وزیر اقتصاد: بنگاهداری مزاحم بانکها از طریق بازار سرمایه قابل حذف است
تهران (پانا) - وزیر اقتصاد از ظرفیت بازار سرمایه به منظور کمک به حذف بنگاهداری مزاحم بانکها خبر داد.
به گزارش پژوهشکده پولی و بانکی، فرهاد دژپسند در سیامین همایش بانکداری اسلامی با تاکید بر اینکه امسال سیامین همایش بانکداری اسلامی در حالی برگزار میشود که ۲۸ سال از تصویب قانون عملیات بانکی بدون ربا گذشته است، افزود: انتظار میرفت امروز در نقطهای باشیم که کاملا این احساس شکل گرفته باشد که در ایران بانکداری کاملا اسلامی است و هیچگونه شبهه درباره اسلامی بودن بانکداری وجود ندارد.
وی افزود: این بانکداری میتوانست الگویی برای سایر کشورهای اسلامی باشد، اما امروز شاهد هستیم هنوز در مورد موانع، دچار مشکلاتی هستیم و برخی از مراجع نسبت به عملیات به شدت موضع دارند. در مقابل برخی معتقدند قوانین و مقررات مناسب و در اجرا مشکل دارد و برخی نیز معتقدند مشکلی وجود ندارد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی، گفت: به نظر من ما باید از اقدامها و زحماتی که تمام فعالان نظام بانکی عهدهدار آن هستند متشکر باشیم، زیرا در شرایط فعلی سعی میکنند تا تمام موارد را به بهترین شکل مدیریت کنند.
دژپسند در ادامه افزود: با بررسی برخی یادداشتها و نظرات کارشناسان احساس میشود که شاید برخی اظهارنظرکنندگان از موانع و مشکلات خبر ندارند، اما باید توجه داشته باشیم که فارغ از انتقادها و ضعفها، در وضع سخت فعلی عملکرد نظام بانکی در مقام حل و رفع مشکلات اقتصادی کشور قابل توجه است.
وی با اشاره به اینکه امروزه در دنیا بانکداری در حال تحول با سرعت قابل توجهی است، گفت: بانکداری اسلامی مورد توجه بسیاری از کشورها قرار دارد. منهای کشورهایی که خود را ملزم به اجرای بانکداری اسلامی میدانند، بانکداری اسلامی مورد توجه سایر کشورهای نیز قرار دارد. در شرایطی که بانکداری اسلامی مورد اقبال دنیا قرار دارد ما باید قدرت رقابتپذیری بانکهایمان را موقعیت مناسبی ایجاد کنیم، البته کاری سخت اما شدنی است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: بانکداری امری نیست که با روشهای سنتی و ساز و کارهای قدیمی در داخل و عرصه رقابت، کارایی داشته باشد. نظام بانکی در رشد و توسعه کشور نقش محوری دارد و از منظر تامین مالی، اقتصادی ایران بانک پایه است. فارغ از رقابتهایی که وجود دارد، اما واقعیت امروز نشان میدهد اقتصاد ما بانک پایه است.
وی ادامه داد: نقش نظام بانکی در تامین مالی اقتصاد کشور همچنان نقشی برجسته است و باید متناسب با این نقش نظام بانکی خود را برای فرآیند رشد و توسعه آماده کند که اگر این اتفاق نیفتد از قافله عقب خواهد ماند. اگر نظام بانکی ما بخواهد در اقتصاد ایران و در عرصه رقابت با دنیا به کرسی و موقعیتی دست پیدا کند باید به این امر توجه و اقدام کند که از بهترین فناوریهای دنیا بهرهمند شود.
به گفته دژپسند، دستیابی به فناوریهای نو در کاهش هزینهها و بهبود ارایه خدمات نقش موثری دارد و اگر بانکهای ما در این زمینه اقدامی نداشته باشند، با هزینه تمام شده بسیار بالا و عدم رقابتی بودن خدمات مواجه خواهند شد. اگر ما امروز به بانکداری اسلامی مطلوبمان نرسیده ایم باید به صورت تفصیلی از فناوری های نو استفاده کنیم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: رمز موفقیت سیستم بانکی به حداقل رساندن مقاومت در مقابل فناوری است و در اینصورت می توان گفت بانکداری اسلامی در مسیر تحقق و دستیابی هم وظیفه اصلی خود را انجام خواهد داد و هم نظام بانکی را در یک اتاق شیشه ای قرار داده و از هر گونه مفسده جلوگیری کند.
