یک روانشناس پاسخ میدهد؛
تاثیر اعتیاد والدین بر فرزندان زیر ۱۸ سال خود چگونه است؟
تهران (پانا) - یک روانشناس گفت بسیاری از رفتارها در این سن بر اثر تقلید بوده و بازداری پاسخ در این کودکان پایین است یعنی در مقابل لذتهای لحظهای قادر به کنترل خود نیستند.
مهسا ساداتی دکترای روانشناسی کودک درباره تاثیر والدین معتاد بر فرزندان زیر هجده سال خود، گفت: «اعتیاد والدین هم شامل مصرف موادمخدر وهم الکل میشود. بچهها در سنین زیر هجده سال به این دلیل که هنوز کارکردهای اجرایی مغز در آنها شکل نگرفته است، قدرت برنامهریزی و تصمیمگیری پایینی دارند.»
وی افزود: «بسیاری از رفتارها در این سن بر اثر تقلید بوده و بازداری پاسخ در این کودکان پایین است؛ بازداری پاسخ یعنی آنها در مقابل لذتهای لحظهای قادر به کنترل خود نیستند.»
ساداتی ادامه داد: «وقتی محیط خانه آلوده به مواد باشد، بازداری پاسخ در والدین نیز پایین است زیرا آنها میدانند که این کار چه آسیبی برای خود و خانوادهایشان دارد اما نمیتوانند خود را کنترل کنند. بچهها نیز با دیدن این رفتار از والدین و تحت تاثیر آنها، این رفتارها برایشان عادی شده و به سمت مصرف مواد مخدر خواهند رفت.»
وی گفت: «خانوادههایی که مصرف الکل یا مواد مخدر دارند، ممکن است به دو شکل با فرزندان خود رفتار کنند. اول اینکه هیچ واکنشی در برابر رفتن آنها به سمت مواد مخدر نداشته باشند که این رفتار خودش اثرات نامطلوبی در درازمدت دارد.»
این روانشناس ادامه داد: «رفتار دوم این است که آنها را منع کرده و مانع مصرفشان شوند؛ این رفتار نیز به این دلیل که خودشان این فعالیت را انجام میدهند، فایدهای ندارد. علاوه بر این مصرف مواد در خانه باعث میشود اعضای خانه به سمت ناهنجاریهای اخلاقی بروند. مثلا پدر با مصرف مواد پرخاشگر میشود یا حتی در هنگامی که مواد به آنها نمیرسد، رفتارهای ناهنجار مثل برخورد فیزیکی انجام دهند.»
ساداتی افزود: «این روند باعث ایجاد هیجانات منفی در بچهها میشود و حتی اگر به سمت اعتیاد نروند، محیط خانه را ناامن دیده و ترک میکنند. دیده میشود که بعضی از والدین معتاد از فرزندان خود میخواهند که برای آنها مواد تهیه کنند اغلب در این موارد والدین باعث سواستفادههای جنسی، جسمی و روانی از فرزندان خود میشوند.»
ارسال دیدگاه