گزارشی درباره صحت و سقم یک ادعا
چرخ ساخت مدارس روی ریل؛ تخصیص ۱۰۰ درصدی بودجه در سازمان نوسازی مدارس در سال ۹۷
تهران(پانا)- کاهش شدید اعتبارات سازمان نوسازی مدارس یکی از انتقادهایی است که از سوی برخی افراد درباره مدیریت یکساله محمد بطحایی بر وزارت آموزش و پرورش مطرح شده است. حتی پیشنهادکنندگان استیضاح او نیز این موضوع را یکی از محورهای استیضاح وزیر در نظر گرفته اند؛ استیضاحی که البته فرصت طرح نهایی پیدا نکرد.
بررسی محتوا و صحت این انتقاد کار چندان سختی به نظر نمیآید و کمی جستوجو در آمار و ارقام میتواند تصویری روشن از عملکرد وزارت آموزش و پرورش در این زمینه ارائه دهد.
آمارها نشان میدهد بودجه سازمان نوسازی در سال ۹۵، ۱۵۰۰ میلیارد تومان بوده است اما میانگین تخصیص اعتبار در این سال چیزی در حدود ۱۰درصد بوده است و به این سازمان در ردیف اعتبارات ملی، ۱۵۰میلیارد تومان اعتبار تخصیص داده شده است. به گفته مسئولان سازمان نوسازی در این سال بسیاری از پروژههای عمرانی متوقف شد و خیران نیز بابت توقف پروژههای مشارکتی گلهمند بودند.
بودچه سازمان نوسازی مدارس در سال ۹۶، ۱۳۶۵ میلیارد تومان بود که از این مقدار ۸۱۰ میلیارد تومان تخصیص پیدا کرد. بودجه تخریب و بازسازی مدارس که از ردیفهای اصلی سازمان نوسازی است نیز در این سال، ۶۳ درصد تخصیص اعتبار از مجلس شورای اسلامی گرفت. در سال ۹۷ رایزنی وزارت آموزش و پرورش و مجلس شورای اسلامی باعث شد که برای اولین بار نه تنها ردیف بودجه تخریب و بازسازی مدارس فرسوده، بلکه ردیف اعتبار پروژههای نیمهتمام خیران نیز تخصیص ۱۰۰ درصدی بگیرد. بودجه سازمان نوسازی مدارس ۱۵۰۰ میلیارد تومان است و بعد از گذشت ۶ ماه از سال، ۱۳۵۰ میلیارد تومان آن تخصیص پیدا کرده است. یعنی با وجود اینکه هنوز شش ماه به پایان سال ۹۷ باقی مانده است، سازمان نوسازی مدارس برای اولین بار ۱۰۰ درصد تخصیص اعتبار گرفته است. این در حالی است که در سالهای گذشته این بودجه در ماههای پایانی سال تخصیص داده می شد و کار اتمام پروژههای عمرانی را به تعویق میانداخت.
رخشانیمهر، رئیس سازمان نوسازی مدارس کشور سال ۹۷ را بهترین سال این سازمان از نظر تخصیص اعتبار و پیشبرد پروژههای عمرانی میداند. او به پانا گفته است: «برای لایحه بودجه سال ۹۷ بند م تبصر ۵ به طور ویژه برای سازمان نوسازی مدارس در نظر گرفته شد و انتشار ۱۰۰۰ میلیارد تومان اوراق مالی اسلامی برای نوسازی مدارس در مجلس شورای اسلامی تصویب شد.»
او ادامه داد: «به غیر از افزایش اعتبارات، در سال ۹۷ شاهد آن بودیم که برای اولین بار تمام ردیفهای سازمان نوسازی تخصیص ۱۰۰درصدی گرفته است. سال ۹۷ یک ردیف جدید نیز در بودجه تحت عنوان تکمیل پروژههای ملی و استانی ایجاد شد که در آن نیز تخصیص اعتبار صد در صدی دریافت کردیم.»
او گفت: «سازمان نوسازی مدارس تا به امروز ۱۳۵۰ میلیارد اعتبار تخصیص گرفته است که این عدد بیسابقه بوده است. مقایسه این عدد با تخصیص ۱۵۰ میلیاردی در سال ۹۵، نشانگر اهمیت نوسازی مدارس برای دکتر بطحایی و وزارت آموزش و پرورش است.»
رخشانی مهر در ادامه صحبت های خود به بودجه سه میلیارد دلاری که در برنامه ششم توسعه برای سازمان نوسازی مدارس در نظر گرفته شده اشاره کرد و گفت: « با وجود افزایش بودجه و تخصیص ۱۰۰ درصدی اعتبار در سال ۹۷، هنوز مشکلات زیادی در حوزه ساخت و یا اتمام پروژه های عمرانی وجود دارد. بودجه ۳میلیارد دلاری مصوب در برنامه ششم توسعه که قرار است از صندوق توسعه ملی به سازمان نوسازی مدارس تعلق گیرد، میتواند بسیاری از مشکلات این سازمان را حل کند.»
بودجه/ سال |
۱۳۹۵ |
۱۳۹۶ |
۱۳۹۷ |
بودجه مصوب |
۱۵۰۰ میلیارد تومان |
۱۳۶۵ میلیارد تومان |
۱۵۰۰ میلیارد تومان |
بودجه تخصیص یافته |
۱۵۰ میلیارد تومان |
۸۱۰ میلیارد تومان |
۱۲۴۳ میلیارد تومان |
پروژه هایی که از رکود خارج شدند
رئیس سازمان نوسازی مدارس کشور امیدوار است که پروژههای عمرانی که در سالهای گذشته به دلیل کمبود بودجه، متوقف شده بودند، تا چند ماه دیگر به مرحله بهرهبرداری برسند.
رخشانی مهر میگوید: «در یکی دو سال گذشته ساخت پروژههایی که به طور مشارکتی بین دولت و خیرین مدرسه ساز آغاز شده بود، به دلیل نبود اعتبارات دولتی متوقف شد که این مساله رنجش خیرین عزیز را به همراه داشت. در ۶ ماه گذشته همه پروژهها از حالت رکود و نیمهتعطیل خارج شدند و با تخصیص کامل اعتبارات، پیشبینی ما این است که تا چندماه آینده، همه این پروژهها افتتاح شوند.»
او ادامه داد: « یکی دیگر از اتفاقات مثبت در سال ۹۷، افزایش ردیف بودجه تکمیل فضاهای آموزشی خیرین بود. بودجه این ردیف در سال ۹۵، حدود ۳۸ میلیارد بود و در سال ۹۶ این رقم به ۲۰۰ میلیارد تومان افزایش پیدا کرد. در سال ۹۷ این رقم به ۳۰۰ میلیارد تومان افزایش پیدا کرد.»
ارسال دیدگاه