ابلاغ دستورالعمل اجرایی المپیادهای علمی کشور؛
ثبتنام المپیادهای علمی دانشآموزی آغاز شد + تمام جزئیات
تهران (پانا) - سیدرضا حسینی رئیس باشگاه دانشپژوهان جوان با صدور بخشنامهای تمام جزئیات اجرایی المپیادهای علمی کشور را اعلام کرد.
بهمنظور فراهم آوردن تسهیلات و امکانات لازم برای شناسایی جذب و تشویق دانشآموزان با استعداد و علاقهمند دستورالعمل اجرایی المپیادهای علمی کشور در سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ که توسط باشگاه دانشپژوهان جوان، مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش و دیگر حوزههای مرتبط ستادی تهیه شده، ابلاغ شد.
مطابق مفاد این دستورالعمل، دانشآموزان مدارس ایرانی خارج از کشور نیز مجاز به ثبتنام و شرکت در آزمونها هستند.
مسئولیت برگزاری دقیق و مطلوب این آزمونها در استان بر عهده مدیرکل آموزش و پرورش و در مدارس ایرانی خارج از کشور بر عهده رئیس مرکز امور بینالملل و مدارس خارج از کشور است.
این آزمونها و دورههای آموزشی المپیادهای علمی ویژه دانشآموزان مدارس دوره دوم متوسطه داخل و خارج از کشور است.
طبق زمانبندی اعلام شده ثبتنام مرحله اول المپیادهای علمی در همین ماه آغاز و آزمونهای مرحله اول در بهمنماه برگزار خواهد شد. پذیرفتهشدگان مرحله اول میتوانند در مرحله دوم المپیادهای علمی که در فروردین ۱۴۰۴ برگزار خواهد شد، شرکت کنند.
زمانبندی آزمونها و دورههای آموزشی المپیادهای علمی
دارندگان مدال نقره المپیاد کامپیوتر سال ۱۴۰۳ (مازاد بر ظرفیت) میتوانند در دوره آموزشی تابستان ۱۴۰۴ المپیاد کامپیوتر شرکت کنند. پذیرفتهشدگان آزمون مرحله دوم (چند برابر ظرفیت) المپیادهای کامپیوتر و فیزیک ملزم به شرکت در آزمونهای تعیین شده از سوی کمیته علمی ذیربط جهت ورود به دوره آموزشی تابستان هستند.
مرحله جهانی المپیادهای علمی
بعد از دوره آموزشی تابستان دوره طلای المپیادهایی که مسابقه جهانی دارند (ریاضی، زیستشناسی، شیمی، جغرافیا، علوم زمین، نجوم و اخترفیزیک، کامپیوتر، ادبی، مدیریت اقتصاد و حکمرانی، هوش مصنوعی و فیزیک) برگزار و طی کلاسهای حضوری و آزمونهای مختلف تیمهای ملی انتخاب میشوند تا در المپیادهای جهانی که معمولاً در تابستان برگزار میشود و زمان دقیق آن توسط کمیتههای جهانی مشخص میشود شرکت کنند.
برنامه زمانی برگزاری المپیادهای مرحله اول
آزمونهای مرحله اول المپیادهای علمی در حوزههای داخل و خارج از کشور بهصورت همزمان برای دانشآموزان پایههای دهم، یازدهم و دوازدهم برگزار میشوند. دانشآموزان پایه دوازدهم صرفا مجاز به شرکت در المپیاد علوم و فناوری نانو هستند و اسامی پذیرفتهشدگان مرحله اول برای شرکت در آزمون مرحله دوم به صورت مکتوب به اداره کل آموزش و پرورش استان و مرکز امور بینالملل و مدارس خارج از کشور ارسال میشوند.
المپیادهای مرحله دوم
این آزمونها همزمان در حوزههای پیشبینی شده در مرکز استانها برگزار خواهد شد و شرکتکنندگان این مرحله، پذیرفتهشدگان آزمون مرحله اول هستند.
*داوطلبان خارج از کشور پذیرفته شده در مرحله اول المپیادهای علمی برای شرکت در مرحله دوم موظف به انتخاب یک حوزه در داخل کشور جهت شرکت در آزمون هستند.
