را در همان دیس برنج قرار دهید و سر سفره بیاورید.
توصیه متخصص: محققان بلژیكی می گویند مصرف زیره تاثیر بسزایی در درمان زخم معده دارد و مصرف عصاره این گیاه درد ناشی از ناراحتی های گوارشی را كاهش می دهد.
دارچین
دارچین در گذشته به عنوان شربت خلط آور گرم در نظر گرفته می شد. در حال حاضر نیز حكمای طب سنتی مصرف دارچین را برای بهبود عملكرد اعصاب، درمان تب، سرفه و آبریزش بینی، درمان دردهای عضلانی، كاهش قند خون و درمان كم خونی توصیه می كنند. همچنین دارچین خاصیت ویژه ای هم دارد؛ اینكه ایمنی بدن را افزایش می دهد، ضد میكروب است و اثری مشابه پنی سیلین و آنتی بیوتیك دارد. بنابراین اگر حس كردید كه ضعیف شده اید و قرار است سرما بخورید، مصرف چای دارچین را فراموش نكنید.
توصیه سرآشپز: دارچین یك ادویه عالی برای طعم دادن به گوشت قرمز و شیرینی هاست؛ به طوری كه بوی بد گوشت را از بین می برد و عطر خاصی به شیرینی می دهد. عجیب نیست كه «تارت سیب و دارچین» از جمله خوراكی های پرطرفدار دنیاست. البته نگران نباشید؛ این شیرینی در بیشتر قنادی های ایران هم پیدا می شود!
توصیه متخصص: به گفته محققان انگلیسی، مصرف روزانه ۳/۱ تا ۶ گرم عصاره دارچین، قند خون مبتلایان به دیابت نوع دو را به میزان ۱۸ تا ۲۹ درصد كاهش می دهد.
منبع: افکار نیوز
ارسال دیدگاه