مصایب و رنج‌های بیماران خاص برای تهیه داروهایشان

تحویل داروی بیماران خاص در منزل

تهران (پانا) - اگر گذرتان به داروخانه‌های 13 آبان، هلال احمر و 12فروردین افتاده باشد بیمارانی را می‌بینید که پشت پیشخوان این داروخانه‌ها از معطلی چند ساعته برای دریافت داروهای‌شان کلافه و رنجور شده‌اند. ایجاد صف‌های طولانی از بیماران خاص که دست کم هر ماه سر و کارشان به دارو و درمان است به صحنه‌های تکراری ماهانه بیماران خاص برای دریافت داروهای مورد نیازشان مبدل شده است. موضوعی که وقتی پای درد دل‌شان بنشینیم تنها یک پاسخ می‌شنویم: «چاره دیگری نداریم.»

کد مطلب: ۹۴۷۴۱۰
لینک کوتاه کپی شد
تحویل داروی بیماران خاص در منزل

به گزارش روزنامه ایران، اگرچه داروهای بیماران خاص تحت پوشش بسته خدماتی وزارت بهداشت قرار دارند و به قیمت ارزان تر از طریق داروخانه‌های خاص در اختیار‌شان قرار می‌گیرد، اما این دسته از بیماران که تا پایان عمر‌شان باید دارو مصرف کنند رنج‌هایی فراتر از بیماری را تحمل می‌کنند. هزینه‌های رفت و آمد و زمانی که یک بیمار دیالیزی، هموفیلی و پیوندی به آن اختصاص می‌دهد را به رنج و درد چهار ساعت زیر دستگاه دیالیز خوابیدن و تزریق‌های طولانی مدت فاکتورهای انعقادی اضافه کنید.

