آغاز غربالگری تنبلی چشم از ۱۵ تیرماه
مدیرکل پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی: آزمایش های ژنتیک برای مددجویان بهزیستی رایگان است
تهران (پانا) - مدیرکل پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی از آغاز غربالگری تنبلی چشم از ۱۵ تیرماه خبر داد و گفت ۱۹۶۰۰ هزار کودک با مشکل تنبلی چشم در سال گذشته شناسایی شدند.
مینو رفیعی در نشست خبری طرح غربالگری بینایی گفت: همه واقف هستند یکی از برنامههای مهم سازمان، غربالگری کودکان سه تا ۶ سال برای جلوگیری از تنبلی چشم است. با توجه به بیماری کرونا تغییراتی در این برنامه انجام شده است. تغییرات در این راستا است که میزان خطر ابتلا را تا حد امکان کاهش دهیم.
مدیرکل پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه این برنامه هر ساله در آبان ماه شروع می شود، گفت: اجرای غربالگری حدود دو الی سه ماه طول میکشید. این برنامه در نیمه اول سال به ندرت و در برخی از استانها به صورت پراکنده اجرا شده است اما با توجه به هشدارهای وزارت بهداشت مبنی بر موج دوم بیماری در نیمه دوم سال کار سختتر میشود و محدودیتهایی ایجاد میکند که در برنامه تاثیر گذار است، از همین رو از ۱۵ تیرماه غربالگری شروع و تا پایان مهرماه تمام میشود.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه برخی استانها در وضع قرمز کرونا قرار دارند و پرخطر هستند پروتکلی تهیه و به استانها ارسال شده است و تاریخ ۱۵ تیرماه آغاز طرح غربالگری اعلام شده است. این اقدام امسال با دستگاه است تا غربالگر هیچ تماسی با بچه نداشته باشد. این دستگاه به گونهای است که فاصله بچه با غربالگر یک متر است و هیچ تماسی برقرار نمیشود و در عرض چند ثانیه غربالگری انجام میشود، در نتیجه میزان خطر کمتر میشود.
به گفته وی، باید یکی از والدین همراه بچه باشد و استفاده از ماسک و موارد بهداشتی از موضوعاتی است که در این پروتکل مشخص شده است.
رفیعی خاطرنشان کرد: استانها باید با ستاد کرونا در استان هماهنگ باشند تا چنانچه مناطق قرمز هستند باید برنامه به تعویق بیفتد و غربالگری در مناطق سفید فقط انجام میشود و اگر استان قرمز باشد ممکن است برنامه در تیرماه اجرا نشود سلامت کودمکان در این غربالگری برای ما بسیار اهمیت دارد. پیشگیری از تنبلی چشم را با شرایط کرونا سازگار کردیم و خانوادهها باید قبل از مراجعه به مراکر خودارزیابی انجام دهند و اگر تب، خستگی و یا سابقه تماس با بیمار کرونایی را دارند دراند تا دو هفته به پایگاهها مراجعه نکنند.
وی تاکید کرد: اگر خانواده هریک از این علائم را داشته باشند باید دو هفته بعد مراجعه کنند و اگر مبتلا شدهباشند تا یک ماه بعد از بهبود مجاز به ورود به پایگاه نیستند و همه این موارد براساس پروتکلهای وزارت بهداشت است و کمیته پیشگیری از بیماری اهی سازمان تدوین کرده و به کل کشور ابلاغ کردهاند و ما تلاش میکنمی هم خدمات را ارائه دهیم و هم از بیماری جلوگیری کنیم.
مدیرکل پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی از غربالگری ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار کودک در سال گذشته خبر داد و گفت: ۱۹۶۰۰ کودک با مشکل تنبلی چشم در سال گذشته شناسایی شده است.
رفیعی تصریح کرد: حدود دو میلیارد تومان برای جراحی چشم کودکانی که با تنبلی چشم مواجه بودند از طرف سازمان بهزیستی پرداخت شده است و ۱۰۰ اپتومتریست و ۲۰ هزار غربالگر با ما همکاری داشتهاند. در طول ۲۳ سال گذشته مجموع غربالگری انجام شده حدود ۴۳ میلیون نفر است که نزدیک به ۳۰۰ هزار کودک با تنبلی چشم شناسایی شدهاند. با این برنامه با مداخله به هنگام از مشکلات بینایی و کمبینایی و نابینایی یک چشم جلوگیری کنیم.
وی در پاسخ به سوال پانا درباره در پوشش بیمهای آزمایشات مربوط به غربالگری ژنتیک توضیح داد: بیمه این آزمایش مربوط به وزارت بهداشت است و اکنون بخشی از این آزمایشات در بیمه محسوب میشود اما بخشی از آن که گران قیمت است بیمه نیست و به همین دلیل در مورد مواردی که آزمایشگاه گران است راهکار کوتاه مدتی در نظر گرفتهایم و برای این بخش یارانه در نظر گرفتهایم که در این راستا خدمات آزمایش ژنتیک برای مددجویان بهزیستی صددرصد رایگان است و درخصوص افراد دیگر کمک هزینه نیز پرداخت میشود.
مدیرکل پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی در پاسخ به سوال دیگر پانا درباره برنامه پیشگیری از معلولیت در مدارس گفت: آموزشهای آگاهی از معلولیت در سال گذشته تا قبل از شیوع کرونا در مدارس به پایان رسید و این برنامه کمتر دچار آسیب شد اما با توجه به اینکه پیشبینی میشود مدارس تعطیلی بیشتری در سال آینده با شروع موج دوم کرونا خواهند داشت، ما مذاکرات بسیار موثری در این خصوص داشتیم تا آموزشهای آگاهی از معلولیتها را در سامانههای آموزش و پرورش از جمله سامانه شاد وارد کنیم و همچنین از روشهای دیگر برای آموزش استفاده کنیم تا مشکیل پیش نیاید.
ارسال دیدگاه