سختپوستی که شاخص اقتصاد را جابهجا میکند
ارومیه(پانا)-آرتمیا اورمیانا تنها سختپوستی است که در دریاچه ارومیه زندگی میکند و غذای بسیاری از آبزیان است و همچنین از ارزش اقتصادی بالایی برخوردار است که در بازارهای جهانی با قیمتهای چند صد دلاری به فروش میرسد و توانایی جابهجایی شاخص اقتصاد را دارد.
رییس دیوان محاسبات کشور در بازدید از مرکز تحقیقات آرتمیای کشور و مراحل تولید و بستهبندی آرتمیا در ارومیه بابیان لزوم توسعه و شناسایی مکانهای بکر و اقلیمهای خاص طبیعی برای پرورش آرتمیا میگوید: دنیا با استفاده از اقلیمهای خاص به تولید ثروت میپردازد و باید از ظرفیتهای خداوندی بهرهمند شد.
عادل آذر با اشاره به اینکه اقدامات مناسبی در این استان برای تولید و پرورش آرتمیا انجامشده، میافزاید: باید راهکارها و آموزشهای لازم برای تولید و توسعه این بخش در جامعه ارائه شود.
به گفته وی با اشاره به وجود ظرفیتهای بینظیر کشاورزی در منطقه، مسئله مدرن سازی در کشاورزی دنیا جاافتاده و این امر نیز مورد تأکید است
رییس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور با اشاره به آمار سیست آرتمیا در دریاچه ارومیه میگوید: دریاچه ارومیه در هر مترمکعب آب ۵۶ هزار و ۱۳۰ عدد سیست آرتمیا دارد که با این آمار ۷۴۸ تُن سیست در این دریاچه موجود است.
علی نکوییفرد میافزاید: تنها ۱۰ درصد از این میزان یعنی حدود ۵۲ تُن را میتوان از دریاچه ارومیه آرتمیا برداشت کرد و با این میزان برداشت ۹۰ درصد نیاز کشور به این محصول تأمین میشود.
وی با اشاره به واردات سالانه ۷۰ تن آرتمیا و نیاز صنعت شیلات کشور به آن، بیانمیکند: برای واردات هر کیلوگرم از این محصول آبزی دوست، ۸۰ تا ۱۰۰ دلار هزینه میشود و بر اساس پیشبینیها نیاز کشور به تخم آرتمیا در سال ۹۸ به ۷۱تن میرسد و تا ۲ سال آینده باید حدود ۲۶۰ تن سیست یا تخم آرتمیا در اختیار داشته باشیم.
رییس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور با اشاره به شروع فعالیت در این حوزه، تصریح میکند: یک واحد حدود ۲۰۰ هکتاری در کرمان و یک واحد ۱۰ هکتاری در منطقه فسندوز میاندوآب در بخش تولید و پرورش آرتمیا فعالیت دارد.
نکویی فرد با اشاره به اینکه شناسایی ظرفیتهای پرورش آرتمیا در کشور از اهداف این مرکز است، میگوید: به دنبال شناسایی مناطقی هستیم که ظرفیت پرورش آرتمیا با آبهای نامتعارف را داشته باشد و در هر هکتار استخر خاکی پرورش آرتمیاپنج تن ذیتوده آرتمیا و ۱۰۰ کیلو سیست آرتمیا تولید میشود.
وی با اشاره به سرمایهگذاری انجامشده در این بخش میافزاید: برای سرمایهگذاری در این بخش باید آب موردنیاز این صنعت بهصورت دائمی و مطمئن تأمین شود و در این صورت میتوان با تولید، نیاز کشور به آرتمیا را تأمین کرد که آبهای غیرمتعارف بهترین گزینه برای این بخش است.
رییس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور در خصوص آرتمیای دریاچه ارومیه نیز بیان میکند: این آرتمیا بانام اورمیانا جزء هشت گونه شناساییشده در دنیاست و یکی از گونههای منحصربهفرد به شمار میرود.
نکویی فرد با تأکید به اینکه آرتمیا میزان بالای شوری را تحمل میکند،میگوید: این موجود خوراک آبزیان بوده و در بخش غذای لارو آبزیان بیرقیب است و این ماده غذایی باعث افزایش ایمنی و بقای لارو آبزیان میشود و خصوصاً در بخش غذای میگو جایگزینی ندارد.
به گفته رییس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور وابسته به مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی، هدف ما تولید آرتمیا در کشور و بینیازی از واردات این محصول است.
مدیر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی با اشاره به بازگشت حیات به آرتمیا در این پارک ملی میگوید: با بازگشت آرتمیا به دریاچه ارومیه که یک فرصت بزرگ برای استان به شمار میرود چراکه میتوان با پرورش آن از این موجود برای توسعه استان درآمدزایی کرد.
فرهاد سرخوش میافزاید: آرتمیا تنها موجودی است که میتواند در غلظت شوری بالای دریاچه ارومیه زندگی کند بنابراین حیات آن ازلحاظ گردشگری نیز مهم است که عامل جذب دوستداران محیطزیست و گردشگران داخلی و خارجی به خطه آذربایجان میشود.
وی تأکید میکند: با عنایت خداوند و طی بارشهای سال ۹۸ و بالاآمدگی سطح آب دریاچه ارومیه درصد شوری آب کاهشیافته و حیات آرتمیا دریاچه احیاشده است که با تخصیص اعتبار موردنیاز برای تکمیل پروژههای عمرانی ستاد احیاء و با اجرایی شدن این پروژهها حیات جانوری آرتمیا که بهعنوان یک منبع عظیم درآمد برای استان بشمار میرود احیا میشود.
ارسال دیدگاه