گزارش خبری پانا/
ردپای نهادهای متخلف در مرگ پرندگان مهاجر تالاب میانکاله
تهران (پانا) - تلفات پرندگان مهاجر میانکاله وارد چهاردهمین روز خود شده است و بنا به گفته اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران تاکنون ۵ هزار و ۸۱۳ لاشه از تالاب میانکاله جمعآوری شده است. امسال دومین سالی است که مرگ و میر تلخ پرندگان مهاجر در این تالاب به دلیل آنچه که سم بوتولیسم گفته میشود، رخ داده است.
وقوع تلفات غیرعادی پرندگان مهاجر آبزی از جمله چنگر معمولی، فلامینگو، مرغابی و ... در تالاب بینالمللی میانکاله و خلیج گرگان دوباره شدت گرفته است. علیرغم اینکه تعداد زیادی از پرندگان تلف شدهاند و علت این مرگ و میر، سم بوتولیسم عنوان شده است هنوز تحقیقات و بررسیها درباره علت تولید سم بوتولیسم ادامه دارد اما یکی از دلایل و فرضیههای مهم که هم در گزارش دامپزشکی و کمیته مشورتی میانکاله به آن اشاره شده است، ورود میزان قابل توجهی رسوب به تالاب پس از سیل سال گذشته و عریض و عمیق کردن رودها و نهرهای منتهی به میانکاله است. این سم سال گذشته هم موجب مرگ ۴۰ هزار پرنده مهاجر در این تالاب شده بود و امسال بنا به اعلام محیط زیست استان مازندران تاکنون تعداد ۵ هزار و ۸۱۳ قطعه رسیده است.
محمد حیدری، کارشناس محیط زیست در گفتوگو با پانا درباره سم بوتولیسم و مرگ پرندگان مهاجر در میانکاله گفت: «سال گذشته اولین تلفات مشکوک پرندگان مهاجر در جنوب تالاب میانکاله رخ داد و پایشها به منظور علت مرگ و میر پرندگان آغاز شد. نتایجی که منتشر شد این بود که مرگ و میر پرندگان مهاجر در کانون مشخصی رخ داده است و اعلام شد که باکتری «کلوستریدیوم بوتولینوم» علت مرگ این پرندگان است و این باکتری به تولید سم بوتولیسم در بستر تالاب که منابع غذایی پرندگان در آن است، منجر شد.»
وی ادامه داد: «درباره اینکه چرا در تالاب میانکاله سم بوتولیسم تولید میشود هنوز علت مشخصی مطرح نشده است و تحقیقات و بررسیها در این زمینه ادامه دارد اما یکی از فرضیههای مهمی که در گزارش دامپزشکی نیز مطرح شده است، ورود میزان قابل توجهی رسوب به تالاب میانکاله است.»
حیدری با بیان اینکه حضور آلایندهها در تالاب میانکاله محسوس است، گفت: «طبق آنالیز رسوب در پایشهای صورت گرفته در برخی از نقاط میانکاله، فلزات سنگین در نمونههای رسوب یافت شده است که در این پایشها علاوه بر آلومینیوم، میزان آرسنیک موجود در آب میانکاله نیز قابل توجه است اما تعداد بالای تلفات پرندگان مهاجر نیاز دارد که منشایابی آلودگیهای میانکاله دقیقتر انجام شود و سهم انواع آلایندهها مشخص شود.»
این کارشناس محیط زیست تصریح کرد: «آب تالاب میانکاله از منبع خزر و منابع زیرزمینی یا مجموع نهرها و رودخانههای دائمی و فصلی تامین میشود. از طرفی در گستره حریم میانکاله، مزارع پرورش ماهی و شالیکاری وجود دارد که آلودگی سموم و کودهای آن با آبهای زیرزمینی نفوذ میکند و در نهایت به تالاب میرسد.»
وی در پایان تاکید کرد: «در ماجرای مرگ پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله نمیتوان عامل انسانی را نادیده گرفت اما وزارت جهاد کشاورزی برای نظارت بر مزارع اطراف تالاب میانکاله باید ورود کند و مساله را جدی بگیرد.»
ارسال دیدگاه