همه این موارد باعث می‌شود زندگی مبتلایان به بیماری‌های خاص به کلی فلج شود. آمار می گوید: در حال حاضر ۳۲ هزار نفر در کشور دیالیز می‌شوند و تعداد بیمارانی که به نارسایی کلیه یا تالاسمی دچار هستند ۱۹ هزار نفر است و این رقم در مورد بیماران مبتلا به هموفیلی ۱۲ هزار نفر گزارش شده است. یعنی سالانه دهها هزار نفر بیمار خاص نیازمند دارو برای تهیه دارو‌های‌شان باید سرگردان مراکز توزیع داروهای خاص و صعب العلاج باشند که برای بسیاری از آنها با توجه به وضعیت خاص بیماری‌شان بسیار آزاردهنده است.
در حالی که مهم‌ترین دلیل نارضایتی بیماران خاص از روند دریافت دارو مربوط به انتظار طولانی آنها برای دریافت دارو در چند داروخانه خاص در سطح شهر عنوان می‌شود، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی آخر هفته گذشته در حاشیه بازدید از بیمارستان امام خمینی(ره) محلات در استان مرکزی حامل خبر خوبی برای مبتلایان به بیماری‌های خاص بود. خبر خوب این است؛ وزارت بهداشت ساز و کار جدیدی را برای تأمین و توزیع به‌موقع داروی بیماران خاص به‌کار می‌گیرد. به گفته سعید نمکی به‌زودی سیستمی طراحی می‌شود که داروی بیماران خاص و صعب العلاج در منزل به بیماران تحویل شود تا مراجعه به مرکز تحویل دارو نداشته باشند.
در همین زمینه رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری‌های وزارت بهداشت، از ایجاد زیر ساخت‌های صدور حواله الکترونیکی داروهای بیماران خاص خبر می‌دهد. مهدی شادنوش می‌گوید: ما زیر ساخت‌های صدور حواله الکترونیکی داروهای بیماران پیوندی را ایجاد کرده‌ایم و به مرور سایر داروهای بیماران خاص نیز به این سیستم اضافه می‌شود.
او می‌افزاید: از طریق صدور حواله الکترونیکی دارو، سهمیه داروهای بیماران پیوندی از ۱۰ شهریور ماه امسال به نزدیک‌ترین داروخانه محل زندگی یا محل کار بیماران خاص تعلق می‌گیرد و بیمار خاص می‌تواند با مراجعه به این داروخانه‌ها داروی مورد نیازش را تأمین کند. در واقع این نخستین قدم برای طراحی سیستم تحویل دارویبیماران خاص به در منازل است. چرا که وزارت بهداشت ابتدا باید محل زندگی بیماران را از طریق معاونت درمان دانشگاه‌ها و داروخانه‌های نزدیک به محل زندگی بیماران شناسایی و در مرحله بعدی سیستم تحویل دارو در منزل را راه‌اندازی کند.
شادنوش این را هم به حرف‌هایش اضافه می‌کند که صدور حواله الکترونیکی دارو علاوه بر تهران در برخی دانشگاه‌ها از جمله دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال و بختیاری نیز شروع شده است و بتدریج در همه دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور اجباری می‌شود.
به گفته رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری‌های وزارت بهداشت، صدور حواله الکترونیکی دارو این امکان را برای مسئولان وزارت بهداشت فراهم می‌کند که بدانند چه تعداد بیمار، با چه کد ملی؛ در چه آدرسی و با چه میزان دارو نیاز دارند. اگر این زیر ساخت آماده و کامل شود سیستم دسترسی دارو در منزل نیز فراهم خواهد شد.
او با اشاره به اهمیت مسأله توزیع داروهای بیماران خاص گفت: صدور حواله الکترونیکی دارو و سپس تحویل آن در منزل بیماران چند ویژگی مثبت دارد؛ یک: دارو به دست نیازمند واقعی می‌رسد. دوم: در شرایط تحریم ظالمانه مدیریت و برنامه‌ریزی دقیقی بر بازار دارویی بیماران خاص انجام می‌گیرد. سوم: از قاچاق معکوس دارو جلوگیری می‌شود چرا که این داروها به‌دلیل آنکه مشمول یارانه دولت می‌شوند قیمت‌شان نسبت به کشورهای منطقه بسیار ارزان‌تر است و گاه مشاهده می‌شود که داروهای خاص به‌کشورهای منطقه قاچاق معکوس می‌شوند.

در حال حاضر بیماران خاص بعد از آنکه داروهایشان از سوی پزشک تجویز می‌شود به معاونان درمان دانشگاه‌های علوم پزشکی مراجعه می‌کنند. در آنجا بعد از آنکه بیماران احراز هویت شدند برای دریافت داروهای‌شان به داروخانه ارجاع داده می‌شوند حال اگر در دوره‌های مختلف بیماری پزشک داروهای بیماران را تمدید کند یا دوز تجویز دارو را تغییر دهد بیمار باید مجدداً این فرآیند را تکرار کند. در حالی که بنا به اذعان رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری‌های وزارت بهداشت با ایجاد سامانه صدور حواله الکترونیکی دارو، بیمار برای نخستین بار در این سامانه ثبت‌نام می‌شود و سپس توسط معاونت درمان دانشگاه به داروخانه نزدیک محل سکونت یا محل کارش ارجاع داده می‌شود و بیمار مراجعه و دارویش را دریافت می‌کند.
شادنوش همچنین با اشاره به اینکه صدور حواله الکترونیکی دارو پیش نیاز طراحی سیستم تحویل دارو در منزل است، عنوان کرد: در حال حاضر داروهای پیوندی و بعضی از داروهای‌ام اس وارد این سامانه شده‌اند و به مرور زمان علاوه بر داروهای تالاسمی و هموفیلی داروهای مبتلایان به سرطان نیز از طریق سامانه سیمای سرطان پوشش داده می‌شوند بدین ترتیب می‌توانیم توزیع دارو را از مبدأ تا مصرف رصد کنیم.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار