چند نکته مهم در تغذیه سالمندان
تهران (پانا) - رییس انجمن تغذیه ایران با اشاره به برخی از مهمترین مسائل تغذیهای که سالمندان و اطرافیان آنها باید در برنامه غذایی به آنها توجه کنند، اظهار کرد: توجه به تغذیه و جلوگیری از سوءتغذیه سالمندان، هم در افزایش کیفیت زندگی این گروه سنی موثر است و هم با کاهش بروز بیماریهای مختلف، هزینههای اقتصادی و اجتماعی ناشی از بیماریها را کاهش میدهد.
بهگزارش ایسنا، جلالالدین میرزایرزاز همزمان با هفته ملی سالمندان، اظهار کرد: امروزه بهبود شرایط اقتصادی و اجتماعی، ارتقاء مراقبتهای بهداشتی و پزشکی و بالاخره ظهور فناوریهای جدید در پیشگیری، تشخیص و درمان بیماریها، موجب افزایش جمعیت افراد ۶۰ سال به بالا شده است. از طرف دیگر روند سریع افزایش جمعیت سالمندان، پدیدهای است که کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه هر دو با آن مواجهند؛ به گونهای که طبق آمارهای رسمی، اکنون جمعیت سالمند بالای ۶۰ سال در ایران به حدود ۱۰ درصد کل جمعیت یعنی بیش از ۸ میلیون نفر رسیده که با پیشبینیهای انجام شده تا ۳۰ سال آینده نزدیک به ۲۵ درصد یعنی یک چهارم جمعیت ایران سالمند خواهد بود.
او با بیان اینکه تغذیه سالمندان یکی از ابعادی است که بهدلیل تغییر نیازها در این دوران باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد، اظهار کرد: در تغذیه سالمندان بسیار مهم است که مصرف غذاهای حجیم و حاوی چربی، نمک و قند و شکر محدود شود و توصیه شده که مصرف میوه و سبزیجات بهدلیل محتوای فیبر آنها و پیشگیری از مشکل یبوست که در این گروه سنی بسیار شایع است، افزایش یابد. همچنین مصرف آب و مایعات کافی نیز میتواند به حل این مشکل کمک کند.
رزاز با بیان اینکه با افزایش سن بهدلیل فعالیت بدنی کمتر در افراد مسن، نیاز به انرژی کاهش مییابد، اظهار کرد: در نتیجه مصرف انرژی آنها تقلیل پیدا میکند. بنابراین مصرف منابع پروتئینی با کیفیت بالا مانند لبنیات کم چرب، مرغ، ماهی، گوشت بدون چربی، سفیده تخم مرغ و حبوبات از مواردی هستند که لازم است در رژیم غذایی سالمندان گنجانده شود.
او با بیان اینکه جذب املاح و ویتامینها در سالمندان کاهش یافته و از این رو تامین نیاز به این دسته از مواد مغذی با مشکل مواجه میشود، تصریح کرد: کلسیم و ویتامین D از جمله همین مواد مغذی هستند که مصرف بیشتر لبنیات کم چرب و در صورت عدم مصرف کافی، مصرف مکمل کلسیم و ویتامین D و همچنین استفاده از نور آفتاب و تابش آن به سطح پوست بدن سالمندان، باعث ساخت ویتامین D در بدن شده که میتواند کمبودها را جبران کند.
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه با تاکید بر اینکه با بالا رفتن سن، توانایی جذب ویتامینهای گروه B مانند B۱۲ و B۶ کاهش مییابد، توصیه کرد: روزانه منابع غنی این ویتامین از جمله انواع گوشت، جگر، شیر، تخم مرغ، حبوبات و غلات کامل در برنامه غذایی استفاده شود. همچنین در برخی از سالمندان به دلیل عدم تغذیه صحیح شیوع کمخونی بالا بوده که لازم است مصرف مواد غذایی مانند زرده تخم مرغ، گوشت، ماهی، جگر، حبوبات و سبزیهای برگ سبز تیره مانند جعفری، برگ چغندر، گشنیز در برنامه غذایی افراد سالمند بیشتر شود.
او با اشاره به روی و منیزیم به عنوان دو ماده مغذی که سالمندان با کمبود آن مواجه میشوند، ادامه داد: کمبود روی عاملی برای کاهش اشتها و بروز سوءتغذیه و همچنین تضعیف سیستم ایمنی در این گروه است که از طریق منابع غذایی آن مانند جگر، گوشت، شیر، آجیل، حبوبات و گندم تامین میشود. منیزیم هم یکی از املاح موثر در استحکام و مقدار توده عضلانی بدن است که کمبود این عنصر نیز یکی از مشکلات تغذیهای در سنین سالمندی است و در سالمندان مبتلا به سوء تغذیه و سندرمهای سوءجذب نیز بیشتر مشاهده میشود. منابع غذایی غنی از منیزیم عبارتند از آجیل، لوبیای سویا، دانه کامل ذرت، ملاس، ادویهها، اسفناج، نخود سبز، جگر و گوشت گاو.
رزاز در خاتمه با بیان اینکه اهمیت دوره سالمندی در حدی است که اول اکتبر مصادف با ۹ مهر ماه بهعنوان روز جهانی سالمندان نامگذاری شده است، گفت: البته باید بخاطر داشته باشیم که پرداختن به مساله سالمندی و مشکلات و نیازهای آنان نباید مختص همین روز باشد، از این رو آنچه باید مورد توجه قرار گیرد این است که مساله سالمندی و مشکلات آن سخن دیروز و امروز نیست، بلکه امری با اهمیت در سالهای آینده در سراسر جهان خواهد بود که لزوم برنامهریزی صحیح را میطلبد.
ارسال دیدگاه