همکاری ۱۰۰۰ میلیاردی سازمان فضایی با بخش خصوصی
تهران (پانا) - رییس سازمان فضایی ایران با بیان اینکه زمانی که ایران ماهواره امید را پرتاب کرد هیچ کشوری در منطقه این توانمندی را نداشت گفت با بخش خصوصی بیش از هزار میلیارد تومان همکاری دارید.
حسن سالاریه رییس سازمان فضایی ایران در نشست تشریح آخرین دستاوردها و پروژهها در حوزه ماهواره که به مناسبت هفته جهانی فضا در دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار شد، با اشاره به دو دهه فعالیت صنعت فضایی ایران افزود: با شکلگیری سازمان فضایی و تحویل پروژههای فضایی گامهایی برای توسعه این صنعت برداشته شد و در این مسیر فراز و نشیبهایی وجود داشته است.
رییس سازمان فضایی ایران اضافه کرد: در برههای با تزریق منابع خوبی به صنعت فضایی حرکتهای جدی صورت گرفت و در برههای دستخوش مسایل مالی شد و شتاب آن کاهش یافت و بعضاً سیاستهایی در این صنعت اتخاذ شد که به این صنعت آسیب زد.
سالاریه با تاکید بر اینکه رویکرد دنیا به توسعه صنعت فضایی صرفا پرتاب برای اقتدار نیست و پرتاب نشان دهنده قدرت کشورها نیست، ادامه داد: نگاه دنیا به این صنعت، یک صنعت راهبردی برای توسعه کشور خود است و دیگر نباید با این طرز نگاه به دلیل مسایل سیاسی، جلوی این صنعت را گرفت چون موجب عقب ماندگی ما میشود.
رییس سازمان فضایی ایران با اشاره به روند توسعه صنعت فضایی در کشور خاطرنشان کرد: در سال ۱۳۸۷ ایران با پرتاب ماهواره امید در منطقه یک موقعیت منحصر به فرد پیدا کرد؛ چرا که در آن زمان کشوری نبود در این حوزه با ما رقابت کند ولی الان کشوری مانند ترکیه برنامه فضایی منسجم و بلند پروازانهای را تعریف کرده است و پاکستان با همکاری نزدیک با چین آزمایشگاههای فضایی کلاس ۲.۵ تن و خط تولید دوربین با دقت حدود ۲ متر را ایجاد کرده است.
وی با اشاره به برنامه فضایی امارات اظهار کرد: این کشور با همکاری کشورهای غربی سرمایهگذاریهای زیادی برای رسیدن به ماه و مریخ دارد و عربستان که رقیب قدیمی ما به شمار میرود، در این حوزه سرمایهگذاریهایی داشته است.
سالاریه با بیان اینکه قطر سالها است که در زمینه اپراتوری و ماهوارههای رادیو- تلویزیونی درآمد بالایی کسب کرده است ادامه داد: کشور عمان در صورتی که از سایر کشورها عقبتر بوده است مذاکرات خود را با کشورهای غربی و حتی با ایران آغاز کرده است.
وی با بیان اینکه جمهوری آذربایجان ماهوارههای سنجشی و مخابراتی را در مدار دارد و قزاقستان به لطف حضور روسیه پایگاه فضایی بایکونور را دارد.
رییس سازمان فضایی با تاکید بر اینکه همه کشورهای اطراف ایران در حال سرمایهگذاری هستند، اظهار کرد: یکی از مختصات راهبردی در صنعت فضایی کاهش شدید منابع فسیلی در جهان است و منابع انرژی ماورای جو یکی از راهکارهای جدی در این زمینه محسوب میشود و صنایع فضایی در زمینه تامین انرژی از توان خورشید پیشگام بوده است و بازده سلولهای خورشیدی آن از بازده سلولهای خورشیدی مزارع زمینی بیشتر است.
وی با اشاره به شعار امسال هفته جهانی فضا با عنوان «فضا و تغییر اقلیم» گفت: یکی از پارامترهای آن انرژی است و در این زمینه استفاده از منابع سایر کرات به صورت جدی مطرح است. این افسانه و تخیل نیست و موضوعی است که کشورها برنامهریزی کردهاند که تا سال ۲۰۳۰ بهره برداری از انرژی ماه را آغاز کنند. استفاده از منابع انرژی تنها مربوط به ماه نیست بلکه استفاده از منابع سیارکها نیز در دستور کار محققان قرار دارد.
وی به ارتباط صنعت فضایی با مسایل امنیتی اشاره کرد و گفت: سیستمهای زمینی محدودیتهای خاصی از لحاظ کابلکشی دارند ولی در هر جایی نمیتوان فیبر کشید ولی با بهرهگیری از ماهوارهها میتوان پوشش زیادی ایجاد کرد. این پوشش هم امنیت دارد و هم انواع دسترسیها را که از طریق زیر ساختهای زمینی میسر نیست را میتوان امکانپذیر کرد. اینها مزیتهایی است که فضا برای ما فراهم میکند تنها کافی است که از نظر اقتصادی بهینه شود ولی از نظر فناوری امکانپذیر است.
سالاریه با تاکید بر اینکه موضوع فضا را یک موضوع صرفا اقتداری نمیداند و تاکید کرد: فضا در آینده زندگی بشر یک نقطه راهگشا برای رفع بسیاری از معضلات اقلیمی، انرژی و مدیریت منابع به شمار میرود.
رییس سازمان فضایی ایران با اشاره به برخی از رویکردهای جوامع بشری برای پیدا کردن جایگاهی در کرات دیگر ادامه داد: ما در صنعت فضایی در ایران با این نگاه به مسائل فضایی توجه میکنیم که زمانی میتوان در این صنعت موفق شد که همه ظرفیتهای کشور پای کار بیاید و مهمترین ظرفیت ما نیروی انسانی است. در دنیا بر سر نیروی انسانی رقابت وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: سازمان فضایی بالای هزار میلیارد تومان با بخش خصوصی قرارداد دارد و مناقصات دیگری تا پایان سال خواهیم داشت، چرا که معتقدیم حرکت در صنعت فضایی جمعی است و همه ظرفیتها باید پای کار بیایند.
ارسال دیدگاه