«چالش سن» همچنان پر حاشیه
تهران (پانا) - «فیس اپ»، اپلیکیشن پرطرفدار و البته پرچالشی که این روزها زمینهساز صفآرایی موافقان و مخالفان حضور کاربران در این آپ شده را حتماً میشناسید؛ اپلیکیشنی که با کمک آن میتوانید در 20سالگی چهره 60سالگی خود را ببینید. هرچند این اآپ حالا دیگر بیش از 150 میلیون کاربر دارد ولی این سکه، روی دیگری هم دارد چرا که فیس آپ دغدغههای زیادی در زمینه نقض حریم خصوصی در جهان ایجاد کرده و البته بیش از همه، این امریکاییها هستند که نگرانند.
بهگزارش ایران، این چالش سن از کجا آغاز شد و چرا برخی آن را خطرناک میدانند؟ در میانه ماه ژوئیه یعنی هفته گذشته، هشتگ چالش سن (#AgeChallenge) با حضور سلبریتیها داغ شد و بلافاصله این چالش مورد توجه کاربران عادی هم قرار گرفت. همزمان با هیجان زیاد کاربران برای دانلود این اپ، منتقدان این اپ بیکار ننشستند ولی صدای آنها وقتی بلندتر شد که «Joshua Nozzi» یک توسعهدهنده نرمافزار، قبل از ساعت ۱۱شب ۱۵ژوئیه، توئیتی با این مضمون نوشت: فیساپ به همه عکسهای گالری کاربران دسترسی دارد و مهم نیست که شما تنها یک عکس را انتخاب کردهاید. او پس از این توئیت به رختخواب رفت و هرگز فکر نمیکرد توئیت او، طوفانی برای فیساپ برپا کند. صبح روز بعد وقتی از خواب برخاست متوجه شد فیساپ را به یک دردسر بزرگ انداخته و شایعه شده است که روسها میتوانند همه عکسهای قدیمی کاربران را در اختیار داشته باشند.
او پس از این اتفاق بارها توئیت کرد که اشتباه کرده و فیس اپ فقط به عکس انتخابی کاربر دسترسی دارد و از بنیانگذار این اپ نیز عذرخواهی کرد. این توسعهدهنده نرمافزار بارها گفت که این توئیت را به اشتباه انجام داده ولی ظاهراً این استدلالها دیگر نمیتواند آتش خشم منتقدان را خاموش کند و حریف آنها شود.
۱۲میلیون کاربر جدید
طبق اطلاعات کمپانی تحلیل و آنالیز Sensor Tower، از زمان جنجال فیساپ یعنی از ۱۰ جولای تاکنون ۱۲.۷میلیون کاربر جدید به این اپ افزوده شده است و تحلیلگران این مؤسسه معتقدند کاربرانی که هفته گذشته این اپ را دانلود کردهاند از تعداد کاربران تازه وارد در۶ ماه نخست سال ۲۰۱۹ بیشتر بوده است. طبق آمار این مؤسسه، در ماه قبل بهطور متوسط روزانه ۶۵هزار کاربر جدید این اپ را دانلود کردند ولی از زمان جنجالها بر سر فیساپ، میزان کاربران این اپ به ۱.۸میلیون نفر در روز رسید که رقمی ۲۶برابری نسبت به ماه گذشته است.
به هر حال وقتی در هفته گذشته فیساپ به پردانلودترین اپ در امریکا تبدیل شد، نگرانیها بالا گرفت چرا که سیاستمداران معتقدند سایه روسیه بر سر این اپلیکیشن وجود دارد؛ شبحی که سیاستمداران امریکایی را در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ نیز شاکی کرد و حالا سناتورهای دموکرات که معتقدند روی کار آمدن ترامپ تنها با تلاش روسیه صورت گرفته، نمیخواهند این تجربه دیگر در انتخابات ۲۰۲۰ تکرار شود پس از کاندیداهای انتخابات ۲۰۲۰ خواستند این اپ را از گوشی خود حذف کنند. حتی «چوک شومر» یکی از سناتورهای دموکرات برجسته در نامهای به افبیآی و کمیسیون تجاری فدرال از نگرانیهایش درباره اپلیکیشن فیساپ نوشت.
موافقان و مخالفان
اپلیکیشن فیساپ تاکنون ۱۵۰میلیون کاربر جذب کرده است که این رقم تقریباً دو برابر تعداد کاربرانی است که در نتیجه ماجرای «کمبریج آنالیتیکا»، اطلاعات شخصیشان توسط فیسبوک لو رفت و هنوز هم پسلرزههای این رسوایی، گریبان «مارک زاکربرگ» بنیانگذار فیسبوک را رها نکرده است. حال اگر اطلاعات این تعداد کاربر فیس اپ مورد سوءاستفاده قرار بگیرد چه اتفاقی رقم میخورد؟
این سؤالی است که ذهن بسیاری از منتقدان را مشغول کرد و این گروه شبکههای اجتماعی از جمله توئیتر را بهعنوان محلی مناسب برای رساندن اعتراضشان به گوش دیگران انتخاب کردند. بجز سیاستمداران، یکی دیگر از منتقدان، «متیو کوگلر»استادیار دانشگاه نیووسترن است که به اعتقاد او، سیاستهای فیساپ فاقد شفافیت لازم است و هنگام دانلود نمیتوان دریافت که دقیقاً چه اطلاعاتی از کاربر در اختیار فیساپ قرار خواهد گرفت و چه چیز را از دست خواهید داد. در مقابل عدهای دیگر نگاه متفاوتی دارند بهعنوان مثال«ویل استرا فاخ» یک محقق امنیت سایبری گفت: من همیشه نگران نقض حریمخصوصی هستم و نمیگویم که فیساپ کاملاً بینقص است ولی با استفاده از یک ابزار آنالیز و ردیابی عملکرد فیساپ مطمئن شدهام در فیساپ جاسوسی انجام نمیشود.
دردسرهای فیساپ
فیساپ تاکنون با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم کرده، بهعنوان مثال در سال ۲۰۱۷ با کمک یکی از ویژگیهای فیساپ، کاربران سیاهپوست میتوانستند رنگ پوست خود را تغییر دهند تا شبیه شهروندان اروپایی شوند که بههمین دلیل به نژادپرستی متهم شدند و در نهایت «یاروسلاو گونچاروف» بنیانگذاراین اپ مجبور به حذف این ویژگی و عذرخواهی شد.
در ماه اوت همان سال باز هم فیساپ بهدلیل ارائه فیلترهای قومی که سیاه، سفید، آسیایی، هندی و... را پوشش میداد مورد انتقاد قرار گرفت و سرانجام «گونچاروف» مجبور به حذف این فیلترها شد. همچنین بتازگی مؤسسه «کسپرسکی» یک فیساپ جعلی شناسایی کرده که تنها در ۴۸ساعت ۵۰۰ کاربر را قربانی بدافزارش کرده است. بدین صورت که کاربر اپ را دانلود میکند اما بهنظر میرسد فیساپ با موفقیت نصب نشده و از روی کامپیوتر حذف میشود اما واقعیت این است که یک بدافزار در دستگاه کاربر پنهان میماند و دردسرهای بعدی آغاز میشود بههمین دلیل هم کاربران باید فیس اپ را تنها از منابع رسمی دانلود کنند.
برش
پاسخ بنیانگذار فیس اپ
بعد از هجمههای فراوان به فیساپ و گمانهزنیهایی درباره این اپلیکیشن، سرانجام «یاروسلاو گونچاروف» بنیانگذار فیساپ دست به قلم شد و در پاسخ به «چوک شومر» سناتور امریکایی که نگرانیهای زیادی دارد، گفت: دیتای کاربران و تصاویر آپلود شده، هرگز به روسیه نمیرسند و همه آنها در سرورهای فضای ابری گوگل(Google Cloud) و همچنین سرویس وب آمازون(Amazon Web Services) پردازش میشوند که البته این سرورها در امریکا، ایرلند، سنگاپور و استرالیا قرار دارند.
او همچنین با رد هرگونه جاسوسی در این اپلیکیشن و تکذیب دسترسی فیساپ به گالری عکس و سایر اطلاعات کاربران یادآور شد: بیشتر عکسهای آپلود شده بیشتر از ۴۸ساعت در فضاهای ابری باقی نمیمانند و بعد حذف میشوند. او ادامه داد: با اینحال اگر کاربری هنوز هم نگران سوءاستفاده از اطلاعات و عکس خود است و نمیخواهد تا ۴۸ساعت هم در فضای ابری بماند، بهتر است تقاضای حذف عکس خود از سرورها را زودتر ارسال کند. برای سرعت گرفتن کار هم باید در این اپ به آدرس a bug Settings-> Support-> Report بروید و کلمه privacy (حریمخصوصی) را در قسمت subject تایپ کنید تا اطلاعات شما بهسرعت پاک شود و دیگر هیچ نگرانی نداشته باشید.
ارسال دیدگاه