قارچ های خودروی خطرناک را جدی بگیریم
تهران (پانا) - سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان از مصرف قارچهای خودرو و قارچهای جمعآوری شده از طبیعت که بهصورت فلهای عرضه میشود، هشدار داد.
بهگزارش ایسنا، فردین مهرابیان با تاکید بر لزوم استفاده از قارچهای دارای مجوز از مراکز مجاز و در بسته بندیهای دارای مجوزهای سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان اظهار کرد: شناسایی انواع خوراکی قارچ از انواع سمی تنها بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل بوده و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ شناسی و گیاه شناسی امکانپذیر است، بنابراین به توصیههای برخی از افراد عادی در تشخیص انواع سمی از انواع خوراکی قارچ توجه نشود.
او با بیان این که مصرف قارچها توسط پرندگان و سایر جانوران اهلی و وحشی نشان دهنده غیرسمی بودن قارچ برای انسان نیست، افزود: برخی از روشها و معیارهای سنتی شامل تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، یا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیحی برای تشخیص عدم سمیت قارچ در همه موارد نیست.
مهرابیان با تاکید بر این که قارچها نباید بهصورت خام و به مقدار زیاد مصرف شود، اضافه کرد: برخی از سموم موجود در قارچها مقاوم به گرما بوده و فرآیندهای آماهسازی غذا مانند کباب کردن، آبپز کردن، سرخ کردن، بخار پز کردن قادر به تخریب کامل مواد سمی موجود در قارچ نیستند.
او ادامه داد: در صورت بروز علایم و نشانههای گوارشی شامل تهوع، استفراغ و اسهال بهصورت تاخیری۵ تا ۱۲ ساعت پس از مصرف خوراکی قارچ بایستی هر چه سریعتر بیمار را به مرکز درمانی تخصصی سم شناسی بالینی و مسمومیتها منتقل کرد.
سرپرست معاونت بهداشتی خاطرنشان کرد: در مواردی که علائم گوارشی بصورت تاخیری با فاصله بیش از شش ساعت از مصرف قارچ رخ دهد، این دسته از قارچها، سمی بهمراتب بیشتر دارند و علت اصلی نارسایی حاد کبدی و مرگ تعدادی از هموطنانمان نیز همین مسئله بوده است.
او تصریح کرد: انتقال سریع بیمار مسموم به یک مرکز درمانی تخصصی مسمومیتها امکان درمان موفقیتآمیز را افزایش میدهد و هرگونه تاخیر در این امر موجب افزایش احتمال شکست درمان و حتی مرگ بیمار میشود.
مهرابیان خاطرنشان کرد: با مشاهده علایم و نشانههای بالینی اولیه بهویژه از نوع تاخیری در فردی با سابقه مصرف خوراکی قارچ، از هرگونه خود درمانی و درمان علامتی پرهیز و بیمار در اسرعوقت به بیمارستان منتقل شود، در صورت امکان، نمونه باقیمانده قارچ مصرف شده توسط بیمار را برای شناسایی کادر پزشکی در بیمارستان به همراه داشته باشید.
قارچها گیاهانی هستند که مصرف خوراکی پیدا کرده اند اما همه آنها خوراکی نیستند و بعضی سمی و خطرناکند، خوردن چند لقمه از این قارچهای سمی میتواند کبد، کلیه یا حتی مغز را از کار انداخته و بعضا موجب مرگ شود.
ارسال دیدگاه