المپیاد مرحله سوم
این مرحله از آزمون ویژه المپیادهای کامپیوتر و فیزیک است و پذیرفتهشدگان آزمون مرحله دوم (چند برابر ظرفیت) المپیادهای کامپیوتر و فیزیک ملزم به شرکت در آزمونهای تعیین شده از سوی کمیته علمی ذیربط جهت ورود به دوره آموزشی تابستان هستند.
دوره آموزشی تابستان
شرکتکنندگان در این دوره، پذیرفتهشدگان نهایی آزمون مرحله دوم المپیادهای علمی کشور هستند؛ شرط دریافت مدال در پایان دوره آموزشی تابستان، شرکت در کلاس و کسب حداقل نمره تعیین شده توسط باشگاه دانشپژوهان جوان و کمیته علمی ذیربط است و لذا هر دانشآموز حداکثر میتواند در یک المپیاد وارد دوره آموزشی تابستان شود، در صورتی که رتبه دانشآموزی در بیش از یک المپیاد در محدوده پذیرش باشد، با توجه به اعلام اولویت توسط داوطلب، رشته با اولویت بالاتر انتخاب خواهد شد.
ظرفیت و تعداد مدالهای دوره آموزشی تابستان ۱۴۰۴
المپیادهایی که سهمیه آزمون سراسری ندارند:
طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی ۱۲ مدال طلا مختص دانشآموزان رشتههای ادبیات و علوم انسانی و علوم و معارف اسلامی است و ۶ مدال دیگر برای دانشآموزان سایر رشتهها مشروط به کسب نمره نفر دوازدهم رشتههای ادبیات علوم انسانی و علوم معارف اسلامی است. به هر تعداد که تعداد کل مدال طلا کمتر از ۱۸ عدد باشد به همان تعداد به تعداد مدال نقره اضافه خواهد شد.
المپیادهایی که سهمیه آزمون سراسری ندارند:
برخی از فعالیتهای دوره آموزشی تابستان المپیاد سواد رسانهای به شکل گروهی برگزار میشود، ممکن است کمیته علمی با توجه به جنسیت نفرات برتر، حداکثر دو نفر به تعداد پذیرفتهشدگان دوره اضافه کند.
*دانشآموزان پایه دهم دارنده مدال نقره تابستان ۱۴۰۳ المپیاد کامپیوتر مازاد بر ظرفیت ۴۰ نفر، بدون شرکت در آزمونهای مرحله اول، دوم و سوم در این دوره، میتوانند شرکت کنند. در ضمن دانشآموزان پایه دهم دارنده مدال برنز تابستان ۱۴۰۳ المپیاد کامپیوتر در صورت پذیرفتهشدن در آزمونهای مرحله اول، دوم و سوم مازاد بر ظرفیت ۴۰ نفر، میتوانند در دوره آموزشی تابستان شرکت کنند.
*دانش آموزان پایه دهم دارنده مدال نقره یا برنز تابستان ۱۴۰۳ المپیاد ریاضی، زیستشناسی، نجوم و اخترفیزیک در صورت پذیرفتهشدن در آزمونهای مرحله اول و دوم، مازاد بر ظرفیت میتوانند در دوره آموزشی تابستان شرکت کنند.
*دانشآموزانی که در دو دوره آموزشی تابستان المپیاد علوم و فناوری نانو شرکت کردهاند، اجازه ثبتنام و حضور برای بار سوم را نخواهند داشت و همچنین در مرحله ورود به دوره آموزشی تابستان در صورت تساوی نمرات دو یا چند دانشآموز در مرز قبولی هر المپیاد، ظرفیت دوره آموزشی تابستان آن المپیاد افزایش پیدا میکند؛ در صورتی که بعد از رسیدگی به درخواست تجدیدنظر دانشآموزی نمره آخرین فرد پذیرفته شده را کسب کند، پذیرفته میشود و ظرفیت دوره افزایش پیدا میکند و اگر به دلایل بالا ظرفیت دوره افزایش پیدا کند، مدالهای برنز به تعداد لازم افزایش مییابد.
