یک متخصص تغذیه در گفتوگو با پانا تشریح کرد:
تغذیه مناسب دانشآموزان در مدرسه چگونه باید باشد؟
تهران (پانا) - یک متخصص و پژوهشگر حوزه تغذیه ضمن تشریح مواد غذایی مفید و موثر در داشتن یک وعده غذایی مغذی در مدرسه، مصرف کربوهیدراتها را عامل عملکرد خوب مغز در یادگیری دانست.
محمدباقر ملجایی در گفتوگو با پانا با بیان اینکه مهمترین عضو بدن در یادگیری «مغز» است و برای عملکرد آن باید تغذیه مناسبی داشته باشیم گفت: «تامینکننده انرژی مغز گلوکز یا قند خون است که قند خون در عملکرد مغز نقش موثر و تاثیرگذاری دارد و عامل اصلی آن محسوب میشود و افرادی که مشغول تحصیل هستند یا بهطور کلی انسانها برای اینکه عملکرد مناسب ذهنی داشته باشند باید در فواصل زمانی مختلف از طریق مواد غذایی، کربوهیدراتها را دریافت کنند؛ این کربوهیدراتها در گردش خون و پس از جذب به دستگاه گوارش به گلوکز تبدیل و به سیستم عصبی میرسد و برای تامین سوخت سیستم عصبی تاثیرگذار است و تامین سوخت را انجام میدهد.»
دانشآموزان برای داشتن عملکرد مناسب ذهنی، باید در فواصل زمانی مختلف از طریق مواد غذایی، کربوهیدراتها را دریافت کنند
این متخصص و پژوهشگر حوزه تغذیه افزود: «در کنار کربوهیدراتها، پروتئینها نقش اساسی در عملکرد هورمونهای بدن را دارد و همچنین سایر مواد مغذی مثل ویتامینها و مواد معدنی شامل ویتامینهای گروه B، اسیدهای چرب امگا سه، آهن، روی و زینک میشود و تمام این موارد در عملکرد سیستم عصبی تاثیرگذار هستند.»
وی با تاکید بر داشتن رژیم غذایی مناسب در فواصل تحصیلی گفت: «رعایت رژیم غذایی متنوع که شامل همه گروههای غذایی باشد از جمله مواردی است که قشر محصل باید درنظر داشته باشند و در رژیم غذایی خود با تاکید بر مواد غذایی که از نظر مواد مغذی غنی هستند مانند نانهای سبوسدار، پروتئینهای باکیفیت (پروتئین تخممرغ و پروتئینهای حیوانی) میتوانند در داشتن یک رژیم غذایی سالم موفق باشند.»
ملجایی ادامه داد: «دانشآموزانی که در شیفت صبح به مدرسه میروند باید قبل از خروج از خانه حتما وعده صبحانه خود را میل کنند بطوری که یک صبحانه ساده و سبک میتواند در روند تحصیل و روز آنها تاثیرگذار باشد و برای یادگیری اول صبح بسیار مهم و موثر است.»
کدام صبحانه؟
وی اضافه کرد: «صبحانههای مفیدی که میتوانند در کمال ساده و سبک بودن مفید واقع شوند شامل نان و پنیر و گردو، نان و پنیر و سبزیجات، نان و پنیر و خیار و گوجه و نان و کره و مربا است و سایر خوراکها از جمله عدسی، تخممرغ آبپز، تخممرغ نیمرو که در ترکیب با نان سبوسدار که بهعنوان یکی از منابع مهم است میتواند یک صبحانه مفید را برای دانشآموزان به ارمغان بیاورد.»
نانها از نظر دارابودن کربوهیدرات، پروتئین، مواد معدنی و ویتامینها غنی هستند مخصوصا نانهای سبوسدار (نان سنگک، نان بربری، نان جو) که نسبت به نانهای سفید (نان لواش، نان تافتون) اولویت دارند و این اولویت به خاطر این است که نانهای سبوسدار از نظر مواد مغذی محتوای مواد مغذی بالاتری دارند.
آنچه والدین درباره تغذیه فرزندان خود باید رعایت کنند
محمدباقر ملجایی با تشریح وعدههای غذایی مناسب برای بستههای غذایی دانشآموزان در مدرسه، خطاب به والدین دانشآموزان اظهار کرد: «والدین سعی کنند برای آماده کردن وعده غذایی فرزندان مخصوصا دانشآموزان ابتدایی در مدرسه با آنها مشورت کنند و باتوجه به مذاق آنها وعده غذایی را تهیه کنند. بطور کلی در کنار اینکه والدین نظرات خودشان را اعمال میکنند، به نوعی همراه با مشورت با فرزندان خود وعدههایی از جمله میوهها، میانوعدهها، انواع بیسکوئیتها (بیسکویتهای سبوسدار)، انواع مغزهای گیاهی است و دیگر خوراکها که میتواند برای دانشآموزان جالب و مغذی باشد را تهیه کنند. امروزه صنایع غذایی کشورمان پیشرفت خوبی در این زمینه داشته است و به راحتی میتوان پکهای غذایی مغذی را که انتخاب خوبی هم برای تغذیه دانشآموزان در مدارس هستند را تهیه کرد.»
وی افزود: «در تهیه پکهای غذایی برای دانشآموزان آبمیوهها را توصیه نمیکنیم یعنی تا زمانی که امکان مصرف میوه تازه هست نیازی به مصرف آبمیوه نیست ولی شیرهای طعمداری که وجود دارند در صورت استفاده از شیرهای پاستوریزه یا استریلیزه توصیه میشود که این نوع شیرها از نظر بار میکروبی، سطح پایین یا فاقد بار میکروبی هستند.»
حتما در فواصل بین کلاسها، برای یادگیری بهتر مواد غذایی که حاوی کربوهیدرات هستند مصرف شود/ ناشتا به کلاس درس نروید
محمدباقر ملجایی خطاب به دانشآموزان درخصوص داشتن یک تغذیه مناسب در مدرسه گفت: «حتما در فواصل بین کلاسها، برای یادگیری بهتر مواد غذایی که حاوی کربوهیدرات هستند مصرف شود و در اولویت قرار گیرد تا مغز بتواند عملکرد مناسبی در درک و یادگیری داشته باشد. همچنین دانشآموزان نباید به حالت ناشتا یا در واقع بدون مصرف مواد غذایی سر کلاس قرار بگیرند چون در این حالت یادگیری به پایینترین حد ممکن میرسد.»
در ساعتهای انتهایی مدرسه، از مصرف مواد غذایی که سیری طولانیمدتی را ایجاد میکنند پرهیز کنید
این متخصص حوزه تغذیه اذعان کرد: «در ساعتهای انتهایی مدرسه، از مصرف مواد غذایی که سیری طولانیمدتی را ایجاد میکنند پرهیز کنید به این دلیل که باعث میشود اشتهای دانشآموز برای مصرف ناهار که وعده اصلی است تحت تاثیر قرار بگیرد، ترجیحا میانوعدههای سبک را برای وعده قبل از ظهر در نظر بگیرید.»
ارسال دیدگاه