آیا افسردگی والدین سبب افسردگی کودک میشود؟
تهران (پانا) - افسردگی مادران، کودکان را افسرده می کند. بر همین اساس، کارشناسان توصیه میکنند که باید برای پیشگیری، والدین این موضوع را جدی بگیرند، آنها معتقدند افسردگی مادران بر روی کودکان آنها تاثیر زیادی دارد و کودکانی که مادران آن ها افسردگی بعد و یا قبل زایمان را تجربه کردهاند به احتمال ۷۰ درصد در بزرگسالی دچار افسردگی میشوند.
افراد مختلف علائم گوناگونی از افسردگی را تجربه میکنند و همچنین علائم موجود در مردان نسبت به علائم موجود در زنان متفاوت است. مردان به احتمال زیاد احساس خستگی و بیقراری میکنند، علاقهشان نسبت به کار، خانواده و یا سرگرمیها کاهش پیدا میکند و با مشکلات خوابی مواجه میشوند.
بررسیهای جدید نشان میدهد که افسردگی مادران، کودکان را افسرده میکند. بر همین اساس، کارشناسان توصیه میکنند که باید برای پیشگیری، والدین این موضوع را جدی بگیرند، آنها معتقدند افسردگی مادران بر روی کودکان آنها تاثیر زیادی دارد و کودکانی که مادران آن ها افسردگی بعد و یا قبل زایمان را تجربه کردهاند به احتمال ۷۰ درصد در بزرگسالی دچار افسردگی میشوند. بررسیها نشان میدهد شیوه زندگی سالم خانوادهها میتواند خطر ابتلا به افسردگی را در کودکان را کاهش دهد.
از آنجایی که کودکان تمامی رفتارهای والدین خود را منعکس میکنند اگر افسردگی والدین خود را ببیند ناخودآگاه افسرده میشوند.
علیرضا عابدین، روان شناس بالینی در گفت و گو با پانا در این باره گفت: «مادران و پدرانی که افسرده بوده و دائما نگران هستند، فرزندانی افسرده و نگران تربیت میکنند و این امر انکارناپذیر است.»
وی افزود: «وضعیت روانی و اضطراب از طریق نزدیکی فیزیکی میتواند بسیار بر کودک تاثیر بگذارد و و از والد مضطرب به فرزند انتقال یابد.»
عابدین گفت: «در بلندمدت تمامی رفتارهای والدین که الگویی برای کودک خود در محیط هستند، عادت فرزندان می شود و عینا آن رفتار را تکرار میکنند تا جایی که کردار آنها شود.»
این روانشناس گفت: «پدر و مادر افسرده به طور ناخودآگاه کودکان افسرده دارند و حتی اگر فرزندان افسرده هم نشوند تقلید رفتار برای کودک بسیار سخت میشود زیرا کودک نمیتواند رفتار مناسبی را ببیند در نهایت این امر موجب اختلالهای شخصیتی گوناگون برای کودک در آینده میشود.»
در نتیجه والدین باید بدانند آنچه که در جلوی کودک انجام میدهند یا میگویند بر تفکر و رفتار آنها اثر میگذارد چون الگوهای کودک محسوب میشوند. کودکان از طریق تقلیدکردن یاد میگیرند. پتانسیل کودک برای مشاهده و تقلید کیفیت شگفت انگیزی دارد و حتی دانشمندان به این ویژگی کودک الگوپذیری میگویند.
کودکان حرف زدن را از طریق مشاهده و تقلیدکردن یاد میگیرند. همچنین نگرشها، ارزشها، ترجیحات شخصی و حتی برخی از عادات را از این طریق میآموزند. بنابراین والدین بر یادگیری کودکان نفوذ زیادی دارند و لازم است که در مورد رفتار خود به دقت فکر کنند.
ارسال دیدگاه