دوره آموزشی طلا
شرکتکنندگان این دوره دارندگان مدال طلای کشوری المپیادهایی از جمله ریاضی، زیستشناسی، شیمی، فیزیک، کامپیوتر، جغرافیا، علوم زمین، ادبی، مدیریت اقتصاد و حکمرانی هوش مصنوعی و نجوم و اختر فیزیک هستند که مسابقات جهانی دارند، مدالآوران طلای کشور تا قبل از شروع دوره آمادگی مسابقات جهانی باید در مدرسه محل تحصیل خود حضور داشته باشند و تیم ملی هر المپیاد برحسب حضور دانشپژوهان در دوره و آزمونهای مربوطه، طبق ضوابط کمیته علمی مشخص میشود؛ دانشپژوهانی که عضو تیم ملی نمیشوند، موظفاند در موعد مقرر به مدرسه محل تحصیل خود مراجعه و همانند سایر دانش آموزان ادامه تحصیل دهند.
تعداد اعضای تیمهای ملی جمهوری اسلامی ایران به شرح زیر است:
المپیاد جغرافیا: ۴ نفر، المپیاد ریاضی: ۶ نفر، المپیاد زیستشناسی: ۴ نفر، المپیاد شیمی: ۴ نفر، المپیاد ادبی: ۴ نفر، المپیاد مدیریت اقتصاد و حکمرانی: ۵ نفر، المپیاد علوم زمین: ۴ نفر، المپیاد فیزیک: ۵ نفر، المپیاد کامپیوتر: ۴ نفر، المپیاد نجوم و اختر فیزیک: ۵ نفر، المپیاد هوش مصنوعی: ۴ نفر
شرایط تسهیلات و امتیازات
شرایط عمومی
دانشآموزان باید در سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳- در دوره دوم متوسطه (نظری فنی و حرفهای کاردانش) اشتغال به تحصیل داشته و در صورت دارابودن شرایط اختصاصی میتوانند در بیش از یک آزمون المپیاد شرکت کنند و دانشآموزان در دوره دوم متوسطه وقفه تحصیلی و ترک تحصیل نداشته باشند.
تمامی دانشآموزان پایه دهم دارنده مدال برنز المپیاد کامپیوتر و نقره و برنز سایر المپیادها در دوره آموزشی تابستان ۱۴۰۳، در صورت تمایل به شرکت در آزمون المپیادهای سال جاری ملزم به ثبتنام و شرکت در تمامی مراحل بوده و صرفاً در صورت قبولی به مرحله بعدی راه خواهند یافت.
همچنین مدالآوران المپیاد سوادرسانهای در دوره آموزشی تابستان عضو باشگاه امید شبکه امید سیما شده و از تسهیلات متعددی برای آموزش و ورود به عرصه تولیدات هنری و رسانهای بهرهمند خواهند شد.
**اتباع غیر ایرانی امکان شرکت در آزمون را دارند ولی در صورت کسب مدال امکان استفاده از سهمیه در آزمون سراسری و حق عضویت در تیم ملی جمهوری اسلامی ایران در المپیادهای جهانی را ندارند.
شرایط اختصاصی
المپیادهایی که سهمیه آزمون سراسری دانشگاه دارند:
از سال جاری شرکت دانشآموزان پایه دهم در المپیاد رشتههای ادبی، فیزیک و شیمی از حالت آزمایشی خارج شده و این دانشآموزان امکان ورود به دوره تابستان و دریافت مدال را خواهند داشت.
المپیادهایی که سهمیه آزمون سراسری دانشگاه ندارند:
دانشآموزانی که در پایه دوازدهم مشغول به تحصیل هستند، صرفا مجاز به شرکت در المپیادهای علوم و فناوری نانو هستند.
تسهیلات مدالآوران
دارندگان مدال طلای المپیادهای ادبی، ریاضی، زیستشناسی، شیمی، نجوم و اخترفیزیک، کامپیوتر و فیزیک پس از اخذ دیپلم دوره متوسطه مطابق مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی از شرکت در آزمون سراسری دانشگاهها در زیرگروه مربوط، معاف بوده و برای ادامه تحصیل در رشته انتخابی در زیرگروه مربوط به دانشگاه مورد نظرشان معرفی میشوند، دارندگان مدال طلای ادبی، امکان ادامه تحصیل در رشتههای گروه علوم انسانی و گروه هنر را دارا هستند.