این وزیر دولت دوازدهم با اشاره به اهمیت کاهش نگرانی پرسنل و کارمندان سیستم بانکی، گفت: ما زمانی می توانیم این پروسه را کامل کنیم که نگرانی های کارمندی را به حداقل برسانیم و امروز در حوزه فناوری های نو به دنبال هوشمندی نظام بانکی و اقتصادی کشور هستند و به این معنی نیست که استفاده از فناوری های نوین بیکاری را به دنبال دارد و باید این دید تغییر کند و به دنبال توانمند سازی و افزایش توانایی کارمندان سیستم بانکی حرکت کنیم.
به گفته وی، پایین بودن توانمندی تخصصی نیروی انسانی یکی از مهم ترین موارد در اجرای بانکداری اسلامی است زیرا پرسنل سیستم بانکی باید به خوبی به قراردادها اشراف داشته باشند. مقوله توانمندسازی و آموزش کارمندان از دو سو برای بانکداری اسلامی ضروری است.
دژپسند درباره لزوم تعیین نرخ سود و بهره در حدود شرعی، گفت: در اقتصاد کلان براساس قوانین و مقررات سود و بهره تعریف مشخصی دارد و کسی که به سیستم بانکی مراجعه میکند فرد ریسکپذیری نیست و آنچه در بانکداری اسلامی وجود دارد تعیین سود در حدود اسلامی است. اما در این عرصه باید تلاشهای تئوریکی صورت گیرد و به طور مستمر در صدد فرمولی برای کشف نرخ سود با توجه به آموزههای اسلامی باشیم.
وی با اشاره به اینکه در وزارت اقتصادی اقدامهایی در این زمینه آغاز شده است، گفت: یکی دیگر از موارد مهم بر نامناسب بودن ساختار مالی بانکها، عوامل محیطی و بیرونی نیز در مقام فاصله دادن نظام بانکی از نظام مالی مناسب است. ساختار مالی نامناسب روند بانکداری اسلامی را کُند میکند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: ساماندهی شعب بانکها یکی دیگر از موارد مهم است و باید به این پرسش پاسخ داد که آیا این همه شعب برای بانکها ضروری است؟ به طور حتم پاسخ این است که یکی از منافع عوامل بیرونی تعداد بالای شعب است. اما این امر به سهولت قابل انجام نیست و من به عنوان رییس مجمع بانک های دولتی شاهد مقاومتها در این زمینه هستم.
وی افزود: اجرای حاکمیت شرکتی در بانک ها نیز یکی دیگر از موارد مهم است که کمک می کند تا تمام امور بانکها بر مبنای اصول باشد از به کارگیری نیرو تا سایر موارد. البته لازم است که بگویم بانک کشاورزی گام های موثری در این زمینه برداشته است.
دژپسند در ادامه یکی دیگر از ملزومات اصلاح ساختار مالی بانکها را رهاسازی نظام بانکی از گوشوارههایی مثل داراییهای منجمد و مازاد و فاصلهگیری بانکها از بنگاهداری عنوان کرد و افزود: فاصله دادن بانکها از بنگاهداری باید تابع اصول باشد و در این امر دچار افراط نشود، زیرا بانک وکیل موکل خود برای بالا بردن بازدهی سپردهها است.
وی افزود: باید به این موضوع توجه داشته باشیم که در حالی که بازار سرمایه شرایط خوبی دارد، بانک ها را از بنگاه داری مزاحم برای ایفای نقش در عرصه اعطای تسهیلات خارج کنیم. بانکداری ما زمانی در این مسیر می تواند گام های اساسی بردارد که بانکداری اسلامی در نظام تامین مالی همیشه مدنظر داشته باشیم، در غیر اینصورت به هدف نخواهیم رسید.
وی در پایان تاکید کرد: بانکداری ما قابلیت الگو شدن را دارد و باید از نظام بانکی به طور معقول حمایت کنیم و بانک های ما از درون خودارزیابی را مدنظر قرار دهند.
ارسال دیدگاه