کودکان و نوجوانان، آسیب پذیرترین قشر کاربران اینترنت
تهران (پانا) - والدین باید کودکان زیر پانزده سال را با استفاده از ابزار های کنترل کننده موجود در دنیا کنترل کنند همچنین باید با دادن مشورت نوجوانان بالای پانزده را از آسیب های این فضا آگاه کنند
کودکان و نوجوانان آسیب پذیرترین قشر کاربران اینترنت هستند. اغلب آنها بی تجربه، کنجکاو، احساساتی و از همه مهم تر تنها هستند و درست به همین دلیل هدف خوبی برای مجرمان و تبهکاران اینترنتی محسوب میشوند.
نمیتوان تصور کرد که فرزندان ما بزرگ شوند، رشد کنند، به دانشگاه بروند، وارد حوزههای مختلف شوند اما با کامپیوتر سروکار نداشته باشند و شبکه جهانی (اینترنت) را نشناسند. دنیای امروز دنیای تکنولوژیهای جدید است که چنان با سرعت وارد زندگی بشر شده و راه نفوذ خود را ادامه میدهند که نمیتوان از کنار آنها با بی تفاوتی گذشت بلکه باید با آنها به روش صحیح برخورد کرد تا بیشترین سود و استفاده حاصل آید. همچنان که اثرات مثبت تکنولوژیهای نوین در کیفیت زندگی ما قابل انکار نیست در صورت عدم مدیریت صحیح نیز ممکن است تأثیرات مضر آن بر زندگی کودکان و نوجوانان ما غیرقابل جبران باشد.
ما نمیتوانیم تکنولوژی و اینترنت را از زندگی فرزندمان حذف کنیم، بلکه باید با آنها را به خوبی آموزش دهیم که چگونه از این امکانات برای موارد درست و پیشرفت در زندگی از آن ها استفاده کنند.
یکی از مهمترین عوامل برای تعیین اثر مثبت یا منفی رایانه مدت زمانی است که کودک یا نوجوان از آن استفاده می کند و مسئله دیگر نوع فعالیت هایی است که با آن ها درگیر است. وقتی بچه برای مدت طولانی از روز پای کامپیوتر مینشیند در سایر فعالیتهای تحصیلی، ارتباطی و اجتماعی دچار عقبماندگی میشود.
استفاده زیاد و کنترل نشده از کامپیوتر موجب افزایش وزن، رکود عملکرد اجتماعی- ارتباطی، گوشه گیری، انزوا و غمگینی میشود همچنین بازیهای خشن کامپیوتری کودکان و نوجوانان را مستعد مشکلات رفتاری و پرخاشگری میکند ولی اگر از برنامه های صحیح آموزشی استفاده شود خلاقیت افزایش یافته و فرصتی برای اکتشاف و جستجوگری در اختیار او قرار میگیرد.
البته منظور این نیست که نگذارید فرزندانتان با کامپیوتر بازی کنند، چراکه بسیاری از بازیهایی هم وجود دارند که باعث رشد مغزی آنها میشوند، بازیهای فکری که قدرت حل مسائل مختلف را در فرزند شما تقویت میکند.
ولی باید بر روی مقدار زمان بازی و نوع بازی که فرزندتان انجام میدهد نظارت داشته باشید، گاهی ممکن است فرزند شما به اشتباه و ندانسته بازی انجام دهد که مناسب سنش نباشد، پس باید به جای قطع کامل این کار بر روی آنها نظارت داشته باشید تا فرزندتان بتواند از نکات مثبت این کار بهره مند شود.
آرش وکیلیان، کارشناس فضای مجازی در گفتوگو با پانا در اینباره افزود: «در خصوص آسیبهای فضای مجازی کودکان و نوجوانان به دو گروه تقسیم میشوند. کودکان ده تا پانزده سال گروه اول و نوجوانان پانزده تا بیست سال گروه دوم هستند.»
وی افزود: «نظارت والدین بر کودکان زیر پانزده سال تبعا باید بیشتر بوده و کنترل این گروه نیز آسانتر است زیرا در این سن کودک به دنبال مخفیکردن چیزی از والدین خود نیست. همچنین استقلالطلبی کودکان در این سن هنوز شکوفا نشده است به همین دلیل نوع استفاده که کودکان زیر پانزده سال از فضای مجازی میکنند، کم خطرتر است.»
وکیلیان گفت: «توصیه میشود والدین با ابزارهای لازم کودکان را در این بازه سنی کنترل کرده و با نظارت کافی بر عملکرد کودک در این فضا مشرف باشند.»
این کارشناس ادامه داد: «کنترل نوجوانان بالای پانزده سال کمی سخت است زیرا افراد در این سن احساس بزرگی داشته و زیر بار کنترل شدن نمیروند. توصیه میشود والدین و مدرسه با دادن مشاورههای لازم سواد رسانهای نوجوانان را بالابرده به نحوی که با آسیبهای این فضا آشنا شوند مشورت دادن در این سن بهترین راه ممکن برای کنترل نوجوانان است.»
ارسال دیدگاه