تعداد نفرات دریافتکننده مدال طلای المپیاد ادبی از رشتههای ادبیات و علوم انسانی علوم و معارف اسلامی ۱۲ نفر و سایر رشتهها ۶ نفر هستند که به شرط کسب حد نصاب لازم معرفی میشوند. همچنین دارندگان مدال طلای المپیادهای علمی جهانی ریاضی، فیزیک و کامپیوتر امکان ادامه تحصیل در رشتههای گروه پزشکی را دارا هستند.
تعداد دریافتکنندگان مدال طلا که شامل معافیت از شرکت در آزمون سراسری دانشگاهها هستند به شرح زیر است:
المپیاد ادبی: ۱۸ نفر، المپیاد ریاضی: ۱۲ نفر، المپیاد زیستشناسی: ۸ نفر، المپیاد شیمی: ۸ نفر، المپیاد فیزیک: ۱۰ نفر، المپیاد کامپیوتر: ۸ نفر، المپیاد نجوم و اخترفیزیک: ۱۰ نفر
تعداد دریافتکنندگان مدال طلای کشوری المپیادهای جدید که فاقد امتیاز معافیت از شرکت در آزمون سراسری دانشگاهها هستند به شرح زیر است:
المپیاد مدیریت اقتصاد و حکمرانی: ۱۰ نفر، المپیاد جغرافیا: ۸ نفر، المپیاد سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی: ۸ نفر، المپیاد علوم زمین: ۸ نفر، المپیاد علوم و فناوری نانو: ۸ نفر، المپیاد سواد رسانهای: ۸ نفر و المپیاد هوش مصنوعی: ۸ نفر
امتیازات ورود به دانشگاه
وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای دارندگان مدالهای طلا، نقره و برنز المپیادهای ادبی، ریاضی، زیستشناسی، شیمی، فیزیک، نجوم و اخترفیزیک و کامپیوتر، تسهیلاتی جهت ورود به دانشگاه بعد از شرکت در آزمون سراسری در نظر گرفته است. وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی دارندگان مدالهای طلا، نقره و برنز المپیادهای فوق در صورت شرکت در آزمون سراسری و کسب حد نصاب ۸۰٪ نمره آخرین فرد پذیرفتهشده در گزینش آزاد، در هر کد رشته محل تحصیل، به صورت ۱۰% ظرفیت پذیرش کنکور سراسری معرفی میشوند.
منابع آزمونها
المپیادهایی که سهمیه آزمون سراسری دانشگاه دارند:
فرایند ثبت نام مرحله اول المپیادها به شرح زیر است:
زمان ثبتنام
ثبتنام مرحله اول المپیادها از روز چهارشنبه تاریخ ۱۴۰۳/۰۹/۷ تا پایان روز چهارشنبه تاریخ ۱۴۰۳/۰۹/۱۴ انجام میشود.
نحوه ثبتنام
ثبتنام در المپیاد صرفاً به صورت اینترنتی بوده و به این منظور علاقهمندان داخل و خارج از کشور میتوانند در زمان مقرر با مراجعه به نشانی my.medu.ir اقدام کنند. مبلغ ثبتنام برای هر المپیاد ۱/۱۰۰/۰۰۰ ریال (معادل یکصد و ده هزار تومان) است که صرفاً از طریق درگاه پرداخت الکترونیکی سامانه ثبتنام دریافت میشود.
ثبتنام آزمون مرحله دوم المپیادها
پذیرفتهشدگان مرحله اول بدون نیاز به ثبتنام مجدد میتوانند در آزمون مرحله دوم المپیادهای علمی شرکت کنند.
دوره آموزشی تابستان ۱۴۰۴ المپیادها
پذیرفتهشدگان مرحله دوم المپیادهای علمی برای اطلاع از چگونگی شرکت در دوره آموزشی تابستان ۱۴۰۴ میتوانند به نشانی ysc.medu.ir و کانال شاد باشگاه دانشپژوهان جوان مراجعه کنند.
ارسال دیدگاه