کارشناس فضای مجازی در گفتوگو با پانا:
فضای مجازی برای رشد کودکان و نوجوانان طراحی نشده است
باید با فرزندان گفتوگو کرد
تهران (پانا) - یک کارشناس فضای مجازی گفت این فضا برای رشد کودک و نوجوان طراحی نشده است و اساسا هدف از طراحی این شبکهها بنابر اذعان سازندگان آنها، کسب سود است. این موضوع نشاندهنده این است که هدف طراحی این فضا با رشد جسمی و اخلاقی کودک در تضاد است.
حسین حقپناه، کارشناس فضای مجازی در گفتوگو با پانا درباره درستی یا نادرستی محدودکردن فرزندان در استفاده از فضای مجازی توسط والدین، اظهار کرد: «هنگامی که با دید سلامت و رشد به این ماجرا نگاه میکنیم، مهمترین مسئولیت والدین کنترل فرزندان است زیرا این فضا برای رشد طراحی نشده است. اساسا هدف از طراحی این شبکهها بنابر اذعان سازندگان آنها، کسب سود است. این موضوع نشاندهنده این است که هدف طراحی این فضا با رشد جسمی و اخلاقی کودک در تضاد است.»
وی ادامه داد: «در سیاستهای استفاده از این فضاها مواردی ذکر شده است. مثلا رده سنی مناسب برای استفاده از این فضا که توسط هر کاربر قبل از استفاده تایید میشود. یا بسیاری از برنامههایی که در شبکههای اجتماعی وجود دارد، مناسب رده سنی زیر ۱۸ سال نیست.»
حقپناه گفت: «برای همگان واضح است که بسیاری از محتواهای تولیدشده، زننده و نامناسب است. فارغ از این موضوع این محتواها به شیوهای طراحی شده که اعتیادآور است. علاوه بر این برای ایجاد جذابیت در این شبکهها از روشهایی استفاده شده که با رشد فکری نوجوانان در تعارض است. همانند اینکه سلبریتیها در آن فضاها الگو شدهاند.»
این کارشناس بیان کرد: «با در نظر گرفتن همه این موارد نمیتوان به طور مطلق گفت که محدودکردن بچهها در استفاده از فضای مجازی درست است. باید ببینیم که آیا نوجوانان این محدودیتها را بدون ایجاد چالش میپذیرند یا باعث ایجاد چالش بین آنها با والدین میشود.»
وی علت اختلافات را عدم گفتوگوی والدین با نوجوانان دانست و گفت: «علت اینکه بعضی از والدین در محدودکردن فرزندان خود با مشکل مواجه میشوند این است که والدین وارد گفتوگو با نوجوانان نمیشوند. باید قبل از ایجاد صحبت درخصوص محدودیتها، صحبتهایی از جنس گفتوگو باشد. والدین با نوجوانان توافق کنند که فقط و فقط والدین در جایی ورود کنند که آسیب جدی و جبرانناپذیری را برای نوجوان به بار میآورد.»
حقپناه تاکید کرد: «والدین باید درعمل باور کنند که نوجوانان فهم و درک لازم را دارند. گاهی باید والدین در جایگاه شنونده قرار گیرند و از نوجوانان بخواهند که در مصرف رسانهها کنترلشده عمل کنند. لازم به ذکر است این ارتباط یک شبه به وجود نمیآید و باید از کودکی شکل گیرد.»
وی اظهار کرد: «در غیر این صورت اعمال این محدودیتها از سوی والدین بهشدت سخت خواهد شد و همچنین نوجوانان بهدلیل آشنایی با مهارتهای دیجیتال والدین خود را دور میزنند.»
ارسال دیدگاه